Η πολιτική της Κίνας περί μηδενικών κρουσμάτων Covid-19, που περιλαμβάνει lockdowns και επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ στον πληθυσμό, αποδεικνύεται ακριβή για την οικονομία της χώρας, προειδοποιούν ειδικοί σήμερα, μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να συνεχιστεί η πορεία αυτή.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η άκαμπτη πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων Covid επέτρεψε στην Κίνα να περιορίσει τον αριθμό των νεκρών της σε λίγο πάνω από 5.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.
Μόλις εμφανιστεί ένα κρούσμα Covid, οι αρχές επιβάλλουν αυστηρά μέτρα περιορισμού.
Για πάνω από ένα μήνα, τα 25 εκατ. κατοίκων της Σαγκάης βρίσκονται υπό περιορισμό ύστερα από έξαρση της επιδημίας, ενώ η σκιά ενός lockdown πλανάται πάνω από την πρωτεύουσα Πεκίνο.
Κάθε νέα έξαρση της Covid στην Κίνα οδηγεί σε δωρεάν και συστηματικούς διαγνωστικούς ελέγχους μεταξύ των κατοίκων, καθώς και σε διαφορετικών βαθμών περιοριστικά μέτρα που έχουν επιπτώσεις στην οικονομία.
Ενώ ορισμένες πόλεις τείνουν προς γενικευμένους διαγνωστικούς ελέγχους κάθε 48 ώρες, η επέκταση του μέτρου σε όλη τη χώρα μπορεί να κοστίσει στην Κίνα έως 2,3 μονάδες ανάπτυξης φέτος, προειδοποιεί η τράπεζα Nomura.
Από οικονομικής άποψης, αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να έχει «σημαντικές» επιπτώσεις στην επιμελητεία και τις μετακινήσεις του πληθυσμού έναντι «περιορισμένων» οφελών και «αυξημένου» κόστους, που θα υπονομεύσει την ανάπτυξη, σύμφωνα με τη Nomura.
Από την πλευρά του, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Κίνα φέτος στο 4,3% (από 4,8% προηγουμένως).
Η Κίνα έχει θέσει στόχο για ανάπτυξη «γύρω στο 5,5%» φέτος, ύστερα από 8,1% το 2021.
Ορισμένοι οικονομολόγοι αμφισβητούν ότι ο ασιατικός γίγαντας θα πετύχει τον στόχο του, επικαλούμενοι την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στην αγορά ακινήτων.
Ενώ τους τελευταίους μήνες ακούγονται φωνές που ζητούν χαλάρωση των περιορισμών, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε χθες, Πέμπτη, να συνεχιστεί η πολιτική της μηδενικής ανοχής της Covid και να «καταπολεμηθεί αποφασιστικά» οτιδήποτε «θέτει σε αμφισβήτηση» αυτή τη στρατηγική, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua).
Το Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρεί ότι η υγειονομική του πολιτική είναι απόδειξη της υπεροχής του πολιτικού του συστήματος, σε αντίθεση με την έξαρση της πανδημίας στον υπόλοιπο κόσμο, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Σήμερα, το κύριο άρθρο της επίσημης εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, της Λαϊκής Ημερησίας, αντεπιτίθεται στις κατηγορίες ότι η πολιτική της Κίνας για τον κορωνοϊό προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και στο εμπόριο.
«Ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν πολλές φορές επιτεθεί και συκοφαντήσει τα μέτρα της Κίνας για την πρόληψη και τον έλεγχο της πανδημίας και προσπαθούν να αποδώσουν την ευθύνη στην Κίνα για τη λεγόμενη διατάραξη των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων», ανέφερε, χωρίς να κατονομάζονται οι πολιτικοί αυτοί.
Σύμφωνα με το άρθρο, η Κίνα θέτει «πρώτα τη ζωή» ενώ, παρότι έχουν αυξηθεί οι πιέσεις στην οικονομία της, η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες.
Σήμερα οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν, εν μέσω ανησυχιών για πλήγμα στην ανάπτυξη από την κινεζική πολιτική της μηδενικής ανοχής στην Covid. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 2,87% στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 16 Μαρτίου. Τα κινεζικά blue chips υποχώρησαν κατά 2,53%, ενώ ο δείκτης αναφοράς στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 3,89%.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ