H EE καταγγέλλει εγκλήματα πολέμου, διαψεύδει η Μόσχα

«Γροθιά στο στομάχι» οι εικόνες των νεκρών στη Μπούτσα λέει ο Μπλίνκεν. Για προβοκάτσια κάνει λόγο η Μόσχα. Με νέες κυρώσεις απειλεί η Ε.Ε. Ανασυντάσσνται οι ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο σύμφωνα με το ΝΑΤΟ. Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για γενοκτονία. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Δημοσιεύθηκε: 3 Απριλίου 2022 - 08:58

Τελ. Ενημ.: 3 Απριλίου 2022 - 21:20

Load more

Περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία βρίσκονται καθ' οδόν, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, δηλώνοντας ταυτόχρονα σοκαρισμένος από «τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου Μπούκα».

«Η Ε.Ε. βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια» προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Για «ανείπωτες φρικαλεότητες» στις περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες έχουν αποσυρθεί οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής, κάνει λόγο σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Συγκλονισμένη από τις αναφορές για τις ανείπωτες φρικαλεότητες σε περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρεται. Απαιτείται επειγόντως ανεξάρτητη έρευνα. Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν», έγραψε η επικεφαλής της Κομισιόν.

H υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για «τα εγκλήματα πολέμου» που διέπραξε στην πόλη Μπούτσα, υπό τη μορφή της επιβολής πιο αυστηρών κυρώσεων, που θα αποδοκιμάζουν την «απρόκλητη βία» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι εικόνες από την Μπούτσα είναι απαράδεκτες. Η απρόκλητη βία του Πούτιν εξαφανίζει αθώες οικογένειες και δεν έχει όρια» έγραψε σε μία ανάρτησή της στο Twitter, η Αναλένα Μπέρμποκ.

Eν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε μία σημερινή συνέντευξη του στο CNN, ότι οι εικόνες με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών Ουκρανών στην πόλη Μπούτσα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων «είναι μια γροθιά στο στομάχι».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει κάθε μέρα όσο συνεχίζεται η βαρβαρότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» τόνισε σύμφωνα με το ΑFP ο κ. Μπλίνκεν.

Η Μόσχα από την πλευρά της απέρριψε τις κατηγορίες της Ουκρανίας ότι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι «άλλη μια προβοκάτσια».

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την πόλη αυτήν στις 30 Μαρτίου. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.

Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης, σύμφωνα με την ανεπίσημη μετάφραση της ανακοίνωσης την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής της πόλης οι κάτοικοι της Μπούτσα ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους, οι έξοδοι δεν ήταν αποκλεισμένοι και όλοι είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ τα νότια περίχωρα «συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών», βομβαρδίζονταν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν πλήρως από την Μπούτσα στις 30 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τις ενώπιος ενωπίω διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία. Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος της Μπούτσα Ανατόλι Φεντόρουκ επιβεβαίωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη αλλά δεν ανέφερε καν ότι είχαν πυροβοληθεί ντόπιοι στους δρόμους, με τα χέρια τους δεμένα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων στην Μπούτσαα εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη ημέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και εκπρόσωποι της ουκρανικής τηλεόρασης έφτασαν στην πόλη».

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους. «Όλα αυτά επιβεβαιώνουν αδιαμφισβήτητα ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Μπούτσα είναι άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγινα και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο καθώς και σε άλλες πόλεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας ζητά ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούτσα, αυτήν την κωμόπολη του Κιέβου όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την πλευρά της σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούτσα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούτσα αλλά αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.

Η Ουκρανία ζητά νέες κυρώσεις από τους G7

Ο Ουκρανός υπουργός των Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για μία σκόπιμη “σφαγή” στην πόλη Μπούτσα που βρίσκεται έξω από το Κίεβο και κάλεσε την ομάδα των κρατών G7 να προχωρήσει στην επιβολή νέων “καταστροφικών” κυρώσεων κατά της Μόσχας.

“Συνεχίζουμε να ψάχνουμε και να συλλέγουμε πτώματα, αλλά ο αριθμός έχει ήδη αυξηθεί σε εκατοντάδες. Πτώματα βρίσκονται στους δρόμους. Σκότωσαν αμάχους όταν αυτοί έμεναν στην πόλη και καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν αυτά τα χωριά και τους δρόμους”, σύμφωνα με ανάρτηση του Κούλεμπα στο Twitter.

Η Ρωσία δεν έχει μέχρι τώρα σχολιάσει δημόσια τους ισχυρισμούς αυτούς. Η Μόσχα έχει προηγουμένως αρνηθεί πολλαπλώς τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας, αναφορικά με τη στοχοποίηση αμάχων.

ΝΑΤΟ: Οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποσύρθηκαν πραγματικά από το Κίεβο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα στο CNN ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, δεν αποτελεί μία πραγματική απόσυρση.

Πρόκειται κυρίως μία ανασύνταξη δυνάμεων, ενώ μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερες επιθέσεις, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μόσχα: Πιο ρεαλιστικές οι θέσεις του Κιέβου

Ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Μεντίσνκι, επαίνεσε την «πιο ρεαλιστική» θέση του Κιέβου, το οποίο είναι έτοιμο, υπό προϋποθέσεις, να δεχθεί ένα καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία, πράγμα που ζητάει η Μόσχα.

«Η ουκρανική πλευρά υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε ζητήματα που συνδέονται με το καθεστώς ουδετερότητας και την αποπυρηνικοποίηση της Ουκρανίας», έγραψε ο Μεντίνσκι στο Telegram, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο ένα πλαίσιο συμφωνίας για να υποβληθεί στους προέδρους των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής των ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια υποστήριξε χθες, Σάββατο, πως η Μόσχα έχει αποδεχθεί «προφορικά» όλες τις ουκρανικές θέσεις, «εκτός σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Κριμαίας».

«Έχω μια αντίρρηση. Στην πραγματικότητα (...), όλες αυτές οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που ζητάει η Ρωσία από το 2014», αντέδρασε ο Μεντίνσκι διευκρινίζοντας ότι πρόκειται κυρίως για το καθεστώς ουδετερότητας και αποπυρηνικοποιημένου κράτους της Ουκρανίας και για τη μη ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της. Αν ο Νταβίντ Αραχάμια «χαρακτηρίζει όλο αυτό ουκρανική θέση, ας τον αφήσουμε να το κάνει», πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Αν και ο Αραχάμια άφησε χθες να εννοηθεί πως οι συνομιλίες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών έχουν προχωρήσει σημαντικά, ο Μεντίνσκι διαβεβαίωσε σήμερα πως «δεν συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία».

«Οι ουκρανοί διπλωματικοί και στρατιωτικοί 'ειδικοί' καθυστερούν πολύ να επιβεβαιώσουν ακόμη και τις συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί σε πολιτικό επίπεδο», υποστήριξε.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία επαναλήφθηκαν την Παρασκευή με τηλεδιάσκεψη και ένας νέος γύρος προβλέπεται για αύριο, Δευτέρα, σύμφωνα με τον Μεντίνσκι.

Οι μαχητές της Μαριούπολης προσέφεραν χρόνο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να καταλάβουν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του ότι τα δυτικά κράτη δεν έχουν παράσχει στο Κίεβο επαρκή αριθμό αντιπυραυλικών συστημάτων.

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι επαίνεσε επίσης τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την Μαριούπολη, λέγοντας ότι η αντίστασή τους επέτρεπε σε άλλες πόλεις να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο.

Νεκροί άμαχοι

Ομαδικούς τάφους και πτώματα στους δρόμους συναντούν ουκρανικές δυνάμεις που μπαίνουν σε πόλεις βόρεια του Κιέβου τις οποίες ήλεγχαν για εβδομάδες οι Ρώσοι, καταγγέλλει το Κίεβο.

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά γύρω από το Κίεβο. Στην Μπούτσα, μια πόλη γειτονική του Ιρπίν, μόλις 37 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν πτώματα να κείτονται στους δρόμους, κάποια με δεμένα τα χέρια και ένα μαζικό τάφο, ακόμα ανοικτό, κοντά σε μια εκκλησία.

Μετά από περισσότερες από πέντε εβδομάδες συγκρούσεων, η Ρωσία απέσυρε τις δυνάμεις που είχαν απειλήσει το Κίεβο από τα βόρεια για να ανασυνταχθούν για μάχες στην ανατολική Ουκρανία. «Ολόκληρη η περιοχή του Κιέβου έχει απελευθερωθεί από τον εισβολέα», έγραψε το Σάββατο στο Facebook η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ.

Το Κίεβο καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι αποχωρώντας τοποθετούν νάρκες. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τις νάρκες. Η Μόσχα αρνείται ότι έχει βάλει στο στόχαστρο αμάχους και απορρίπτει τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου.

Στην Μπούτσα, ο δήμαρχος Ανατόλι Φεντορούκ είπε ότι περισσότεροι από 300 κάτοικοι σκοτώθηκαν.

Υποχωρούν οι Ρώσοι στην Βόρεια Ουκρανία

Το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η ένταση των ρωσικών αεροπορικών και πυραύλων έχει μειωθεί, προσθέτοντας ότι η Μόσχα συνεχίζει να αποσύρει στρατιωτικές της μονάδες από τη βόρεια Ουκρανία.

Εκρήξεις στην Οδησσό

Το ουκρανικό διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ κατατράφηκε ολοσχερώς έπειτα από ρωσική επίθεση, δήλωσε σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση ο Ντμίτρο Λουνίν, κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα.

«Η πυρκαγιά στο διυλιστήριο κατασβέστηκε, όμως η εγκατάσταση καταστράφηκε εντελώς και δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον», δήλωσε ο Λουνίν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στην περιοχή της Οδησσού, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Διάδρομος για απομάκρυνση ξένων από τη Μαριούπολη

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν σήμερα διαδρόμους για την απομάκρυνση ξένων από τη Μαριούπολη και το γειτονικό Μπερντιάνσκ, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως συνεχίζεται η δουλειά για την απομάκρυνση ανθρώπων από αυτές τις δύο ουκρανικές πόλεις και πως επτά λεωφορεία θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν σήμερα τη Μαριούπολη.

Ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ δήλωσε πως ξένοι υπήκοοι θα μπορέσουν να φύγουν από τη Μαριούπολη και να ταξιδέψουν προς το Μπερντιάνσκ, ενώ αυτοί που βρίσκονται στο Μπερντιάνσκ θα μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή είτε δια ξηράς προς την Κριμαία, είτε μέσω των ελεγχόμενων από την Ουκρανία περιοχών, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ρώσος υποστράτηγος κάλεσε την ουκρανική ηγεσία να εγγυηθεί για την ασφάλεια των διαδρόμων.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως οι ξένοι υπήκοοι, για τους οποίους γίνεται λόγος, είναι κυρίως μέλη πληρωμάτων φορτηγών πλοίων που βρίσκονται αποκλεισμένοι και στα δύο λιμάνια από την έναρξη του πολέμου.

Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως η δουλειά για την απομάκρυνση ανθρώπων με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού από τη Μαριούπολη θα συνεχιστεί σήμερα και λεωφορεία θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την πολιορκημένη πόλη. «Επτά λεωφορεία θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν στη Μαριούπολη, συνοδευόμενα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού», ανέφερε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Ίντερνετ.

Συνολικά 17 λεωφορεία θα είναι έτοιμα για να απομακρύνουν ανθρώπους από τη Μαριούπολη και το Μπερντιάνσκ, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, BBC, Reuters

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων