Στην αύξηση του ενεργειακού κόστους οφείλονται τα πρόσφατα λάθη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της, αναφορικά με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος που επικαλείται το Bloomberg.
Η αύξηση των τιμών στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο ήταν υψηλότερη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο του 2021.
Η πορεία που προέβλεπαν οι επενδυτές για το κόστος πετρελαίου και φυσικού αερίου αποδείχθηκε ριζικά διαφορετική τα τελευταία τρίμηνα, ενώ ταυτόχρονα η ευρωπαϊκή οικονομία ανέκαμπτε ταχέως από την πανδημία και η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ρόλο έπαιξε επίσης και η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Τα σφάλματα είναι εγγενή στη φύση των προβολών του ευρωσυστήματος και της ΕΚΤ, οι οποίες εξαρτώνται από ένα σύνολο υποθέσεων που προέρχονται κυρίως από πληροφορίες που βασίζονται στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των τιμών της ενέργειας», ανέφερε η ΕΚΤ. «Η πρόσφατη εμπειρία ωστόσο δίνει κάποιες κατευθύνσεις για περαιτέρω βελτιώσεις, ώστε οι προβλέψεις να γίνουν πιο ακριβείς».
Ολες οι πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ υποτίμησαν τον πληθωρισμό
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρχικά υποβάθμισαν την άνοδο των τιμών, αποδίδοντάς την σε παράγοντες που σύντομα θα παρέλθουν. Αλλά, μήνα με τον μήνα, οι υπερβάσεις οδήγησαν σε μια επιταχυνόμενη πορεία προς την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο.
Τα μοντέλα που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για να παράγει τις τριμηνιαίες προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη αντιμετωπίζονταν ήδη με σκεπτικισμό από ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ενώ ο Covid-19 ενέτεινε την αβεβαιότητα.
Ωστόσο, η ΕΚΤ είπε ότι η (αν)ακρίβεια των προβλέψεών της ήταν παρόμοια με αυτή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας, τονίζοντας ότι «η άνοδος του πληθωρισμού το 2021 δεν είχε προβλεφθεί από καμία από τις κεντρικές τράπεζες».
Αν και τα μοντέλα βελτιώνονται συνεχώς, ο συνδυασμός του πολέμου με τυχόν αναζωπύρωση της πανδημίας σημαίνει ότι «η πορεία του πληθωρισμό πιθανώς θα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί στο εγγύς μέλλον», ανέφερε η ΕΚΤ.