Ο ενεργειακός κολοσσός Uniper συζητά πιθανή διάσωση από τη γερμανική κυβέρνηση αφού η Ρωσία περιόρισε τις παραδόσεις φυσικού αερίου, αναγκάζοντας την εταιρεία κοινής ωφέλειας να αγοράζει καύσιμα στην αγορά spot σε υψηλότερες τιμές.
Ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για πιθανή αύξηση των κρατικών δανείων από την KfW ή ακόμη και άμεση επένδυση στο μετοχικό της κεφάλαιο, για να εξασφαλίσει ρευστότητα.
Οι μετοχές υποχωρούν έως και 18% σήμερα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Η μητρική Fortum Oyj σημείωσε πτώση 8%.
«Η επιχειρηματική προοπτική έχει επιδεινωθεί αισθητά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Klaus-Dieter Maubach. «Τώρα συζητάμε ξανά με τη γερμανική κυβέρνηση για μέτρα σταθεροποίησης».
Η ρωσική Gazprom PJSC παραδίδει μόνο το 40% των συμβατικών όγκων από τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με τη Uniper. Η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, μιας βασικής διαδρομής προς την Ευρώπη, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Η κρίση επηρεάζει επίσης χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Αυστρίας, οι οποίες επίσης ανέφεραν ότι λαμβάνουν λιγότερο φυσικό αέριο από αυτό που παραγγέλθηκε. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 40% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
«Δεδομένου ότι η Uniper δεν μπορεί ακόμη να μετακυλίσει αυτά τα πρόσθετα κόστη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις», ανέφερε η εταιρεία. «Υπάρχουν επίσης μεγάλες αβεβαιότητες σχετικά με τη γεωπολιτική κατάσταση, καθώς και τη διάρκεια και το εύρος των περιορισμών παροχής ρωσικού αερίου».
Το επόμενο μεγάλο τεστ για τους αγοραστές φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι η πλήρης διακοπή των ροών μέσω του αγωγού Nord Stream για περίπου 10 ημέρες τον Ιούλιο, λόγω προγραμματισμένης συντήρησης.
Η Uniper βασίζεται στη Ρωσία για περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου που χρειάζεται στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων. Η εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Ευρώπη και προμηθεύει πολλές βιομηχανικές εταιρείες και δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει να μην επαναφέρει τις ροές μετά την προγραμματισμένη διακοπή. Εάν συμβεί αυτό, η χώρα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να μην μπορέσει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, κάτι που μπορεί να την αναγκάσει να επιβάλει δελτίο.
Η Uniper αντιμετώπιζε κρίση ρευστότητας ακόμη και πριν τον πόλεμο, με τις άγριες διακυμάνσεις των τιμών να αναγκάζουν την εταιρεία να δανειστεί 11 δισεκατομμύρια δολάρια για να πληρώσει τα margin calls.
Τον περασμένο μήνα, η S&P Global Ratings την υποβάθμισε στο χαμηλότερο επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας. Η εταιρεία κοινής ωφελείας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εκπλήρωση των συμβάσεων που υπέγραψε με τους πελάτες της, εάν η Μόσχα παρατείνει ή αυξήσει τις περικοπές παροχής φυσικού αερίου.