Για τον κίνδυνο «να αποσταθεροποιηθεί ο κόσμος», εάν οι τρέχουσες κρίσεις - κυρίως η ενεργειακή και η επισιτιστική - δεν επιλυθούν γρήγορα, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ζήτησε και πάλι την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και, αναφερόμενος στη στάση της Ουγγαρίας, τόνισε ότι όλοι πρέπει να εργαστούν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης.
Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τέσσερις μεγάλες κρίσεις, υψηλού πληθωρισμού, ενέργειας, έλλειψης τροφίμων και κλιματικής αλλαγής, οι οποίες είναι αλληλένδετες και ήρθαν στο προσκήνιο λόγω της πολεμικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο κ. Χάμπεκ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και σημείωσε ότι: «είναι σημαντικό τα προβλήματα να επιλύονται, αλλά όχι σε βάρος των άλλων. Εάν δεν λυθεί κανένα από τα προβλήματα, τότε φοβάμαι ότι θα βιώσουμε μια παγκόσμια ύφεση - με τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στο κλίμα, αλλά και στην παγκόσμια σταθερότητα», επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και αναφέρθηκε ειδικά στην επισιτιστική κρίση που απειλεί ήδη κάποιες χώρες. «Αν ένα τμήμα του πληθυσμού απειλείται με πείνα, αυτό οφείλεται στο βάναυσο ρωσικό καθεστώς, το οποίο προκαλεί αυτές τις συνέπειες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει στις διεθνείς αγορές, προκειμένου να επιλύσει τις παγκόσμιες κρίσεις. «Αν κάθε χώρα σκεφτεί πρώτα τον εαυτό της, οι κρίσεις μόνο να επιδεινωθούν μπορούν. Αν σκεφτόμαστε μόνο τη δική μας ενέργεια, τα δικά μας τρόφιμα, αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την αγορά», προειδοποίησε και σημείωσε ότι χρειάζονται νέα θεμέλια για την παγκόσμια οικονομία - με αλληλεγγύη.
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ τάχθηκε επίσης εκ νέου υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο για την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία. Αναφερόμενος στην Ουγγαρία, η οποία μέχρι τώρα εμποδίζει τη σχετική απόφαση στο πλαίσιο της ΕΕ, ο υπουργός ανέφερε ότι αναγνωρίζει τις διαφορετικές αφετηρίες της κάθε χώρας και τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην εφαρμόζουμε οριζόντια τις αποφάσεις για όλους, χωρίς να βλέπουμε τη δύσκολη κατάσταση» στην οποία βρίσκονται κάποιες χώρες.
«Περιμένω όμως από όλους - συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας - να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να βρούμε μια κοινή λύση και να μην πούμε ότι θα έχουμε μια εξαίρεση, μετά θα μείνουμε πίσω και στο μεταξύ θα αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας με τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε.
Πριν από την έναρξη του Φόρουμ, ο κ. Χάμπεκ είχε αναφερθεί στο «Νταβός», κάνοντας λόγο για κριτική που το περιγράφει ως «σύμβολο αχαλίνωτης παγκοσμιοποίησης που τροφοδοτεί την εκμετάλλευση ανθρώπων και πόρων, προετοιμάζει το έδαφος για οικονομικές κρίσεις και επιδεινώνει την κοινωνική ανισότητα». Παρόλες τις επικρίσεις όμως, επισήμανε, προσφέρει επίσης και το πλαίσιο για σημαντικές συζητήσεις. Το παγκόσμιο εμπόριο έχει σταματήσει, οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν καταρρεύσει και υπάρχει κίνδυνος πείνας, επειδή η Ρωσία εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. «Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν λάθος να πούμε αντίο στην ιδέα της παγκοσμιοποίησης. Η περισσότερη και καλύτερη συνεργασία μας κάνει πιο ανθεκτικούς και μας προστατεύει», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ