Πάνω από 3.000 άνθρωποι, μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, έχασαν τη ζωή τους πέρυσι ή παραμένουν αγνοούμενοι ύστερα από την προσπάθειά τους να διασχίσουν τις θαλάσσιες οδούς της Μεσογείου και του Ατλαντικού με σκοπό να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Πρόκειται για σχεδόν διπλάσιο αριθμό ανθρώπινων απωλειών σε σύγκριση με το 2020, καθώς μετά το ξέσπασμα νέων προσφυγικών κρίσεων εντατικοποίησε τον έλεγχο των συνόρων της η Ευρώπη, δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη η Shabia Mantoo της Ύπατης Αρμοστείας.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2021 καταγράφηκαν 1.924 νεκροί ή αγνοούμενοι στους προσφυγικούς δρόμους της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου και 1.153 νεκροί ή αγνοούμενοι στη διαδρομή της βορειοδυτικής Αφρικής προς τα Κανάρια Νησιά.
«Οι περισσότερες θαλάσσιες διελεύσεις πραγματοποιήθηκαν με γεμάτες, μη αξιόπλοες φουσκωτές βάρκες – πολλές από τις οποίες ανατράπηκαν ή βούλιαξαν με αποτέλεσμα να χαθούν ζωές», ανέφερε η υπηρεσία.
Τα θύματα προέρχονταν από διάφορες χώρες της Βόρειας και υποσαχάριας Αφρικής, όπως Τυνησία, Μαρόκο, Μάλι, Γουινέα, Ερυθραία, Αίγυπτος, Ακτή Ελεφαντοστού και Σενεγάλη, καθώς και από Ιράν, Συρία και Αφγανιστάν, είπε η Mantoo.
Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται όσοι χάθηκαν κατά μήκος των χερσαίων οδών, όπως μέσα στην έρημο Σαχάρα, ούτε εκείνοι που χάθηκαν σε λαθρεμπορικά κέντρα κράτησης, όπου οι επιζώντες αναφέρουν περιστατικά σεξουαλικής βίας, καταναγκαστικών γάμων και καταναγκαστικής εργασίας.
Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι επιπλέον 478 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή χάθηκαν στη θάλασσα από τις αρχές του 2022 μέχρι σήμερα, ζητώντας «επείγουσα υποστήριξη για την πρόληψη θανάτων και την προστασία προσφύγων και αιτούντων άσυλο που ξεκινούν επικίνδυνα ταξίδια από ξηρά και θάλασσα».
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για υποστήριξη ύψους 163,5 εκατ. δολαρίων ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή εναλλακτικών λύσεων στα επικίνδυνα ταξίδια με σκάφος και, με αυτό τον τρόπο, να καταπολεμηθεί η λαθραία διακίνηση ανθρώπων.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, γράφει το Al Jazeera, έχουν επικριθεί για δύο μέτρα και δύο σταθμά: αφενός έχουν ανοίξει τα σύνορά τους για τους Ουκρανούς που φεύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, αφετέρου αποκλείουν τους πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ανακοίνωσε την παράιτησή του ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζερί, ύστερα από κατηγορίες για κακομεταχείριση και επαναπροωθήσεις ανθρώπων στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης.