«Μεγάλες» μάχες μαίνονται στα βόρεια και τα ανατολικά του Κιέβου, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.
«Ο κίνδυνος να χάσει κανείς τη ζωή του (στο Κίεβο) είναι αρκετά μεγάλος και γι’ αυτό τον λόγο η συμβουλή μου προς όποιον θέλει να επιστρέψει είναι: Σας παρακαλώ, καθυστερήστε το ακόμα», δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο, σε μια προειδοποίηση προς τους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα.
Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπαναχωρούν σε κάποιες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, αλλά ενισχύουν τις θέσεις τους σε άλλες.
Ο δήμαρχος της πόλης Μπούκα, στα περίχωρα του Κιέβου, δήλωσε ότι η πόλη έχει ανακαταληφθεί από ουκρανικές δυνάμεις, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία από ανεξάρτητες πηγές.
Πύραυλοι έπληξαν τα περίχωρα της Οδησσού
Τρεις πύραυλοι έπληξαν σήμερα κατοικημένη περιοχή κοντά στην Οδησσό της νότιας Ουκρανίας, σύμφωνα με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του κυβερνήτη Μαξίμ Μαρτσένκο, ο οποίος αναφέρει ότι υπάρχουν θύματα από την επίθεση.
«Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση με τρεις πυραύλους εναντίον ενός οικισμού», δήλωσε, χωρίς να αναφέρει εκτίμηση για αριθμό θυμάτων.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί επανειλημμένως πως εξαπολύει επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.
Ανθρωπιστικός διάδρομος
Οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για νέες ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή Ντονμπάς στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ απώθησαν τη ρωσική επίθεση στο Κίεβο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως επισήμανε, η κατάσταση στα νότια και στην Ντονμπάς παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της κοντά στη Μαριούπολη, που παραμένει υπό πολιορκία.
Στη Μαριούπολη -όπου οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για σχεδόν 5.000 νεκρούς και 170.000 εγκλωβισμένους στα συντρίμμια χωρίς φαγητό, θέρμανση, ηλεκτρισμό ή τρεχούμενο νερό- άνοιξε σήμερα ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα, εξάλλου, με το πρακτορείο TASS, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» Ντένις Πουσίλιν εξέδωσε διάταγμα για τον σχηματισμό μιας διοίκησης της πόλης, που προβλέπει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη και έγκριση κανονισμού της διοίκησης της πόλης, τη δομή του και τη στελέχωσή του.
Χτύπημα σε ρωσικό έδαφος
Πυρκαγιά ξέσπασε σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στην πόλη Μπελγκορόντ της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, περιστατικό που καταγράφεται δύο ημέρες μετά τις εκρήξεις σε εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων.
Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στη σημερινή πυρκαγιά, ανέφερε ο κ. Γκλάντκοφ μέσω Telegram, ενώ οι κάτοικοι σπιτιών τριών δρόμων κοντά στην εγκατάσταση απομακρύνονται εσπευσμένα από την περιοχή.
Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η φωτιά είναι αποτέλεσμα επίθεσης ουκρανικών ελικοπτέρων. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης από την Ουκρανία για τα συμβάντα αυτά.
Προειδοποίηση Ζελένσκι για ψευτοδημοψήφισμα
Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημερωτικό δελτίο του νωρίς σήμερα ανέφερε πως ο ρωσικός στρατός έχει σκοπό να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να εδραιώσει την παρουσία του σε ανατολικούς και νότιους τομείς της Ουκρανίας.
Έκανε λόγο για προσπάθειες των Ρώσων να στήσουν κυβερνητικό μηχανισμό στις κατεχόμενες περιοχές του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας. Οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν στις περιοχές αυτές, συνέχισε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Μόσχα θέλει να οργανώσει αυτό που αποκάλεσε ψευτοδημοψήφισμα στην περιφέρεια της Χερσώνας, για να σχηματιστεί «λαϊκή δημοκρατία» όπως αυτές που είχαν ιδρυθεί στα εδάφη των αυτονομιστών.
Το ουκρανικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να κερδίσουν εδάφη οπουδήποτε. Το Χάρκοβο συνεχίζει να βομβαρδίζεται, ενώ προσπάθεια των Ρώσων να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες κοντά στην Ιζιούμ απέτυχε. Αποτυχημένη ήταν επίσης η προσπάθεια προέλασης στη Μικολάγιφ, ανέφερε η ίδια πηγή.
Στον βορρά, ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν. Η Μόσχα ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποκλιμακώσουν την επίθεση στο Κίεβο και θα επικεντρωθούν στο Ντονμπάς.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε «βέβαιος πως είναι πολύ ευχάριστο για όλους εσάς να διαβάζετε τις ειδήσεις και να βλέπετε ότι οι ουκρανικές πόλεις σταδιακά απελευθερώνονται από τις δυνάμεις κατοχής», σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, προειδοποιώντας πως δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. «Όλοι θέλουμε τη νίκη», όμως «θα γίνουν κι άλλες μάχες. Έχουμε πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας, για να επιτύχουμε όλα όσα θέλουμε».
Συνεχίζονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν online οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως είχε δηλώσει ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος την Τετάρτη, μετά το πέρας του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.
Ο Ουκρανός διαπραγματευτής σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ανέφερε πως η Ουκρανία είχε προτείνει να συναντηθούν οι ηγέτες των δύο χωρών, ωστόσο η Ρωσία απάντησε λέγοντας πως πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά πάνω σε ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας.
Χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πως η συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη απέφεραν «ουσιαστική δυναμική» στην ειρηνευτική διαδικασία, όπως μεταδίδει το TASS. Ο ίδιος επανέλαβε την πρότασή του για διοργάνωση συνάντησης μεταξύ του Ζελένσκι και του Πούτιν.
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, σε συνέντευξή του στη Le Figaro, είπε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. «Δεν βλέπω κανένα σημάδι που να δείχνει πραγματική και μακροπρόθεσμη αλλαγή στη θέση της Ρωσίας», σημείωσε ο κ. Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. «Αν και τα στρατεύματά της κινούνται πιο αργά απ’ όσο περίμενε το Κρεμλίνο, δεν βλέπω αυτή τη στιγμή καμία σημαντική υποχώρηση ή εκεχειρία», πρόσθεσε.
Πούτιν: Η περίοδος συνεργασίας με τη Δύση τελείωσε
Εν μέσω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, οι διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί η σύρραξη συνεχίζονται, όπως όμως και η ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, με την πρόοδο να παραμένει ζητούμενο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι αναζητεί νέα προσχήματα για να ανακοινώσει κυρώσεις στη χώρα του, τόνισε ότι τα τιμωρητικά μέτρα άνευ προηγουμένου που εφαρμόζει είχαν ετοιμαστεί εκ των προτέρων και θα επιβάλονταν «σε κάθε περίπτωση».
Επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ποτέ «τα εθνικά της συμφέροντα και τις παραδοσιακές της αξίες» ο κ. Πούτιν είπε πως μολονότι δεν θα γίνει «κλειστή χώρα», δεν θα επιδιώξει καμία περαιτέρω συνεργασία με δυτικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον.
Το Κρεμλίνο παράλληλα διέψευσε εκτιμήσεις στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο πως ο αρχηγός του ρωσικού κράτους είτε παραπλανήθηκε είτε κρατήθηκε στο σκοτάδι από συμβούλους του.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας Τζέρεμι Φλέμινγκ υποστήριξε αυτή την εβδομάδα πως σύμβουλοι του προέδρου Πούτιν φοβούνται να του πουν «την αλήθεια», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε χθες για «ενδείξεις» ότι ο Ρώσος πρόεδρος απομάκρυνε συμβούλους του και έθεσε κάποιους «σε κατ’ οίκον κράτηση», λέγοντας πως μοιάζει «απομονωμένος».
«Απλά δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται στο Κρεμλίνο. Δεν καταλαβαίνουν τον πρόεδρο Πούτιν και δεν καταλαβαίνουν τον μηχανισμό μας για τη λήψη αποφάσεων», αντέταξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χθες Πέμπτη, κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο προβλέπει «παρατεταμένο» πόλεμο
Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο έκρινε πως η επικέντρωση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εμπειροπόλεμες ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες, αφήνει να εννοηθεί ότι η σύρραξη θα είναι «παρατεταμένη», πως μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμη.
«Αν πράγματι δίνουν την προτεραιότητα στην περιφέρεια του Ντονμπάς (...), όπου δεν είχαν πολεμήσει εδώ και οκτώ χρόνια, όπου υπάρχουν πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες, που είναι πολύ ενεργοί, αυτό μπορεί να διαρκέσει λιγάκι», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κέρμπι.
«Δεν θα είναι ζήτημα ημερών ή εβδομάδων, μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο, αν και είναι ακόμη δύσκολο να ξέρουμε», πρόσθεσε.
Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε από την πλευρά του πως «οι Ουκρανοί ξέρουν πολύ καλά την περιοχή», υπενθυμίζοντας ότι η σύρραξη ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην περιοχή διαρκεί οκτώ χρόνια.
«Επομένως παρότι (οι Ρώσοι) δίνουν την προτεραιότητα εκεί, ενισχύουν τις δυνάμεις τους και αφιερώνουν περισσότερη ενέργεια, δεν θα είναι εύκολο για αυτούς», «μπορεί να είναι πιο μακρά, πιο παρατεταμένη σύγκρουση», επέμεινε.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αποφάσισε να παρατείνει για «μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» την παραμονή 7.000 στρατιωτών της 82ης ταξιαρχίας στην ανατολική πτέρυγα του NATO και της αεροναυτικής δύναμης κρούσης του αεροπλανοφόρου Harry Truman στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον κ. Κέρμπι.
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν κάπου 20.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ευρώπη καθώς πλησίαζε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποστολή που η διάρκειά της δεν έχει ανακοινωθεί. Σκοπός είναι να καθησυχαστούν οι χώρες που γειτονεύουν με την Ουκρανία, που φοβούνται πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί στα δικά τους εδάφη.
Πιο μακροπρόθεσμα, πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, οι ΗΠΑ θα διαβουλευθούν με τους συμμάχους τους για την κατάλληλη «αμυντική διάταξη» στην Ευρώπη, καθώς εξαιτίας του πολέμου, η κατάσταση ασφαλείας «θα αλλάξει» και «πρέπει να ανταποκριθούμε» σε αυτό.
Πέραν της απόσυρσής τους από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, οι ρωσικές δυνάμεις «εγκατέλειψαν» το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Χοστομέλ, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Πενταγώνου.
Όμως «συνεχίζουμε να θεωρούμε πως πρόκειται για αναδιάταξη» δυνάμεων, πρόσθεσε. «Δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οι στρατιώτες αυτοί επιστρέφουν σπίτια τους ή ότι θα σταματήσουν να εμπλέκονται» σε μάχες, πρόσθεσε. «Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι οι δυνάμεις αυτές θα επανεξοπλιστούν και θα σταλούν ξανά στην Ουκρανία (...) για να συνεχίσουν να πολεμούν για αυτόν που θεωρούμε ότι είναι ο στόχος τους», δηλαδή «η ανατολική Ουκρανία», οι περιφέρειες των αυτονομιστών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ, πρόσθεσε.
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, κυρίως στο Κίεβο, στην Τσερνίχιβ, στην Ιζιούμ, στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη και στο Ντονμπάς, πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να προσπαθούν να βάλουν σε τανάλια τις μονάδες του ουκρανικού στρατού που είναι ανεπτυγμένες από το 2014 κατά μήκος της γραμμής του μετώπου κοντά στο Ντόνετσκ στον νότο και το Λουγκάνσκ στα ανατολικά, ως το Ιζιούμ, βορειοδυτικά του Ντόνετσκ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS, AFP, dpa