Αμερικανός ΥΠΑΜ: Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αν έχει καλό εξοπλισμό

Περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και νέο πρέσβη ανακοίνωσαν οι υπ. Εξωτερικών και Αμυνας που συναντήθηκαν με Ζελένσκι. Φωτιά σε αποθήκη καυσίμων στη Ρωσία. Η Μόσχα ανακοινώνει νέα κατάπαυση πυρός στο Azofstal. Διαψεύδει το Κίεβο.

Δημοσιεύθηκε: 25 Απριλίου 2022 - 08:54

Τελ. Ενημ.: 25 Απριλίου 2022 - 21:42

Load more

21.42. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι πύραυλοι ακριβείας κατέστρεψαν έξι εγκαταστάσεις που τροφοδοτούσαν τις σιδηροδρομικές γραμμές οι οποίες χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ξένων όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης μια αποθήκη όπλων κοντά στο Σλαβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, εκτός των άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που έπληξαν σήμερα.

 

19.50. Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι η Ρωσία προσπαθεί να βομβαρδίσει τις σιδηροδρομικές υποδομές της χώρας με στόχο να διακοπεί ο ανεφοδιασμός σε όπλα από ξένες χώρες.

«Προσπαθούν να καταστρέψουν τις οδούς ανεφοδιασμού της στρατιωτικής-τεχνικής βοήθειας από τις χώρες-εταίρους (της Ουκρανίας). Για να γίνει αυτό, επικεντρώνονται (οι Ρώσοι) σε πλήγματα σε σιδηροδρομικούς κόμβους» ανέφερε η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων σε μια ανάρτηση στο Facebook.

 

19.18. Ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν βλέπει κάποιο νόημα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία σε αυτό το στάδιο, επειδή το Κίεβο είναι πιθανόν να την χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία για να δυσφημίσει τη Ρωσία, αφού αρνήθηκε να συμφωνήσει για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη.

Τις δηλώσεις αυτές μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό RIA. «Η Ουκρανία υπονομεύει τις προσπάθειές μας να ανοίξουμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και επομένως δεν πιστεύουμε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι καλή επιλογή τώρα» είπε ο Ντμίτρι Πολιάνκσι. Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, η κατάπαυση του πυρός θα ήταν «μια ευκαιρία για τις ουκρανικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να οργανώσουν περισσότερες προβοκάτσιες».

Σύμφωνα με το RIA, ο Ντμίτρι Πολιάνκσι είπε ότι η Ρωσία δεν έχει πλήξει κατοικημένες περιοχές στην Οδησσό. Το Σάββατο η αεροπορική διοίκηση της νότιας Ουκρανίας ανέφερε ότι δύο πύραυλοι έπληξαν μια στρατιωτική εγκατάσταση και δύο κτίρια κατοικιών στην πόλη αυτή, στη Μαύρη Θάλασσα.

Νωρίτερα σήμερα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να φύγουν οι άμαχοι από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης. «Σήμερα, η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε και πάλι ότι υπάρχει ένας διάδρομος για τους αμάχους ώστε να φύγουν από το Αζοφστάλ. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πιστευτό αν οι Ρώσοι δεν είχαν καταστρέψει ανθρωπιστικούς διαδρόμους πολλές φορές στο παρελθόν» απάντησε μέσω του Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνηση Ιρίνα Βέρεσουκ.

 

18.51. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν σε ρωσικά πλήγματα εναντίον σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Βινίτσια, στην κεντροδυτική Ουκρανία, έγινε γνωστό από την τοπική εισαγγελία.

«Από τους βομβαρδισμούς του εχθρού, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν», αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου, όπου διευκρινίζεται πως πύραυλοι στοχοθέτησαν το πρωί «υποδομές μεταφορών», κοντά στις μικρές πόλεις Ζμέρινκα και Κοζιάτιν.

«Ο εχθρός επιχειρεί να πλήξει κρίσιμης σημασίας υποδομές», έγραψε ο περιφερειακός κυβερνήτης σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

 

18.30. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως κηρύσσει 40 μέλη του διπλωματικού προσωπικού της Γερμανίας "persona non grata", στο πλαίσιο αντιποίνων, αφότου το Βερολίνο απέλασε τον ίδιο αριθμό Ρώσων διπλωματών, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σε μια ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι έλαβε την απόφαση αυτή, αφότου η Γερμανία, στις 4 Απριλίου, κήρυξε έναν «σημαντικό αριθμό» αξιωματούχων στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο «ανεπιθύμητο».

 

17.49. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα πως η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται στην ανατολική Ουκρανία, όμως οι επιθέσεις της αποκρούονται.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ είπε ότι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να σπάσουν την αμυντική γραμμή πόλεων, όπως η Ρουμπίζνε, η Ποπάσνα, το Σιεβιεροντονέτσκ, η Μαριίνκα και η Αντβιίβκα και επιχειρούν να προωθηθούν από την πόλη Ιζιούμ προς το Μπαρβίνκοβε και το Σλοβιάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα να επιτίθενται στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές, δήλωσε ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Ολεξίι Αρέστοβιτς.

«Ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται εναντίον των αμυντικών γραμμών μας στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πυροβολικό... ανοίγοντας πυρ με άρματα μάχης και προσπαθώντας να προωθηθεί με ομάδας εφόδου, παραβιάζοντας την εντολή του ίδιου τους του ανώτατου διοικητή», είπε ο Αρέστοβιτς σε ένα βιντεομήνυμα.

 

15.05. Καμία συμφωνία δεν συνάφθηκε σήμερα για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα επέτρεπε την απομάκρυνση αμάχων, που έχουν οχυρωθεί μαζί με Ουκρανούς μαχητές, στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, διαβεβαίωσε το Κίεβο.

«Δηλώνω επίσημα και δημοσίως ότι δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία συμφωνία που να αφορά έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το Αζοφστάλ σήμερα», έγραψε στο Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, λίγο μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα σταματήσει τις εχθροπραξίες για να επιτρέψει την εκκένωση αμάχων.

«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος ανοίγει με τη συμφωνία και των δύο πλευρών. Ένας διάδρομος που ανακοινώνεται μονομερώς δεν παρέχει ασφάλεια και επομένως δεν είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος», σημείωσε η Βερεστσούκ, στην ανάρτησή της. 

 

13.10 Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες προκειμένου να επιτρέψουν σε αμάχους να εγκαταλείψουν το υπό πολιορκία εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, από τις 14.00 ώρα Μόσχας (14.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Το υπουργείο λέει ότι οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στο εργοστάσιο μπορούν να φύγουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξουν.

 

10.10 Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία αν διαθέτει καλό εξοπλισμό, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες Κυριακή στο Κίεβο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

"Το πρώτο πράγμα για να κερδίσει κανείς είναι να πιστεύει ότι μπορεί να το πράξει. Και εκείνοι (σ.σ. οι Ουκρανοί) είναι βέβαιοι ότι μπορούν να κερδίσουν", επεσήμανε ο Όστιν μιλώντας σε μερικούς δημοσιογράφους. "Μπορούν να κερδίσουν αν έχουν καλό εξοπλισμό, καλή υποστήριξη", πρόσθεσε μετά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Κίεβο στη διάρκεια της οποίας ο ίδιος και ο Μπλίνκεν συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

"Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν οι συνομιλίες για τα πράγματα που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε την τρέχουσα μάχη και επίσης να χτίσουμε για το αύριο", εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση "εποικοδομητική".

Σύμφωνα με τον Όστιν, ο Ζελένσκι είναι ευγνώμων για όσα κάνουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν τη χώρα του, ενώ πρόσθεσε ότι η φύση των μαχών έχει αλλάξει και για τον λόγο αυτό η Ουκρανία έχει ανάγκη από όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ το Κίεβο επεσήμανε ότι χρειάζεται άρματα μάχης.

Σε ό,τι αφορά τα όπλα που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σχολίασε ότι η Ουάσινγκτον είναι δύσκολο να παρακολουθεί τι συμβαίνει με αυτά καθώς δεν υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις επί του πεδίου, όμως τόνισε ότι ζήτησε από τους Ουκρανούς να παρακολουθούν όσο καλύτερα γίνεται πού πάνε αυτά τα όπλα.

"Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορεί να κάνει αντίστοιχα πράγματα όπως η εισβολή στην Ουκρανία", υπογράμμισε ο Όστιν. "Έχει ήδη χάσει πολλές από τις στρατιωτικές της ικανότητες και πολλά στρατεύματα για να είμαστε ειλικρινείς και δεν επιθυμούμε να καταφέρει να αποκαταστήσει γρήγορα αυτές τις ικανότητές της", σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε ότι "η Ρωσία δεν έχει πετύχει τους στρατιωτικούς της στόχους, η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει και η Ουκρανία έχει ήδη πετύχει".

"Είδαμε ανθρώπους στους δρόμους του Κιέβου, απόδειξη ότι η μάχη για το Κίεβο έχει κερδηθεί", υπογράμμισε ο ίδιος, σχολιάζοντας ωστόσο ότι "αυτό έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, στα νότια και τα ανατολικά, όπου η ρωσική βιαιότητα είναι απλώς φρικτή".


09.50. Η Ρωσία κατέρριψε σήμερα δύο ουκρανικά drones κοντά στα σύνορα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
"Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικά drones σήμερα στις 04:15 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)" στην περιοχή Ριλσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε στο Telegram ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουρσκ Ρομέν Σταροβόιτ. "Δεν υπάρχουν νεκροί, τραυματίες ή υλικές ζημιές. Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο", πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγο αφού οι ρωσικές αρχές επεσήμαναν ότι άγνωστης αιτίας πυρκαγιά μαίνεται σε αποθήκη καυσίμων στη ρωσική γειτονική επαρχία Μπριάνσκ, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Ριλσκ. Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 02:00 σήμερα τα ξημερώματα στην αποθήκη καυσίμων Transneft Briansk-Droujba στην πόλη Μπριάνσκ, η οποία βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία και χρησιμοποιείται ως επιμελητειακή βάση για τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

 

09.25. Πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας έγιναν σήμερα στόχος επιθέσεων, οι οποίες προκάλεσαν άγνωστο αριθμό θυμάτων, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση επικαλούμενη τον επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων.

Ο Ολεξάντερ Καμίσιν δήλωσε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας.

Επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ στο Κίεβο

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ μετέβησαν χθες Κυριακή στο Κίεβο, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία.

Στη διάρκεια της επίσκεψής τους ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν ανακοίνωσαν τη σταδιακή επιστροφή των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία, τον διορισμό νέου Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα και την παροχή επιπλέον βοήθειας στη χώρα ύψους άνω των 700 εκατ. δολαρίων.

Οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ταξίδεψαν στην Πολωνία το Σάββατο και μετέβησαν οδικώς στην Ουκρανία την Κυριακή, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ.

Για λόγους ασφαλείας η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη μυστικότητα και επιβεβαιώθηκε από την Ουάσινγκτον μόνο αφού ο Μπλίνκεν και ο Όστιν είχαν αποχωρήσει από το ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο ο Ζελένσκι είχε αναφερθεί σε αυτή ήδη από το Σάββατο, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν επιβεβαιώσει χθες την παρουσία των δύο Αμερικανών υπουργών στο Κίεβο.

Στη διάρκεια των συναντήσεών τους οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ανακοίνωσαν τη σταδιακή επιστροφή της αμερικανικής διπλωματικής παρουσίας στην Ουκρανία. Ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να διορίσει τις επόμενες ημέρες νέα πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία την Μπρίτζετ Μπρινκ, νυν πρεσβευτή στη Σλοβακία. Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πρεσβευτή στην Ουκρανία από το 2019 και τις υποθέσεις της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διαχειρίζονται επιτετραμμένοι.

Η επιστροφή της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα θα είναι σταδιακή. «Από την αρχή των εχθροπραξιών διαθέτουμε μια ομάδα στην Πολωνία η οποία κάνει τη δουλειά αυτή. Από αυτή την εβδομάδα τα μέλη της ομάδας θα πραγματοποιούν ημερήσιες μετακινήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας», εξήγησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους που ανέμεναν τους δύο Αμερικανούς υπουργούς στην πολωνική πλευρά των συνόρων.

Εξάλλου οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία αποδεσμεύοντας 700 εκ. δολάρια, από τα οποία περίπου τα 300 εκατ. θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς να αποκτήσουν από την αγορά τα όπλα που χρειάζονται, επεσήμαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Τα υπόλοιπα θα πάνε στους περιφερειακούς συμμάχους της Ουκρανίας που παρείχαν στη χώρα βοήθεια και οι οποίοι πρέπει να αναπληρώσουν τα αποθέματα όπλων τους.

Παράλληλα περισσότεροι από 50 Ουκρανοί αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα την εκπαίδευσή τους στη χρήση πυροβόλων Howitzer τα οποία έχει αρχίσει να στέλνει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει την Πέμπτη την παροχή ακόμη ενός πακέτου βοήθειας ύψους 800 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία, κυρίως υπό τη μορφή βαρέων όπλων, τα οποία ζητεί ο Ζελένσκι προκειμένου να απωθήσει τις ρωσικές επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, από την αρχή της θητείας του Μπάιντεν οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει συνολικά στην Ουκρανία περισσότερα από 4 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια.

 

Στις φλόγες δεξαμενές καυσίμων στη Ρωσία

Δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων βρίσκονται στις φλόγες σήμερα σε εγκατάσταση στην πόλη Μπριάνσκ, πρωτεύουσα της ομώνυμης δυτικής περιφέρειας της Ρωσίας η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.
Επιτόπου έσπευσαν και επιχειρούν πυροσβέστες.

Δεν είναι διαθέσιμη καμία πληροφορία για τα αίτια της πυρκαγιάς ως αυτό το στάδιο. Οι ρωσικές αρχές έχουν κατηγορήσει τον ουκρανικό στρατό για επιδρομές εναντίον αποθηκών καυσίμων και όπλων σε περιοχές κοντά στη μεθόριο το τελευταίο διάστημα. Η Μπριάνσκ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 380 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα Μόσχα.

με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Bloomberg, BBC

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων