«Η Κριστίν Λαγκάρντ επαναπροσδιορίζει τη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και αποκρούει τις προσδοκίες για επιτάχυνση της σύσφιξης», εξηγεί η Citigroup.
Η αμερικανική τράπεζα εξηγεί ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ δημοσίευσε στον ιστότοπο της ΕΚΤ ένα blog, όπου αναφέρει ότι μετά το πέρας του προγράμματος PEPP εντός του χρονοδιαγράμματος, αναμένει πλέον ότι:
- Oι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP θα τερματιστούν πολύ νωρίς το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους
- H πρώτη αύξηση των επιτοκίων πολιτικής θα γίνει τον Ιούλιο
- Tα επιτόκια θα εξέλθουν από το αρνητικό έδαφος μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου
- H περαιτέρω ομαλοποίηση της πολιτικής θα είναι σταδιακή και θα διεξάγεται με προσοχή
- Δεν υπάρχει πρόθεση να προχωρήσει σε μείωση του ισολογισμού στο ορατό μέλλον.
Η Citi σχολιάζει ότι η επιτροπή δεν θα προβεί σε καμία αλλαγή της πολιτικής της. «Θεωρούμε ότι ο χρόνος και η ουσία του μηνύματος που μετέφερε η Λαγκάρντ είναι σημαντικά σε διάφορα επίπεδα.
Μετά από μια περίοδο κατά την οποία ορισμένοι διοικητές μετέφεραν ολοένα και περισσότερο αποκλίνουσες και σαφείς προσωπικές απόψεις σχετικά με την ταχύτητα προσαρμογής της πολιτικής, η Λαγκάρντ φαίνεται να παρέχει ένα σαφές πλαίσιο για τις συζητήσεις εντός του διοικητικού συμβουλίου και να περιορίζει, ως εκ τούτου, το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων», εκτιμά η Citi.
Η ίδια θεωρεί ότι πρόκειται για μια πραγματικά «προεδρική» πρωτοβουλία και ένα ευπρόσδεκτο βήμα για τη μείωση του κινδύνου ακανόνιστων ή ασυνεπών αποφάσεων της νομισματικής πολιτικής.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται να προτείνει τρεις φάσεις προσαρμογής της πολιτικής, με διαφορετικά βάρη απόδειξης:
- Μια πρώτη είναι η αναγνώριση ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν μετατοπιστεί αισθητά προς τα πάνω σε σχέση με την προ της πανδημίας περίοδο, γεγονός που καθιστά «σκόπιμο να προσαρμοστούν οι ονομαστικές μεταβλητές -και αυτό περιλαμβάνει το επιτόκιο».
- Η δεύτερη φάση είναι μια «προοδευτική περαιτέρω ομαλοποίηση των επιτοκίων προς το ουδέτερο επιτόκιο», την οποία η Λαγκάρντ παρουσιάζει ως πιο εξαρτημένη και την οποία επίσης υποστηρίζει ότι πρέπει να διεξάγεται με προσοχή, έστω και μόνο επειδή το επίπεδο του ουδέτερου επιτοκίου δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα.
- Μια τρίτη φάση θα ήταν η πραγματική σύσφιξη της πολιτικής, δηλαδή η αύξηση των επιτοκίων πάνω από το ουδέτερο επιτόκιο, για την οποία η Λαγκάρντ θέτει έναν πολύ υψηλότερο πήχη («εάν η οικονομία της ζώνης του ευρώ υπερθερμαινόταν ως αποτέλεσμα ενός θετικού σοκ ζήτησης»). Έναν πήχη για τον οποίο είναι προφανώς επιφυλακτική ότι πληρούνται ή πρόκειται να πληρούνται οι παραπάνω υποθέσεις, δεδομένου ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρει ότι η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας πλήττεται από διαδοχικά αρνητικά σοκ προσφοράς.
«Θεωρούμε αυτό το πλαίσιο πολύ χρήσιμο (και σύμφωνο με τη δική μας σκέψη), καθώς επιτρέπει να διακρίνουμε τον βαθμό στον οποίο κάθε φάση προσαρμογής της πολιτικής εξαρτάται ή όχι από τα εισερχόμενα δεδομένα», συνεχίζει η Citi.
- Η πρώτη φάση της προσαρμογής, η οποία αντανακλά τις εξελίξεις που έχουν ήδη λάβει χώρα, πιθανότατα δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις νέες πληροφορίες και η Λαγκάρντ θέτει αναλόγως αυτό που φαίνεται να είναι μια σαφής πορεία προς την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στις συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου (αντί της αύξησης κατά 50 μ.β. στη συνεδρίαση του Ιουλίου, που είχε γίνει θέμα συζήτησης).
- Η δεύτερη φάση της προσαρμογής, η οποία θα οδηγήσει τα επιτόκια πολιτικής προσεκτικά πάνω από το μηδέν και προς το ουδέτερο επιτόκιο, φαίνεται να εξαρτάται από την προϋπόθεση ότι η επιβράδυνση της ζήτησης που προκαλείται από τα τρέχοντα σοκ της προσφοράς και το σοκ του πληθωρισμού δεν θα διαβρώσει πολύ τη ζήτηση και τις επενδύσεις. Επομένως, είναι πιθανό να αποτελεί βασική προσδοκία.
- Η τρίτη φάση της προσαρμογής της πολιτικής, ωστόσο, δηλαδή η πραγματική σύσφιξη φαίνεται σε αυτό το πλαίσιο πολύ πιο απίθανη, καθώς θα συνέβαινε μόνο αν η υπερθέρμανση λόγω της ζήτησης υλοποιούνταν πειστικά. Σε αυτή την περίπτωση, σε αντίθεση με την προηγούμενη φάση, το βάρος της απόδειξης παραμένει σε εκείνους που θα επιθυμούσαν μια πραγματική σύσφιξη της πολιτικής, ώστε να αποδείξουν ότι η δυναμική του πληθωρισμού καθοδηγείται από την υπερβάλλουσα ζήτηση.
H Citigroup σημειώνει επίσης ότι η Λαγκάρντ φαίνεται να αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση για τη διακοπή της επανεπένδυσης του APP για το προσεχές μέλλον, η οποία θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε ένα πλαίσιο ομαλοποίησης της πολιτικής μεταξύ εκείνων που εμφάνιζαν το μεγάλο μέγεθος του χαρτοφυλακίου της κεντρικής τράπεζας ως επεκτατικό.
«Συνολικά, αναμένουμε ότι το πλαίσιο που παρέθεσε η Λαγκάρντ θα διαμορφώσει τη συζήτηση στις προσεχείς συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και πιστεύουμε ότι είναι συνεπές με μια πορεία αύξησης των επιτοκίων που θα οδηγήσει τα επιτόκια πολιτικής στο μηδέν σε δύο βήματα, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, και μετά από αυτό μόνο μια μέτρια περαιτέρω αύξηση, τουλάχιστον στο πλαίσιο αυτού που αναμένουμε ότι θα είναι μια συνεχής διάβρωση της εγχώριας ζήτησης, η οποία καθιστά απίθανο να επιτευχθεί το όριο για το είδος της σύσφιξης που η αγορά έχει αρχίσει να τιμολογεί πρόσφατα», καταλήγει η Citi.