Η σταδιακή αύξηση του κατώτερου επιτρεπτού ορίου ηλικίας για την αγορά προϊόντων καπνού είναι μια από τις 15 παρεμβάσεις που συστήνονται σε ειδική βρετανική έκθεση που σχεδιάζει το πώς η χώρα θα καταστεί «άκαπνη» μέχρι το 2030.
«Άκαπνη» σημαίνει ότι η χρήση προϊόντων καπνού δεν θα ξεπερνά το 5% του πληθυσμού. Σήμερα το σχετικό όριο ηλικίας βρίσκεται στα 18.
Στο πλαίσιο επανεξέτασης των ελέγχων στο κάπνισμα, που παραγγέλθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, η έκθεση συνιστά να αυξάνεται η νόμιμη ηλικία για αγορά προϊόντων καπνού κατά ένα χρόνο κάθε χρόνο, μέχρι στο τέλος να μην μπορεί κανείς να αγοράζει τσιγάρα!
Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ανέφερε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει τις συστάσεις της εν λόγω έκθεσης και θα ανακοινώσει το σχέδιό της σε εύθετο χρόνο.
Παράλληλα, προωθείται το άτμισμα ως «αντισταθμιστικό» εργαλείο που θα βοηθήσει τους καπνιστές να απαλλαγούν από τη βλαβερή συνήθεια.
Εκτιμάται ότι στην Αγγλία υπάρχουν 6 εκατ. καπνιστές, ενώ η νόμιμη ηλικία για την αγορά προϊόντων καπνού σε Αγγλία, Σκοτία και Ουαλία αυξήθηκε τελευταία φορά το 2007, από τα 16 στα 18 χρόνια.
Τον περασμένο χρόνο η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την απαγόρευση της αγοράς τσιγάρων στις μελλοντικές γενιές. Όσοι είναι κάτω από 14 ετών από το 2027 δεν θα επιτρέπεται να αγοράσουν τσιγάρα ποτέ στη ζωή τους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ