Με συνεχείς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία ενώ υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα. Νωρίτερα γενικός αντιαεροπορικός συναγερμός σήμανε σε όλη την Ουκρανία, με απαγόρευση κυκλοφορίας 36 ωρών στην πρωτεύουσα της χώρας.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, όλη τη νύχτα ηχούσαν σειρήνες και στις 6 το πρωί τέσσερις πύραυλοι Κρουζ έπληξαν τα βορειοδυτικά του Κιέβου. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για βομβαρδισμούς στην Οδησσό.
Η ημέρα που πέρασε, εκτιμάται ως η δυσκολότερη, καθώς ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε περίπου 3 χιλιόμετρα από την πλατεία Ανεξαρτησίας, ενώ ολόκληρα κτίρια έχουν καταστραφεί και πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ρωσικό πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη συνεχίζουν να σφυροκοπούν πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Ουκρανία.
Σειρήνες ηχούν ξανά σε σε Κίεβο, Λβιβ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ, Οδησσό, Ντνίπρο, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης και προειδοποιούν τους ανθρώπους να τρέξουν σε καταφύγια για να προφυλαχθούν από πιθανές πυραυλικές επιθέσεις.
Στην περιοχή της Οδησσού αναφέρονται βομβαρδισμοί στα παράλια από ρωσικά πολεμικά, αλλά καμιά απόπειρα απόβασης ως τώρα, κατά τον Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Σφοδρές μάχες δίνονται βόρεια του Νικολάεφ, με τους Ουκρανούς να ανατινάσσουν γέφυρες για να εμποδίσουν την προέλαση του ρωσικού στρατού.
Στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη, τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι περίπου 400 ασθενείς και γιατροί κρατούνται όμηροι σε ένα νοσοκομείο. Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το νοσοκομείο της Μαριούπολης και αιχμαλώτισαν 500 ομήρους, δήλωσε ο περιφερειακός ηγέτης Πάβλο Κιριλένκο. Τα στρατεύματα χρησιμοποιούν όσους βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο ως ανθρώπινες ασπίδες και δεν επιτρέπουν σε κανένα να φύγει, είπε.
Το ουκρανικό επιτελείο θεωρεί κρίσιμη την κατάσταση στη Μαριούπολη. Ο ρωσικός στρατός αποπειράται τον αποκλεισμό της στο δυτικό και στο ανατολικό της όριο, πάντως υφίσταται «μεγάλες απώλειες».
Κίεβο: Εχασαν το 40% των μονάδων
Σημειώνεται πως, όπως υποστήριξε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύθηκαν εντελώς είτε έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους. Δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί στην ανακοίνωση. Το περιεχόμενό της είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.
Το ουκρανικό επιτελείο θεωρεί εξάλλου κρίσιμη την κατάσταση στη Μαριούπολη, πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, στην Αζοφική Θάλασσα. Ο ρωσικός στρατός αποπειράται τον αποκλεισμό της Μαριούπολης στο δυτικό και στο ανατολικό της όριο, πάντως υφίσταται «μεγάλες απώλειες», κατ’ αυτό.
Κατά τις ουκρανικές αρχές, κάπου 20.000 κάτοικοι της πόλης μπόρεσαν να φύγουν χθες. Ωστόσο οχηματοπομπή με εφόδια που προορίζονται για τη Μαριούπολη συνεχίζει να εμποδίζεται, κατήγγειλε ξανά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στην περιοχή της Οδησσού αναφέρονται βομβαρδισμοί στα παράλια από ρωσικά πολεμικά, αλλά καμιά απόπειρα απόβασης ως τώρα, κατά τον Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη.
Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.
«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή». Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».
Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω βιντεοσύνδεσης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ δήλωσε χθες βράδυ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα.
Το Κίεβο αξιώνει να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Από την πλευρά της, η Μόσχα αξιώνει το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε το 2014, είναι ρωσική και να αναγνωρίσει επίσης ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι αυτός που χαρακτήρισε επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα φέρει στη Μόσχα ντροπή, ανέχεια και πολυετή απομόνωση. Ωστόσο φάνηκε να κάνει μια παραχώρηση στη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την προσπάθεια η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, κάτι που η Ρωσία θεωρεί casus belli.
Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνδιάλεξη του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ρώσος πρόεδρος έκρινε πως δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο «να δεσμευτεί για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις».
Κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου ήταν πολύ δύσκολες, αλλά υπογράμμισε ότι υπήρχε «σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμό».
Λαβρόφ: Υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό
Αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι ορισμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στο να συμφωνηθούν, με το «ουδέτερο καθεστώς» για το Κίεβο υπό «σοβαρή» εξέταση.
Ωστόσο, όπως είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RBC υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και η ελευθερία του λόγου.
«Οδηγούμε από τις εκτιμήσεις των διαπραγματευτών μας. Λένε ότι οι συζητήσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει κάποια ελπίδα να φτάσουμε σε συμβιβασμό», προσέθεσε.
Αποκλείει επέμβαση του ΝΑΤΟ η Γερμανία
Εν τω μεταξύ, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ να συνεδριάζουν την ερχόμενη εβδομάδα και μάλιστα με τη συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν.
Ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί διεθνής «ειρηνευτική δύναμη» στην Ουκρανία, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Νομίζω ότι είναι απαραίτητη η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης» του ΝΑΤΟ, αν όχι «μιας ευρύτερης διεθνούς συμμαχίας, η οποία θα είναι σε θέση να αμυνθεί και να επιχειρήσει στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε μεταξύ άλλων ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας.
«Η αποστολή αυτή δεν μπορεί να είναι άοπλη», επέμεινε ο κ. Κατσίσνκι, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα πήγαν χθες με τρένο στο Κίεβο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Είναι οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.
Μετά τις επαφές που είχαν με την ηγεσία της Ουκρανίας, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσε την ΕΕ «να δώσει το γρηγορότερο στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας» και τόνισε, απευθυνόμενος στους Ουκρανούς οικοδεσπότες του, «δεν θα σας αφήσουμε ποτέ μόνους. Θα είμαστε μαζί σας γιατί γνωρίζουμε ότι δεν αγωνίζεστε μόνο για την ελευθερία σας, για το δικό σας σπίτι και για την ασφάλειά σας, αλλά και για εμάς».
Πάντως, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε εκ νέου χθες Τρίτη το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης του NATO στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Συμφωνώ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και άλλους συμμάχους στο ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο NATO και στη Ρωσία. Κανείς δεν μπορεί να το θέλει αυτό», τόνισε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, τυπικά αφιερωμένης σε οικονομικά θύματα, που οργάνωσε η εφημερίδα Die Welt στο Βερολίνο.
«Δεν θα προχωρήσουμε στην επιβολή ζωνών απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Αυτό θα σήμαινε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, με ρωσικά μαχητικά», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος.
Η δυτική συμμαχία συνεχίζει να βασίζεται στον αντίκτυπο των μέτρων που έλαβε για να πλήξει τη ρωσική οικονομία, πρόσθεσε, σύμφωνα με την Die Welt.
«Μαζί με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, προετοιμάσαμε πολύ συγκεκριμένες κυρώσεις», συνέχισε ο Όλαφ Σολτς. «Ο πρόεδρος (της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να έκανε σχεδιασμούς για αυτόν τον πόλεμο επί ένα χρόνο και προετοιμασίες για τις οικονομικές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα, αλλά υποτίμησε την αποφασιστικότητά μας», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «οι κυρώσεις έχουν ισχυρότερο αντίκτυπο από ό,τι θα φανταζόταν ποτέ» το Κρεμλίνο.
Ωστόσο αναγνώρισε πως τα μέτρα έχουν επίσης αντίκτυπο στη Γερμανία και στους πολίτες της.
«Το λέω αυτό έχοντας κατά νου τη δική μας οικονομική ανάπτυξη, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις εμπορικές σχέσεις. Δεν είναι ακόμη δυνατό να το υπολογίσουμε αυτό επακριβώς, άρα είναι ακόμη πιο σημαντικό να μπορούμε να διατηρήσουμε τα μέτρα που λάβαμε μακροπρόθεσμα», συμπλήρωσε ο Γερμανός καγκελάριος, πάντα σύμφωνα με την Die Welt.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, skai.gr, Reuters, AFP, dpa