Η υπερχρεωμένη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού της Σρι Λάνκα, που έχει και το μονοπώλιο στη χώρα, θέλει να αυξήσει κατά 800% και πλέον τα επιδοτούμενα τιμολόγιά της για τα φτωχότερα νοικοκυριά της χώρας.
Η Σρι Λάνκα, που διανύει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της μετά την ανεξαρτησία της, το 1948, δεν έχει αρκετό συνάλλαγμα για να εισάγει τα καύσιμα που χρειάζεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Εν μέσω της κρίσης, η CEB (Ceylon Electricity Board), που ελέγχεται από το κράτος και είναι ο μοναδικός πάροχος στη Σρι Λάνκα, κατέγραψε απώλειες 65 δισεκατομμυρίων ρουπιών (185 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Για αυτό ζήτησε να αυξηθούν κατά 835% τα επιδοτούμενα τιμολόγια των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως εξήγησε σήμερα η Επιτροπή Δημοσίων Υπηρεσιών (PUCSL).
Το σύστημα επιδοτήσεων που ισχύει σήμερα επιτρέπει σε ένα νοικοκυριό που καταναλώνει λιγότερες από 30 κιλοβατώρες τον μήνα να επωφελείται μιας «συμβατικής» τιμής, ύψους 54,27 ρουπιών (0,15 σεντς). Η CEB θέλει να αυξήσει αυτήν την τιμή στις 507,65 ρουπίες (1,44 δολάριο ΗΠΑ).
Ο πρόεδρος της PUCSL, Τζανάκα Ρατναγιάκε, είπε ότι «οι περισσότεροι καταναλωτές δεν μπορούν να αντέξουν μια τέτοια αύξηση (…) για αυτό προτείνουμε μια επιδότηση απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να μειωθεί στο μισό η αύξηση που ζητείται» από τη CEB.
Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πόσο θα αυξηθούν τα τιμολόγια για τους ιδιώτες. Στο εμπόριο και τη βιομηχανία η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 43-61%. Η CEB θα μπορούσε επίσης να βασιστεί στη συμβολή των πελατών της που διαθέτουν δολάρια (όπως είναι οι εταιρείες εξαγωγών) ώστε να την βοηθήσουν να χρηματοδοτήσει την εισαγωγή πετρελαίου και ανταλλακτικών.
Από την αρχή του έτους, η τιμή του ντίζελ τετραπλασιάστηκε και της βενζίνης υπερδιπλασιάστηκε στη Σρι Λάνκα, όπου παρατηρείται έλλειψη καυσίμων. Ο υπουργός Ενέργειας Καντσάνα Ουιτζεσεκέρα είπε ότι δεν μπορεί να ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη παράδοση καυσίμων στη χώρα, η οποία εισάγει από το εξωτερικό όλο το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί. Ο υπουργός, αφού ζήτησε συγγνώμη από τους οδηγούς, είπε ότι δύο συνάδελφοί του είναι καθ’ οδόν για τη Μόσχα, για να διαπραγματευθούν τη μείωση της τιμής των καυσίμων. Ο ίδιος πήγε πρόσφατα στο Κατάρ για να διαπραγματευτεί επίσης τη μείωση της τιμής των υδρογονανθράκων που εισάγει η Σρι Λάνκα.
Η χώρα, αδυνατώντας να αποπληρώσει τα περίπου 51 δισεκ. δολάρια του εξωτερικού χρέους της, έκανε λόγο για αθέτηση πληρωμών τον Απρίλιο, ώστε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν στις 10 Ιουνίου ότι αυτή η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση θα μπορούσε να μετατραπεί σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, με εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται ήδη ανθρωπιστική βοήθεια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ