Αυστηρές προειδοποιήσεις προς τη Δύση θα απευθύνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο των επικείμενων εορτασμών τη Δευτέρα για την 77η επέτειο από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, κραδαίνοντας τη δύναμη πυρός της Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, γράφει το Reuters.
Μιλώντας στην Κόκκινη Πλατεία, πριν από την παρέλαση στρατευμάτων, αρμάτων μάχης, ρουκετών και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, ο Πούτιν αναμένεται να φανεί επιθετικός και περιφρονητικός προς τη Δύση, που έχει απομονώσει τη χώρα του μέσω σκληρών κυρώσεων, συνεχίζει το πρακτορείο. Μάλιστα, πάνω από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βασιλείου θα πετάξει και το μυστηριώδες σοβιετικό αεροσκάφος Il-80 "Doomsday", από το οποίο θα διοικεί ο Πούτιν σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
Ο 69χρονος ηγέτης του Κρεμλίνου έχει επανειλημμένα παρομοιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την πρόκληση που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ένωση όταν εισέβαλε ο Χίτλερ το 1941.
«Η προσπάθεια κατευνασμού του επιτιθέμενου τις παραμονές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου αποδείχθηκε ότι λάθος που στοίχισε ακριβά στον λαό μας», είπε ο Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, τη μέρα που ανακοίνωσε τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
«Δεν θα κάνουμε τέτοιο λάθος δεύτερη φορά, δεν έχουμε δικαίωμα», πρόσθεσε.
Ο Πούτιν θεωρεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μάχη για την προστασία των ρωσόφωνων από τους Ουκρανούς Ναζί, αλλά και από τη θεωρούμενη απειλή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Η Σοβιετική Ένωση έχασε 27 εκατομμύρια ανθρώπους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ενώ ο Πούτιν τα τελευταία χρόνια έχει καταγγείλει προσπάθειες στη Δύση να αναθεωρηθεί η ιστορία του πολέμου και να υποτιμηθεί η σοβιετική νίκη.
Η ήττα του Ναπολέοντα το 1812 και του Χίτλερ το 1945 αποτελούν τους πιο σεβαστούς στρατιωτικούς θριάμβους των Ρώσων. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, τα ρωσικά σύνορα φάνηκαν ευάλωτα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ρίξει βαριά σκιά στη φετινή Ημέρα της Νίκης. Η εισβολή της Ρωσίας έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν 10 εκατομμυρίων, εγείροντας φόβους ακόμη και για πυρηνικό πόλεμο.
Λιγότερο από δύο δεκαετίες πριν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους βρέθηκε μαζί με τον Πούτιν για τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου στη Μόσχα. Φέτος δεν προσκλήθηκε κανένας δυτικός ηγέτης, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Ηδη από πέρυσι, εξάλλου, ο Πούτιν είχε καταγγείλει την άνοδο του νεοναζισμού και της ρωσοφοβίας στη Δύση, όπως είχε πει.