Σε δημοσίευσή της στο blog της ΕΚΤ τη Δευτέρα, αλλά και σε δηλώσεις στο Bloomberg από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, την Τρίτη, η Κριστίν Λαγκάρντ σχεδόν επανέλαβε τα όσα είχε πει σε πρόσφατη ομιλία στη Λουμπλιάνα, αφήνοντας ωστόσο ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την πλήρη υλοποίησή τους.
Ανέφερε δηλαδή ότι «με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις, θα είμαστε σε θέση να τερματίσουμε τα αρνητικά επιτόκια μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου». Αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το βασικό επιτόκιο θα είναι «στο μηδέν ή λίγο πάνω από το μηδέν».
Επικοινωνιακό «κόλπο» της Λαγκάρντ...
Αίσθηση προκαλεί το ότι η ίδια η Λαγκάρντ «βγαίνει μπροστά», αναλαμβάνοντας να διαχειριστεί και επικοινωνιακά το ζήτημα των επιτοκίων. Σχολιαστής της οικονομικής επιθεώρησης Capital.de εκτιμά ότι «θα μπορούσε να περιμένει μέχρι τις 9 Ιουνίου και, εκείνη την ημέρα, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, να εξαγγείλει αύξηση επιτοκίου για τον Ιούλιο».
Αντ' αυτού φαίνεται ότι η Λαγκάρντ βιάζεται και θέλει να στείλει δύο ηχηρά μηνύματα: πρώτον, ότι παίρνει στα σοβαρά την καταπολέμηση του πληθωρισμού και, δεύτερον, ότι θέλει η ίδια να κατευθύνει τη σχετική συζήτηση.
Η εκτίμηση του σχολιαστή είναι ότι «τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει ομόλογα και στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου θα ανεβάσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Στην επόμενη συνεδρίαση, στις 8 Σεπτεμβρίου, θα ακολουθούσε το επόμενο βήμα, με άνοδο άλλων 25 μονάδων βάσης. Το επιτόκιο θα ανέβαινε στο 0%, καθώς σήμερα κυμαίνεται στο -0,5%».
Απλώς αφήνουμε το γκάζι...
Την προσεκτική τακτική Λαγκάρντ φαίνεται να επιβεβαιώνει και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. «Επί του παρόντος, μία αύξηση κατά 0,5% δεν βρίσκει την απαραίτητη συναίνεση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ», ξεκαθαρίζει ο ίδιος, μιλώντας στο Νταβός, για να προσθέσει ότι «το ζητούμενο είναι η εξομάλυνση και όχι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Απλώς θα πάρουμε το πόδι μας από το γκάζι...».
Για την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί με μικρά βήματα, αυξάνοντας κάθε φορά το επιτόκιο κατά 0,25% και όχι κατά 0,50%. Ως ένα «σωστό βήμα» επικροτεί τις εξαγγελίες Λαγκάρντ ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ Γιόαχιμ Νάγκελ.
Αντιθέτως, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν δηλώνει στο Bloomberg ότι θα θεωρούσε «ενδεδειγμένη» μία αύξηση κατά 0,50%. «Ειδικά στην αρχή ενός κύκλου ανατιμήσεων, μία μεγαλύτερη αύξηση θα είχε νόημα, γιατί θα έστελνε στις αγορές το μήνυμα ότι έχουμε αντιληφθεί την αναγκαιότητα της παρέμβασής μας. Οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία», προειδοποιεί ο Αυστριακός τραπεζίτης.
Αλλά και στους αναλυτές, οι απόψεις διίστανται. «Ασφαλώς πολλοί παρατηρητές θεωρούν διστακτική την ΕΚΤ» δηλώνει στο Reuters η Γιου Να Παρκ-Χέντερ, στέλεχος της Commerzbank. «Αλλά το γεγονός και μόνο ότι θα έχουμε αλλαγή πορείας τον Ιούλιο -αυτό θεωρείται σχεδόν σίγουρο πλέον- και παράλληλα η ΕΚΤ δηλώνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα, αν χρειαστεί, είναι ασφαλώς θετικά για το ευρώ».
Αναλυτές της DZ Bank δηλώνουν μάλιστα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι από τη στιγμή που θα γίνει η αρχή, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις διορθωτικές κινήσεις, με αποτέλεσμα στα τέλη του 2022 το βασικό επιτόκιο να κυμαίνεται στο 0,75%. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank κάνει λόγο για 1,25% μέχρι την άνοιξη του 2023.
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE