Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε σήμερα από το Τόκιο ότι «η στρατηγική αμφισημία» της Ουάσιγκτον στο θέμα της Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει, αφού χθες είχε διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά το νησί, αν δεχθεί επίθεση από την Κίνα. «Όχι», απάντησε ο Μπάιντεν, όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν αυτό το αμερικανικό δόγμα αναφορικά με την Ταϊβάν ανήκει πλέον στο παρελθόν.
«Η πολιτική δεν έχει αλλάξει καθόλου, το είπα χθες», πρόσθεσε.
Η «στρατηγική αμφισημία» που έχουν υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν συνίσταται στη διπλωματική αναγνώριση μόνο της ηπειρωτικής Κίνας. Παράλληλα η Ουάσιγκτον δεσμεύεται να προσφέρει στο αυτόνομο νησί στρατιωτικά μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε περίπτωση εισβολής, χωρίς ωστόσο να υπόσχεται ξεκάθαρα ότι θα παρέμβει.
Ήδη από χθες τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Πεντάγωνο έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι το δόγμα αυτό δεν έχει αλλάξει μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν, τις οποίες τα μέσα όλου του κόσμου διερωτούνταν πώς να ερμηνεύσουν: ως μεγαλύτερη αυστηρότητα απέναντι στο Πεκίνο ή ως μια νέα γκάφα του Αμερικανού προέδρου;
«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», είχε δηλώσει ο Μπάιντεν χθες από το Τόκιο, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν οι ΗΠΑ θα επενέβαιναν στρατιωτικά σε περίπτωση κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν.
Μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου στην Κίνα το 1949, η Ταϊβάν κυβερνάται από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Το Πεκίνο εξακολουθεί να έχει στόχο «να επανενώσει» το νησί με «τη μητέρα πατρίδα». Δεν έχει αποκλείσει μάλιστα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία, κυρίως στην περίπτωση που οι ταϊβανέζικες αρχές κηρύξουν επισήμως την ανεξαρτησία του νησιού.
Χθες το ταϊβανέζικο υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι χαιρετίζει και ευχαριστεί τον Μπάιντεν και την αμερικανική κυβέρνηση για την επαναβεβαίωση της δέσμευσής τους προς την Ταϊβάν. Από την πλευρά της, η Κίνα ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο «να μην υποτιμά» τη «σθεναρή αποφασιστικότητά της» να «προστατεύσει την κυριαρχία της».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ