Ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα υποστήριξε σήμερα Τρίτη ότι δεν θα υπάρξει νικητής από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επισήμανε το οικονομικό τίμημα που πληρώνει για τις πράξεις της η Μόσχα.
Οι δηλώσεις του Ντεριπάσκα στους δημοσιογράφους συνιστούν μια σπάνια δημόσια αμφισβήτηση του σκεπτικού του Κρεμλίνου για τον πόλεμο, από έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας. Ο ίδιος ήταν προσεκτικός και μίλησε αποφεύγοντας να κάνει απευθείας κριτική στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Με προβληματίζει το πόσο γρήγορα εγκαταλείψαμε καθετί που είχε επιτευχθεί (από οικονομική άποψη) στην δεκαετία του 1990, μετά εγκαταλείψαμε καθετί που πετύχαμε στη δεκαετία του 2000, και τώρα καθόμαστε και περιμένουμε τη νίκη. Τη νίκη ποιανού;» διερωτήθηκε ο Ντεριπάσκα.
«Νομίζω ότι η καταστροφή της Ουκρανίας θα ήταν κολοσσιαίο λάθος και για μας», πρόσθεσε.
Η αύξηση του επιπέδου ευημερίας συνδέεται με την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της Ρωσίας και την οικοδόμηση δεσμών με την υπόλοιπη Ευρώπη ως κύριο οικονομικό εταίρο της χώρας, είπε.
Αλλά είναι «προφανές» ότι οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν τώρα τη Ρωσία περισσότερο από την Ευρώπη, δήλωσε ο Ντεριπάσκα, ιδρυτής του ρωσικού γίγαντα αλουμινίου Rusal.
Ο ισχυρισμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα που επανειλημμένα έχει ακουστεί να λέγεται από τον Πούτιν, ότι οι κυρώσεις πλήττουν τις δυτικές οικονομίες προκαλώντας τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών και ότι η Ρωσία θα βγει πιο ισχυρή και αυτάρκης.
Ο ίδιος ο Ντεριπάσκα, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ωστόσο ότι είχε υποτιμήσει πόσο σταθερή θα αποδεικνυόταν η οικονομία της Ρωσίας.
Ο Ρώσος μεγιστάνας δεν βλέπει επίσης κάποια απειλή για την πολιτική ηγεσία της χώρας.
«Δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία. Η αντιπολίτευση προτίμησε τις όμορφες ευρωπαϊκές απόψεις και αποσύρθηκε από τη ζωή της χώρας», δήλωσε.
Πολλά από τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, που σχετίζονται ιδιαίτερα με τον φυλακισμένο επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, έχουν καταφύγει σε ευρωπαϊκές χώρες για να αποφύγουν τις διώξεις.
Ο 54χρονος Ντεριπάσκα είναι ένας από την ομάδα των επιχειρηματιών που είναι γνωστοί ως ολιγάρχες, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα στην ενέργεια και τα αγαθά, και οι οποίοι κατάφεραν να προστατεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία υπό τον όρο ότι θα έμεναν μακριά από την πολιτική.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ