Στρατηγική για να υπερδιπλασιάσει τον ρυθμό με τον οποίο εγκαθίστανται ηλιακά πάνελ σε ολόκληρη την ΕΕ εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ενός σχεδίου ταχείας απαλλαγής από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά τον πόλεμο της χώρας στην Ουκρανία.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να εγκαταστήσει πάνω από 300 GW φωτοβολταϊκών μέχρι τα μέσα αυτής της δεκαετίας -διπλάσιο από το επίπεδο που παρατηρήθηκε το 2020- και περισσότερα από 500 GW μέχρι το 2030, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της στρατηγικής για την ηλιακή ενέργεια που ήρθε στα χέρια του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Το σχέδιο περιλαμβάνει μια «ταχεία, μαζική εγκατάσταση» ηλιακών πάνελ σε στέγες, ξεκινώντας από κτίρια που έχουν την υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας και θα δημοσιευθεί παράλληλα με τη νέα νομοθεσία για την επιτάχυνση της αδειοδότησης.
Η κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι βασικός πυλώνας του σχεδίου της ΕΕ, το οποίο θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, για μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου κατά σχεδόν δύο τρίτα φέτος, καθώς και τον ευρύτερο στόχο της για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι τα μέσα του αιώνα. Ο πόλεμος που διεξάγει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση, οδηγώντας τις τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου σε ρεκόρ και το θέμα στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας.
«Η ηλιακή βιομηχανία της Ευρώπης βρίσκεται ντε φάκτο στον πάτο, σε μια εποχή που γεμίζουμε τα πολεμικά σεντούκια του Πούτιν και οι πολίτες πρέπει να ξοδέψουν πολλά χρήματα για ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο Michael Bloss, Γερμανός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ομάδα των Πρασίνων. «Οι πολίτες της Ευρώπης δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τις υψηλές τιμές».
Η Επιτροπή πρόκειται να εγκρίνει το πακέτο στις 18 Μαΐου. Θα περιλαμβάνει επίσης έναν οδικό χάρτη για το βιομεθάνιο, ένα σχέδιο για την ενίσχυση της παραγωγής και των εισαγωγών υδρογόνου και ένα σχέδιο για την εξωτερική ενεργειακή δέσμευση της ΕΕ. Το προσχέδιο ηλιακής στρατηγικής μπορεί να αλλάξει ακόμη πριν οριστικοποιηθεί.