Το ΝΑΤΟ πρέπει να αποκτήσει πιο «ορατή» παρουσία στη Βαλτική, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή που θέτει η Ρωσία μέσω Λευκορωσίας, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.
Μιλώντας στο Politico πριν από τη σύνοδο κορυφής, είπε ότι «εκτεταμένες και θεμελιώδεις αλλαγές» στη γειτονική Λευκορωσία καθιστούν τη Λιθουανία πιο ευάλωτη σε μια ταχεία ρωσική επίθεση και απαιτούν αλλαγή στις ρυθμίσεις ασφαλείας της περιοχής.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει συζήτηση στο πλαίσιο της υπερατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας για το πώς θα υπερασπιστεί καλύτερα τα ανατολικά μέλη της. Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ θα συνέλθουν στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ο ηγέτης της Λιθουανίας δήλωσε ότι θα περιέγραφε τη σημερινή Λευκορωσία ως μια «επιπλέον επαρχία» της Μόσχας, τονίζοντας πως «ο ρωσικός στρατός μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στη χώρα, να κινητοποιήσει τις δυνάμεις και να εγκαταστήσει εξοπλισμό».
Στο παρελθόν σχετικά μικρές δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονταν στο ανατολικό άκρο της συμμαχίας. Αλλά η νέα πραγματικότητα, είπε ο Ναουσέντα, «δεν μας αφήνει χρόνο για αντίδραση», επειδή τα ρωσικά στρατεύματα «μπορεί να αναπτυχθούν εύκολα πολύ κοντά στα σύνορά μας».
Οι αξιωματούχοι της Βαλτικής ζητούν περισσότερα στρατεύματα, όπλα και αεράμυνα. Η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ενισχύσει τη συμβολή της στην άμυνα της Λιθουανίας, διαθέτοντας στρατεύματα για την ασφάλεια της χώρας, με επίσημη βάση στη Γερμανία.
Αυτό το μοντέλο αναμένεται να ακολουθηθεί και από άλλες χώρες. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και διπλωμάτες διαπραγματεύονται μια συμφωνία βάσει της οποίας κάποια κράτη μέλη θα ενισχύσουν την παρουσία τους στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας- με περισσότερα όπλα και στρατεύματα για την άμυνα της περιοχής - αλλά χωρίς δέσμευση για μακροπρόθεσμες μόνιμες βάσεις μεγάλης κλίμακας.
«Η γερμανική πλευρά επέδειξε ισχυρή δέσμευση να αυξήσει την παρουσία στη Λιθουανία», σημείωσε ο Ναουσέντα. «Χρειαζόμαστε σαφείς διαβεβαιώσεις» από τους συμμάχους για «πιο ορατή παρουσία εδώ στη Βαλτική».
Η μόνιμη εγκατάσταση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία «θα ήταν η προτεραιότητά μας, αλλά αυτό εξαρτάται και από την επάρκεια των υποδομών μας», δήλωσε.
«Από τη μια πλευρά εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, να αυξήσουμε την ικανότητά μας να φιλοξενούμε περισσότερα στρατεύματα, και από την άλλη οι σύμμαχοί μας πρέπει να προετοιμαστούν ώστε να στείλουν περισσότερα στρατεύματα στη Λιθουανία σε μόνιμη βάση. Είναι ξεκάθαρη προτεραιότητα για μας».
Και κατέληξε: «Όπως είπα και στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω ακόμα καλύτερες συνθήκες για στρατιωτική εκπαίδευση Γερμανών στη Λιθουανία».