Υποστηριζόμενο από θετικές προσδοκίες που ενισχύθηκαν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη και από τα γρήγορα και ισχυρά μέτρα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για τη στήριξή της, το ρωσικό ρούβλι κατέγραψε εντυπωσιακή ανάκαμψη πλησιάζοντας την προπολεμική του αξία την Τετάρτη.
Το ρωσικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 83 ανά δολάριο, μόλις δύο ρούβλια μακριά από τα επίπεδα που έφτασε στις 23 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν διατάξει τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία.
Το ριμπάουντ ήταν αντίθετο με τις προσδοκίες. Την Κυριακή, ο πρόεδρος Μπάιντεν έγραψε στο Twitter ότι ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, «το ρούβλι (ruble) έγινε σχεδόν αμέσως συντρίμμια (rubble)».
Η απόδοση του νομίσματος πιθανότατα οφείλεται σε τεχνητούς παράγοντες και μπορεί να μην είναι καλός δείκτης ότι η ρωσική οικονομία βελτιώνεται, δήλωσε ο Yevgeny Nadorshin, επικεφαλής οικονομολόγος στη συμβουλευτική εταιρεία PF Capital στη Μόσχα.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις κυρώσεις και τις αντικυρώσεις, που περιορίζουν το διασυνοριακό εμπόριο της Ρωσίας και συνεπώς μειώνουν τη ζήτηση για ξένο νόμισμα, δεν μπορούμε να πούμε ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αντικατοπτρίζουν την οικονομική πραγματικότητα στη χώρα», είπε ο κ. Nadorshin.
Από τότε που οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία για εισβολή στην Ουκρανία, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει προβεί σε σειρά από κινήσεις που περιόρισαν περαιτέρω το διεθνές εμπόριο, αλλά απέτρεψαν μια καταστροφική τραπεζική φυγή και φυγή κεφαλαίων.
Για παράδειγμα, διέταξε τις ρωσικές εταιρείες να μετατρέψουν το 80% των εσόδων σε ξένο νόμισμα που λαμβάνουν από εξαγωγές σε ρούβλια. Αυτό επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα να συγκεντρώσει σκληρό νόμισμα, καθώς η Δύση πάγωσε ρωσικά αποθέματα αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπε ο κ. Nadorshin.
Η κύρια χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της χώρας περιόρισε επίσης το ποσό του ξένου νομίσματος που μπορούν να αποσύρουν οι Ρώσοι από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε 10.000 $ κατά τους επόμενους έξι μήνες. Οτιδήποτε άλλο θα πληρωνόταν σε ρούβλια. Το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε στο 20%, καθιστώντας τις καταθέσεις σε ρούβλια πιο ελκυστικές, αλλά και καθιστώντας τον δανεισμό, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων, απαγορευτικά ακριβό.
Η Ρωσία μπορεί να ζήσει κάτω από τέτοιους περιορισμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε ο κ. Nadorshin, αλλά το τίμημα αυτού θα ήταν η περαιτέρω απομόνωση και η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.