ΗΠΑ και ΝΑΤΟ φοβούνται είσοδο της Λευκορωσίας στον πόλεμο

Εκτιμήσεις αξιωματούχων ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξει εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων της Λευκορωσίας. Ο Πούτιν αναμένεται να πάρει την απόφαση που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Συνεχίζονται οι μάχες. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Δημοσιεύθηκε: 22 Μαρτίου 2022 - 07:36

Τελ. Ενημ.: 22 Μαρτίου 2022 - 22:35

Load more

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Λευκορωσία θα μπορούσε «σύντομα» να συνταχθεί με τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, δήλωσαν στο CNN αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Είναι όλο και πιο «πιθανό» η Λευκορωσία να εισέλθει στη σύγκρουση, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα. «Ο Πούτιν χρειάζεται υποστήριξη. Οτιδήποτε θα βοηθούσε», εξήγησε.

Πηγή της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας είπε ότι οι λευκορωσικές μάχιμες μονάδες είναι έτοιμες να εισέλθουν στην Ουκρανία εντός ημερών. Κατά την άποψη αυτής της πηγής, αυτό θα έχει μικρό αντίκτυπο στρατιωτικά, αλλά γεωπολιτική σημασία, δεδομένου ότι ακόμα μια χώρα θα συμμετάσχει στον πόλεμο.

Ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι η συμμαχία αξιολογεί ότι η κυβέρνηση της Λευκορωσίας «προετοιμάζει το περιβάλλον για να δικαιολογήσει μια επίθεση της Λευκορωσίας κατά της Ουκρανίας».

Οι πηγές τόνισαν ότι δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι η Λευκορωσία συμμετέχει επί του παρόντος στις μάχες στην Ουκρανία ενώ ένας ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι το Πεντάγωνο δεν είχε δει «καμία ένδειξη ότι οι Λευκορώσοι ετοιμάζονται να μετακινηθούν στην Ουκρανία ή ότι έχουν κάνει οποιεσδήποτε συμφωνίες για να το κάνουν αυτό».

Το τι τελικά συμβεί θα αποφασιστεί στη Μόσχα. «Δεν έχει να κάνει με το τι θέλει ο [Αλέξανδρος] Λουκασένκο», εξήγησε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στον Λευκορώσο πρόεδρο. «Το ερώτημα είναι: Θέλει ο Πούτιν άλλη μια ασταθή χώρα στην περιοχή;».

«Η εμπλοκή θα αποσταθεροποιήσει τη Λευκορωσία», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε πώς θα μπορούσε να παρέμβει η Λευκορωσία στον πόλεμο, αλλά είπε ότι ήταν λογικό για τη Ρωσία να προσπαθήσει να κόψει τη στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ που έρχεται στην Ουκρανία από τα δυτικά της σύνορα.

Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν το Makariv

Oυκρανική αντεπίθεση βόρεια και δυτικά της πρωτεύουσας του Κιέβου φαίνεται να έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ρωσικές προσπάθειες να περικυκλωθεί η πρωτεύουσα και απειλώντας την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να ανεφοδιάζουν τις εμπροσθοφυλακές τους.

Βίντεο που εντοπίστηκαν γεωγραφικά από το CNN τη Δευτέρα δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να σηκώνουν την εθνική σημαία πάνω από ένα κτίριο στην πόλη Makariv, περίπου 65 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου.

Στη συνέχεια, νωρίς την Τρίτη, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέφεραν σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ανέκτησαν τον έλεγχο του Μακαρίβ. Μετά από 24 ώρες μάχης, η «κρατική σημαία της Ουκρανίας υψώθηκε πάνω από την πόλη Makariv» καθώς οι Ρώσοι υποχώρησαν, ανέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Facebook.

Η πόλη βρίσκεται σε στρατηγική θέση δυτικά του Κιέβου.

 

Συνεχίζονται οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας συνεχίζονται, δηλώνει το Κρεμλίνο συμπληρώνοντας ότι θα «ήθελε να είναι πιο ενεργές και ουσιαστικές». Παράλληλα, η Ρωσία ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να δημοσιοποιήσει τις λεπτομερείς απαιτήσεις της από την Ουκρανία.

Σε ότι αφορά τα μέτωπα, τις τελευταίες ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις ρωσικές γραμμές εφοδιασμού που περνούν μέσω των Borodyanka, Adriivka και Motyzhyn. Την Κυριακή, κατάφεραν να καταλάβουν το Makariv κοντά στο Κίεβο, κάτι που δυσκολεύει τις ρωσικές θέσεις νότια του αυτοκινητόδρομου M06. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό είναι βιώσιμες οι ουκρανικές αντεπιθέσεις.

Από την άλλη πλευρά, ρωσικές δυνάμεις και δυνάμεις ρωσόφωνων συνεχίζουν να πιέζουν τους Ουκρανούς στο Ντονμπάς, ενώ βόρεια της Χερσώνας προσπαθούν να προχωρήσουν ξανά προς το Μικολάιβ.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος Igor Konashenkov υποστήριξε ότι:

To υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη θέση και τη φύση των ενεργειών των αμυντικών δυνάμεων κατά την τελευταία ημέρα. Τις τελευταίες 24 ώρες χτυπήθηκαν ένα ρωσικό αεροσκάφος, 6 UAV και 2 ελικόπτερα.

Στην περιοχή Okhtyrka της περιφέρειας Sumy, καταγράφηκαν περιπτώσεις ανυπακοής Ρώσων στρατιωτικών. Περίπου 300 στρατιώτες αρνήθηκαν να εκτελέσουν διαταγή διεξαγωγής εχθροπραξιών και, με 70 μονάδες εξοπλισμού, εγκατέλειψαν την περιοχή της επιχείρησης.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Αρκετές δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ η πόλη τελεί υπό 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας. Μία από τις εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρή που πυροδότησε συναγερμό αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με ανταπόκριση του CNN. Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Anton Gerashchenko, δήλωσε ότι η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε έναν πύραυλο Tochka-U της Ρωσίας και ότι τα υπολείμματα του βλήματος έπεσαν στον ποταμό Δνείπερο.

Βομβαρδισμοί και πυρά φορητών όπλων ακούγονταν επίσης κατά διαστήματα τις τελευταίες δύο ώρες.

Συνάντηση με Πούτιν ζητά εκ νέου ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, που εισήλθε στην 27η ημέρα του, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax.

«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια συνάντηση να αποφασιστεί το μέλλον των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσει ο πόλεμος», έχει επανειλημμένως ζητήσει μια συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν, αλλά η σημερινή έκκλησή του ήταν ιδιαίτερα επίμονη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί γύροι συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά στον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Μπάιντεν: Ο Πούτιν εξετάζει χρήση βιολογικών και χημικών όπλων

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες -χωρίς να παρουσιάζει κάποια συγκεκριμένη απόδειξη- πως οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Ρωσίας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (...). Αυτή είναι σαφής ένδειξη πως (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Κίεβο, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, ότι σχεδιάζει επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του ουκρανικού λαού και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα. Χθες Δευτέρα, η Ρωσία κατηγόρησε «Ουκρανούς εθνικιστές» πως προκάλεσαν διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο λιπασμάτων στη Σούμι.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα ο σύμβουλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε τον Νικολάι Πάτρουσεφ, τον γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αμερικανική προεδρία δεν ξεκαθάρισε ποιες θα ήταν αυτές οι συνέπειες.

Απετράπη πιθανή απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε μια άλλη εξέλιξη, η ουκρανική αντικατασκοπεία ενημέρωσε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο την ουκρανική αντικατασκοπεία, μετέδωσε πως ομάδα Ρώσων σαμποτέρ, υπό τη διοίκηση πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική αντικατασκοπεία, η ομάδα σχεδίαζε να μεταμφιεστεί, φορώντας στολές του ουκρανικού στρατού, για να μπει στην πρωτεύουσα.

Το Κίεβο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ομάδες της ρωσικής κατασκοπείας έχουν προσπαθήσει να φθάσουν στο Κίεβο και να εξοντώσουν τον πρόεδρο Ζελένσκι από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

 

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνεδριάζει αύριο για την κρίση

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκ νέου αύριο Τετάρτη για να συζητήσει την κρίση στην Ουκρανία και ενδέχεται να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης με την οποία θα στηλιτεύει τις ανθρωπιστικές συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας.

Το κείμενο αυτό αναμένεται να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία από το σώμα των 193 μελών, στο οποίο κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα βέτο.

Είναι πιθανό, αν και όχι σίγουρο, η ψηφοφορία να γίνει αύριο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 141 ψήφοι, όπως στο προηγούμενο ψήφισμα καταδίκης του πολέμου, που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το πρώτο προσχέδιο, που συμβουλεύτηκε το Γερμανικό Πρακτορείο, αξιώνει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες από την πλευρά της Ρωσίας και ιδίως οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών και αμάχων. Ακόμη, ζητεί η Μόσχα να αποσύρει το συντομότερο τα στρατεύματά της από την ουκρανική επικράτεια.

Έχει καταρτιστεί επίσης ανταγωνιστικό σχέδιο απόφασης από τη Νότια Αφρική, που δεν αναφέρεται ονομαστικά στη Ρωσία. Είναι ασαφές εάν θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, FT, Reuters, AFP, dpa

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων