Οι αρχές της Υπερδνειστερίας καταγγέλλουν πυρά από την Ουκρανία

Η εισβολή στην Ουκρανία είναι μόνο η αρχή, υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος. Επικίνδυνη η ρητορική της Μόσχας περί Γ' ΠΠ και χρήσης πυρηνικών, λέει ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ.

Δημοσιεύθηκε: 27 Απριλίου 2022 - 07:45

Τελ. Ενημ.: 27 Απριλίου 2022 - 13:13

Load more

13.00 Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν σήμερα το τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας καθώς και μερικοί άμαχοι, δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Πέτρο Αντριουτσένκο επεσήμανε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο εργοστάσιο δεν έχουν σταματήσει, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος οι ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν σε αυτό αφού κήρυξαν τη νίκη τους στη Μαριούπολη.

«Οι αεροπορικές επιδρομές στο Azovstal δεν σταματούν. Καμία εκεχειρία, αλλά απόπειρες εισβολής ξανά και ξανά. Παρά τις ανακοινώσεις (του Πούτιν)», έγραψε στο Telegram ο Αντριουτσένκο. «Την ίδια ώρα οι οδομαχίες συνεχίζονται στην περιοχή μεταξύ των κτιρίων διοίκησης του Azovstal και του δρόμου», πρόσθεσε.



12.40. Οι αρχές της αυτόκλητης φιλορωσικής δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας στην Μολδαβία ανακοίνωσαν σήμερα ότι πυρά ερρίφθησαν την νύκτα «από το έδαφος της Ουκρανίας» εναντίον χωριού στο οποίο βρίσκεται αποθήκη πυρομαχικών των ρωσικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στον μολδαβικό θύλακα.

Το «υπουργείο Εσωτερικών» της Υπερδνειστερίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι τη χθεσινή νύκτα «εντοπίσθηκαν πολλά drones επάνω από το χωριό Κολμπάσνα» ενώ σήμερα το πρωί ερρίφθησαν πυρά εναντίον του χωριού «από το έδαφος της Ουκρανίας».

Τα νέα αυτά «περιστατικά» που προστίθενται στις «εκρήξεις» που έχουν καταγγείλει οι αυτονομιστικές αρχές της Υπερδνειστερίας τις τελευταίες δύο ημέρες συντηρούν την ένταση και συμβάλλουν στην δημιουργία κλίματος που ευνοεί την επέκταση των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στον φιλορωσικό θύλακα.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε χθες, χωρίς να κατονομάσει την Ρωσία, για τις απόπειρες κλιμάκωσης της έντασης στην Υπερδνειστερία. «Διατηρούμε την ανησυχία μας απέναντι σε κάθε πιθανή απόπειρα να προκληθεί κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες. Συντονιζόμαστε με τις εκκλήσεις για ηρεμία της μολδαβικής κυβέρνησης απέναντι στα συμβάντα αυτά και υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Μολδαβίας», πρόσθεσε.

Ζελένσκι: Η Ρωσία θέλει να διαμελίσει την Ευρώπη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι στόχοι της Ρωσίας πάνε πολύ παραπέρα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου.

«Σε τελευταία ανάλυση, στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει την επικράτεια της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του, που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Στον «ελεύθερο κόσμο» πρακτικά οι πάντες αντιλαμβάνονται πως η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι παρά η αρχή, υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι. Οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις -στην Οδησσό (νότια), στο Ντονμπάς (ανατολικά)- το μόνο που θα φέρουν στη Ρωσία είναι «κι άλλες απώλειες», απείλησε εξάλλου ο Ουκρανός πρόεδρος. Θα φέρουν επίσης νέες κυρώσεις της ΕΕ και περισσότερους περιορισμούς στο εμπόριο, προεξόφλησε. Η πλειονότητα των Ρώσων θα πληρώσει για την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης καθώς θα καταδικαστεί στη φτώχεια, υποστήριξε ακόμη ο κ. Ζελένσκι.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς εκτίμησε ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου ίσως συνεχιστεί όλη τη χρονιά. Ωστόσο ταυτόχρονα είπε πως τα όπλα που παρέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν «σοβαρό αντίκτυπο» στην πορεία του πολέμου από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Ο πόλεμος πιθανόν θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη, πρόσθεσε. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρά σύρραξη». Ακόμη κι αν σταματήσουν οι μάχες στο Ντονμπάς που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου, πρόσθεσε ο κ. Αρεστόβιτς.

Επικίνδυνη η ρητορική της Μόσχας

Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επέκρινε χθες Τρίτη την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ περί επαπειλούμενου 3ου Παγκόσμιου Πολέμου, που δεν αποκλείεται να σημάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι αυτό το είδος ρητορικής είναι πολύ επικίνδυνο και ανώφελο», είπε ο κ. Όστιν, μετά τη διεθνή σύνοδο για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν (Γερμανία).

«Κανένας δεν θέλει να δει να ξεσπά πυρηνικός πόλεμος. Η επικίνδυνη ρητορική είναι ξεκάθαρα ανώφελη. Δεν θα εμπλακούμε σε αυτή», πρόσθεσε.

Η Ρωσία λέει πως κυρίευσε όλη την περιφέρεια της Χερσώνας

Στο πεδίο των μαχών, ο ρωσικός στρατός υποστήριξε χθες Τρίτη πως κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ιδίως καταλαμβάνοντας την περιφέρεια της Χερσώνας.

«Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζια και του Μικολάιφ, καθώς και μεγάλων τμημάτων των (σ.σ. αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Η ομαλότητα αποκαθίσταται στις περιοχές που καταλήφθηκαν, επιδιορθώνονται υποδομές και άρχισε σπορά, σύμφωνα με τον ίδιο Ρώσο ανώτερο αξιωματικό.

Τον ισχυρισμό της Μόσχας για τη Χερσώνα όμως διέψευσε χθες ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή: κατ’ αυτόν, γραμμές άμυνας συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στην περιφέρεια και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να τις διασπάσουν.

Είναι αδύνατον οι ισχυρισμοί των αντιμαχόμενων πλευρών να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Εξάλλου, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέστρεψε τέσσερις αποθήκες όπλων των ουκρανικών δυνάμεων στη Σλοβιάνσκ από αέρος. Συνολικά, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε 32 στρατιωτικούς στόχους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ. Ακόμη επλήγησαν 33 στόχοι από πυροβολικό ή πυραύλους, σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσά τους συγκεντρώσεις στρατευμάτων, θέσεις του πυροβολικού, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αποθήκες πυρομαχικών και όπλων.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μίλησε για περίπου 200 Ουκρανούς στρατιωτικούς νεκρούς και 40 στρατιωτικά οχήματα που καταστράφηκαν. Είναι αδύνατον οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Στο μεταξύ, σειρά εκρήξεων σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, διευκρινίζοντας πως ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην πόλη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν τραυματίστηκε κανείς άμαχος εξαιτίας των εκρήξεων και της πυρκαγιάς στο χωριό Στάραγια Νελίντοφκα. Ο κ. Γκλάντκοφ δεν διευκρίνισε εάν οι εκρήξεις και η πυρκαγιά οφείλονταν σε ουκρανική επιδρομή.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ταραγμένη νύχτα στην περιοχή. Το προηγούμενο βράδυ ανακοινώθηκε ότι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο χωριά, με δύο άμαχους να τραυματίζονται στο ένα από αυτά.

Η περιφέρεια Μπιέλγκοροντ γειτονεύει με τις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Σούμι και Χάρκοβο της Ουκρανίας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Συνεχίζεται ο εξοπλισμός της Ουκρανίας

Κι ενώ μαίνονται οι μάχες, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως θα προμηθεύσει με «περιορισμένο αριθμό» τεθωρακισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων Panzerhaubitze 2000 το Κίεβο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσπούν εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Πρόκειται για τα «πιο βαριά» αυτοκινούμενα πυροβόλα που διαθέτει ο ολλανδικός στρατός, εξήγησε το υπουργείο Άμυνας. Μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση ως και 50 χιλιομέτρων υπό όλες τις μετεωρολογικές συνθήκες.

Η Γερμανία -όπου κατασκευάζονται- θα εγγυηθεί την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους και θα προμηθεύσει πυρομαχικά. «Ανταποκρίνονται ακριβώς στις ανάγκες της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή», συνόψισε η υπουργός Άμυνας Κάισα Όλονγκρεν, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. Η υπουργός διευκρίνισε ωστόσο πως η εκπαίδευση των πληρωμάτων τους θα χρειαστεί «εβδομάδες, αν όχι μήνες», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως ακόμη και μετά τον πόλεμο, αυτά τα όπλα θα παραμείνουν εξαιρετικά σημαντικά για τον ουκρανικό στρατό.

«Η προετοιμασία και η εκπαίδευση δεν θα γίνουν στην ίδια την Ουκρανία και θα πάρουν κάποιο καιρό. Δεν πρόκειται επομένως για άμεση ανάπτυξη» των αυτοκινούμενων πυροβόλων, εξήγησαν οι υπηρεσίες της σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Ωστόσο διατυπώνονται αρκετές επικρίσεις στη χώρα για την παράδοση των τεθωρακισμένων. Η απόφαση ενδέχεται να μειώσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ολλανδικού στρατού, σύμφωνα με τον Νιλς φαν Βούνσελ, πρόεδρο της ένωσης Ολλανδών αξιωματικών. Αν και η Ολλανδία δεν χρειάζεται όλα τα πυροβόλα, «είναι σημαντικό για τις δικές μας επιχειρησιακές δυνατότητες να τα έχουμε στο στοκ», εξήγησε ο κ. Φαν Βούνσελ στο ANP.

Η κυβέρνηση αντέτεινε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ολλανδίας έχουν «επαρκείς πόρους» και δεν θα επηρεαστούν οι επιχειρησιακές δυνατότητές τους.

Το Βερολίνο θα προχωρήσει από την πλευρά του στην προμήθεια τεθωρακισμένων αντιαεροπορικών πυροβόλων Flakpanzer Gepard, ανακοίνωσε εξάλλου η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στη σύνοδο που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία. Πρόκειται για καμπή στην ως τώρα επιφυλακτική προσέγγιση του Βερολίνου ως προς την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει πυροβόλα Caesar, με βεληνεκές 40 χιλιομέτρων. Η Βρετανία θα προμηθεύσει αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak και τεθωρακισμένα.

Ο δε Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα παρότρυνε τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard και να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

«Δεν βρίσκομαι στη θέση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Μπορώ μόνο να πω τι θα έκανα στη θέση του: θα παρέδιδα άρματα μάχης», τόνισε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, δηλώσεις του οποίου δημοσιεύουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke.

Χθες Τρίτη, το Βερολίνο ανήγγειλε την πρώτη παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας, έπειτα από εβδομάδες πιέσεων εντός και εκτός συνόρων, εν μέσω διαμαρτυριών από το Κίεβο και σύγχυσης σε διεθνές επίπεδο για τη στάση του.

Για τον κ. Ναουσέντα, η Γερμανία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αν θέλει να φανεί συνεπής, δεν μπορεί να σταματήσει στα μισά του δρόμου. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ουκρανία να λάβει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται αμέσως. Όχι αύριο, ούτε μεθαύριο, τότε μπορεί να είναι αργά», επέμεινε.

Ο πρόεδρος της χώρας-μέλους του NATO είπε επίσης ότι η συμμαχία πρέπει να περάσει από την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Λιθουανίας στην αντιαεροπορική άμυνα.

«Με την επιτήρηση του εναέριου χώρου, οι πιλότοι επί του παρόντος μπορούν μόνο να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις παραβιάσεις. Οι διαταγές δεν προβλέπουν να καταρρίπτουν εχθρικά στρατιωτικά αεροσκάφη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Γκιτάνας Ναουσέντα.

Πηγή: Reuters, dpa, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων