Νέος κύκλος μαχών σε ανατολική και νότια Ουκρανία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ λέει πως το ΝΑΤΟ «ουσιαστικά ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία». Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία. Η Βρετανία υποστηρίζει πως περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί.

Δημοσιεύθηκε: 26 Απριλίου 2022 - 07:47

Τελ. Ενημ.: 26 Απριλίου 2022 - 21:47

Load more

21.46. Την επαρχία της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία απελευθέρωσε πλήρως η Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας της χώρας που μετέδωσε το πρακτορείο Interfax και αναμεταδίδει το Reuters. Ανώτερος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι στη νότια Ουκρανία τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει επίσης τμήματα των επαρχιών Ζαπορίζια και Μικολάιβ, καθώς και μέρος της επαρχίας Χαρκόβου στα ανατολικά του Κιέβου.

19.10. Η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Γερμανίας να στείλει, για πρώτη φορά, βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία. «Νομίζω πως είναι σημαντικό ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πως πρόκειται να παραδώσει 50 συστήματα Cheetah», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με ομολόγους του στο Ραμστάιν της Γερμανίας, αποκαλώντας τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Gepard με την αγγλική ονομασία τους.

Ο Αμερικανός υπουργός εκτίμησε ότι τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα θα ενισχύσουν σημαντικά την άμυνα της Ουκρανίας. «Όσον αφορά στο τι άλλο ενδεχομένως θα κάνει η Γερμανία στο μέλλον, θα ξαναπώ ότι αυτή είναι μία κυρίαρχη απόφαση που θα λάβει η γερμανική ηγεσία και δεν θέλω να κάνω εικασίες για αυτό», συμπλήρωσε ο Όστιν.

 

16.25. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η πολιορκηθείσα ουκρανική πόλη της Μαριούπολης έχει «απελευθερωθεί» και δεν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σε αντίθεση με την εκδοχή που δίνει το Κίεβο για τις εξελίξεις.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είπε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το Κίεβο πρέπει «να αναλάβει την ευθύνη» για τους ανθρώπους που έχουν τρυπώσει στο εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ και κάλεσε τους μαχητές που βρίσκονται εκεί να καταθέσουν τα όπλα τους.

«Η ζωή των αιχμαλώτων πολέμου είναι εγγυημένη, η ιατρική περίθαλψη και η αντιμετώπισή τους γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

 

12:53 Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για το Ουκρανικό σε τηλεφωνική τους συνομιλία σήμερα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Ο κ. Πεσκόφ τόνισε ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Υπερδνειστερία, οι οποίες αποτελούν λόγο "σοβαρής ανησυχίας" για τη Μόσχα. 

 

12.50. Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα αναμένεται να εξαπολύσει την επόμενη φάση της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έκανε τα σχόλια αυτά σε ρωσική εκπομπή που μεταδόθηκε διαδικτυακά.

 

12.40. Η Ρωσία έπληξε πάνω από 90 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 Ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι έπληξε δύο εγκαταστάσεις με πυρομαχικά στην περιοχή του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία.

 

Η Ρωσία προειδοποιεί τον κόσμο να μην υποτιμά τους κινδύνους ενός πυρηνικού πολέμου, που όπως υποστηρίζει η ίδια επιθυμεί να μειωθούν, ενώ προειδοποίησε πως τα συμβατικά όπλα της Δύσης αποτελούν νόμιμους στόχους στην Ουκρανία, όπου μαίνονται οι μάχες στα ανατολικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε πως οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία σημαίνουν πως το ΝΑΤΟ «ουσιαστικά ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία» και πως η Μόσχα θεωρεί τα όπλα αυτά ως νόμιμους στόχους. «Αυτά τα όπλα είναι θεμιτός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, είπε ο κ. Λαβρόφ στην κρατική τηλεόραση. «Εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν ήδη γίνει στόχος πάνω από μια φορά» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και δεν «θα μπορούσε να γίνει αλλιώς», συνέχισε. «Το NATO, στην ουσία, ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία δι’ ενδιαμέσου και εξοπλίζει αυτόν τον ενδιάμεσο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», πρόσθεσε.

Στο πεδίο των μαχών, όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε πως πύραυλοι υψηλής ακρίβειας κατέστρεψαν έξι εγκαταστάσεις παροχής ενέργειας σε σιδηρόδρομους, που χρησιμοποιούνταν για να παραδοθούν ξένα όπλα στις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή Ντονμπάς. Η Ρωσία είπε επίσης πως έπληξε 56 ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά ουκρανικών θέσεων στο εργοστάσιο Azovstal.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Χαρκόβου, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας λέει πως η Ρωσία βομβαρδίζει το Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία και πόλεις και χωριά στα νότια, όμως οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις επιθέσεις σε τρεις οικισμούς.

Από την άλλη πλευρά, δυο χωριά στη ρωσική περιοχή Μπελγκορόντ δέχθηκαν ουκρανικά πυρά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δυο άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι οι απώλειες της Ρωσίας είναι περίπου 15.000 στρατιωτικοί αφότου οι δυνάμεις της εισέβαλαν στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Μπεν Ουάλας, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης των Τόρις, που εκφράστηκε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε ο βρετανός υπουργός Άμυνας, έχουν καταστραφεί ή πέσει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων πάνω από 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 530 άρματα μάχης. Πάντα κατά τον Μπεν Ουάλας, η Ρωσία έχει χάσει επίσης πάνω από 60 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Κατά την άποψη του υπουργού της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, η Ρωσία δεν έχει επιτύχει σχεδόν κανέναν από τους στόχους που το Λονδίνο θεωρεί ότι είχε θέσει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία.

Ακόμη, ανέφερε πως από τα 120 ρωσικά τάγματα που είχαν αναπτυχθεί ενόψει της εισβολής, που κατ’ αυτόν αναλογούν στο 65% του ρωσικού πεζικού, το 25% δεν είναι πλέον ετοιμοπόλεμο.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο δίνει ακόμη πιο υψηλούς αριθμούς ρωσικών απωλειών, υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί 22.000 ρώσοι στρατιωτικοί, ότι έχουν καταρριφθεί 181 μαχητικά αεροσκάφη και 154 ελικόπτερα και έχουν καταστραφεί 884 άρματα μάχης και 2.258 άλλα τεθωρακισμένα. Είναι αδύνατον οι ισχυρισμοί αυτοί να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Στο μέτωπο της διπλωματίας

Εν τω μεταξύ, σήμερα οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν στην αεροπορική βάση Ramstein της Γερμανίας τις αντιπροσωπείες περισσοτέρων από 40 χωρών για να συζητήσουν αμυντικά θέματα αναφορικά με την Ουκρανία, που θα επικεντρώνονται στον εξοπλισμό του Κιέβου ώστε να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα συμμετέχει σε κοινή ομάδα που θα διερευνήσει τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης. H Ουκρανή διαμεσολαβήτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λουντμίλα Ντενίσοβα είπε πως ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει 347 εγκαταστάσεις υγείας μεταξύ άλλων και στο Λουγκανσκ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν χιλιάδες ζωές.

Ρωσία: Συνεχές το σφυροκόπημα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία σφυροκόπησε την Ουκρανία με πυραύλους, αεροσκάφη και δυνάμεις πυροβολικού κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 560 Ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, πυραυλικά συστήματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν 87 διαφορετικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ενώ πύραυλοι και πυρά πυροβολικού χτύπησαν ουκρανικές θέσεις, καταστρέφοντας πυραυλικά συστήματα S-300, ένα σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Tochka U καθώς και πυραυλικά συστήματα BUK-M1 και Osa-AKM.

«Περίπου 500 μέλη των εχθρικών δυνάμεων, 59 τεθωρακισμένα οχήματα, όπλα πυροβολικού και αυτοκίνητα καταστράφηκαν, ενώ εξοντώθηκαν επίσης πάνω 60 μαχητές της εθνικιστικής ομάδας ‘Ντονμπάς’ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα αναμένεται να εξαπολύσει την επόμενη φάση της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία αφού φθάσει στα σύνορα της περιοχής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έκανε τα σχόλια αυτά σε ρωσική εκπομπή που μεταδόθηκε διαδικτυακά. Δήλωσε ότι η επόμενη φάση στη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας είναι κρίσιμης σημασίας ύστερα από περιστατικά που αφορούν την ασφάλεια εκτός της περιοχής αυτής. Ο ίδιος επικαλέστηκε τις χθεσινές εκρήξεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, που συνορεύει με την Ουκρανία, καθώς και τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για βομβαρδισμό συνοριακών της περιοχών από ουκρανικές δυνάμεις.

«Ο ρυθμός με τον οποίο η (στρατιωτική) επιχείρηση φθάνει στα σύνορά μας είναι σημαντικός για εμάς για να εξαπολυθεί η επόμενή της φάση, που είναι απαραίτητη ύστερα από αυτά που είδαμε στην Υπερδνειστερία και τις συνοριακές περιοχές της Ρωσίας», δήλωσε ο Πουσίλιν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει αμέτρητες βόμβες, δεν θα πετύχουν τίποτα

Οι ρωσικές μονάδες έχουν συναντήσει «ψίχουλα» υποστήριξης στην ανατολική Ουκρανία, παρά τις προσδοκίες τους, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι η Ρωσία δεν θα πετύχει στον πόλεμό της εναντίον της χώρας του.

Σε διάστημα δύο μηνών από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της η Ρωσία οι δυνάμεις της έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερες από 1.100 ρουκέτες και αμέτρητες βόμβες εναντίον της Ουκρανίας, επεσήμανε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανήρτησε αργά χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Αλλά δεν έχουν πετύχει τίποτα. Και δεν θα πετύχουν τίποτα», υπογράμμισε.

Οι ρωσικές μονάδες έχουν συναντήσει «ψίχουλα» υποστήριξης στην ανατολική Ουκρανία, παρά τις προσδοκίες τους, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στη Χερσώνα, τη Κάχοβκα, τη Μελιτόπολη, τη Ενερχοντάρ και άλλες πόλεις που έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα οι κάτοικοι δεν υπέκυψαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σημείωσε ο Ζελένσκι.

Πηγή: Reuters, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων