Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους συμμάχους τους ότι η Κίνα έστειλε σήμα στη Ρωσία ότι είναι πρόθυμη να της παράσχει στρατιωτική βοήθεια για να στηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής διπλωματίας.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα τηλεγραφήματα, τα οποία στάλθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συμμάχους στην Ευρώπη και την Ασία, δεν διευκρίνιζαν αν η Κίνα έχει ήδη παράσχει βοήθεια στη Ρωσία ή αν σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον. Ούτε ανέφεραν σε ποιο σημείο της σύγκρουσης το Πεκίνο φαίνεται να προτίθεται να προσφέρει τη βοήθεια.
Το ρωσικό αίτημα και η κινεζική απάντηση «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» στον Λευκό Οίκο. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Κίνα προσπαθεί να βοηθήσει τη Ρωσία, ενώ οι ανώτατοι αξιωματούχοι της ζητούν δημόσια μια διπλωματική λύση στον πόλεμο. Η κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ δήλωσε την Κυριακή ότι δεν γνωρίζει κανένα ρωσικό αίτημα. Η Ρωσία αρνήθηκε επίσης τη Δευτέρα ότι υπέβαλε οποιοδήποτε αίτημα στην Κίνα.
Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ αρνήθηκε να απαντήσει εάν η Κίνα είχε παράσχει στρατιωτική υποστήριξη μετά το ρωσικό αίτημα, αλλά είπε ότι το Πεντάγωνο παρακολουθεί την κατάσταση «πολύ, πολύ στενά».
«Εάν η Κίνα επιλέξει να υποστηρίξει υλικά τη Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο, πιθανότατα θα υπάρξουν συνέπειες για την Κίνα», δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είδαμε την Κίνα να δίνει ουσιαστικά μια σιωπηρή έγκριση σε αυτό που κάνει η Ρωσία αρνούμενη να συμμετάσχει στις κυρώσεις, κατηγορώντας τη Δύση και τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που δίνουμε στην Ουκρανία [και] ισχυριζόμενη ότι ήθελε να δει ένα ειρηνικό αποτέλεσμα, αλλά χωρίς ουσιαστικά να κάνει τίποτα για να το επιτύχει».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από τους Ευρωπαίους συμμάχους να στείλουν πιο ηχηρό μήνυμά προς την Κίνα ότι το Πεκίνο δεν πρέπει να βοηθήσει τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Κίνα έχει παρουσιάσει τον εαυτό της ως ουδέτερη δύναμη παρά τους ολοένα και πιο στενούς δεσμούς της με τη Μόσχα. Ωστόσο, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και Κινέζοι διπλωμάτες έχουν προσφέρει στήριξη στη επιχειρηματολογία με την οποία η Ρωσία δικαιολογεί την εισβολή και κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τη σύγκρουση.
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης επανέλαβαν επίσης ρωσικούς ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν την Ουκρανία να κατασκευάσει εργαστήρια βιολογικών όπλων.
Το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο βαθμό λόγω της κοινής τους δυσαρέσκειας απέναντι στις ΗΠΑ και τις δυτικές στρατιωτικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ. Τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψαν κοινή δήλωση στο Πεκίνο που διαμήνυε ότι η ολοένα και πιο στενή συνεργασία τους «δεν έχει όρια».
Ο Έβαν Μεντέιρος, ειδικός σε θέματα κινεζικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν και πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την Ασία, προειδοποίησε ότι θα ήταν «βαθιά ανησυχητικό» εάν η Κίνα προσέφερε όπλα στη Ρωσία. «Θα άλλαζε το παιχνίδι για την παγκόσμια γεωπολιτική» τόνισε. «Κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στις μέρες της σινο-σοβιετικής συμμαχίας της δεκαετίας του 1950. Η Ουκρανία μπορεί να γίνει η πρώτη σύγκρουση "αντιπροσώπων" σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο».