Σφοδρές συγκρούσεις εν όψει νέου γύρου διαπραγμάτευσης Ουκρανίας-Ρωσίας

Νέες εκρήξεις στο Κίεβο, σφυροκοπείται η Μαριούπολη, μάχες στα περίχωρα του Μικολάιβ. Κλείδωσε νέος γύρος διαπραγμάτευσης το σαββατοκύριακο. «Ο Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του». ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Δημοσιεύθηκε: 4 Μαρτίου 2022 - 03:10

Τελ. Ενημ.: 4 Μαρτίου 2022 - 22:44

Load more

Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στην Ουκρανία, στη σκιά της ανταλλαγής πυρών και της φωτιάς στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Ο ρωσικός κλοιός γύρω από το Κίεβο στενεύει ενώ τις πρώτες βραδινές ώρες ακούστηκε σειρά εκρήξεων μέσα στην πόλη, σύμφωνα με μαρτυρίες στο Reuters.   

Νωρίτερα, τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε μια κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, χτυπήθηκε το χωριό Μαρχαλίφκα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα νοτιοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα, αναφέρεται σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας. "Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει πιθανόν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις", σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. "Οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις", προσθέτει.

Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης, την ώρα που οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μην χάσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης και του λιμανιού της.

Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια αλλά και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να μπορέσουν να φύγουν ορισμένοι από τους 400.000 κατοίκους. Εδώ και πέντε ημέρες η Μαριούπολη βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.

Τα ρωσικά στρατεύματα εκδιώχθηκαν από την πόλη Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας, δήλωσε ο Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος Άντριι Γιακόμπτσουκ, προσθέτοντας ότι «οι μάχες συνεχίζονται στα προάστια».

Εν τω μεταξύ, οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας δημοσίευσαν βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνουν την ανακατάληψη του αεροδρομίου της πόλης και μια υψωμένη ουκρανική σημαία. Οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα, επισημαίνει το BBC. Αναφορές νωρίτερα την Παρασκευή ανέφεραν ότι τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην στρατηγικά τοποθετημένη πόλη με πληθυσμό περίπου 500.000 κατοίκων.

Όπως φαίνεται από τον παρακάτω χάρτη, η κατάληψη της πόλης θα μετακινούσε τα ρωσικά στρατεύματα πιο κοντά στο κύριο λιμάνι της Οδησσού.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας υποστηρίζει ότι το Κίεβο έχει σχεδόν χάσει τον έλεγχο της χώρας. «Το καθεστώς του Κιέβου έχει πρακτικά απωλέσει την ικανότητα να κυβερνά τις περιφέρειες», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Tass ο Mikhail Mizintsev.

Παράλληλα, σαράντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ρωσικό πλήγμα εναντίον δύο σχολείων και κατοικιών στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιφ χθες Πέμπτη, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Συντρίμμια είναι σκορπισμένα στο έδαφος και οι διασώστες απομακρύνουν πτώματα. Όμως οι επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης ανεστάλησαν σήμερα, λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.

Το Σαββατοκύριακο ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων

Ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανών και Ρώσων αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο. «Το τρίτο σκέλος θα μπορούσε να διεξαχθεί αύριο ή μεθαύριο - είμαστε σε συνεχή επαφή», δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak.

Στην προηγούμενη, δεύτερη, συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων, η Ρωσία συμφώνησε στην ανάγκη για ανθρωπιστικούς διαδρόμους ώστε να επιτραπεί στους αμάχους να φύγουν από εμπόλεμες ζώνες. Αλλά η Ουκρανία είπε ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήλπιζε.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από ρωσική πλευρά. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι έχει προγραμματιστεί ένας τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για αυτό το Σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ζήτησε χθες από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν τετ α τετ συνομιλίες, λέγοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Ο Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα, δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε ότι «η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή» και «είναι αυτονόητο ότι αν ήταν μαλακή δεν θα επιτίθετο στην Ουκρανία, αλλά και η στάση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας και της Ουκρανίας γενικά είναι επίσης σκληρή, γι' αυτό και οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, αλλά θα διεξάγονται».

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι «πρώτον, η θέση της Ουκρανίας ενισχύθηκε από τους δυτικούς εταίρους, και δεύτερον, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σίγουρα δεν θα κάνει τις οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο θα μείωναν τον αγώνα που διεξάγεται στην Ουκρανία για την εδαφική της ακεραιότητα και ελευθερία». Παράλληλα επισήμανε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι αντιλαμβάνεται σαφώς τα όρια στα οποία μπορεί να φτάσει η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία και εκείνα στα οποία δεν μπορεί να φθάσει.

Ο Μιχαΐλο Πομντολιάκ είπε επίσης ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας αντιλαμβάνονται την ψυχολογική κατάσταση των συνομιλητών τους, καθώς και τους στόχους τους, τις θεωρητικές τους θέσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται, δηλαδή τι καταλαβαίνουν για την Ουκρανία και τι όχι.

"Κατ' αρχήν, είμαστε αρκετά άνετοι να εργαστούμε, κατανοώντας τα κίνητρα της ρωσικής πλευράς. Δεν παρευρισκόμαστε απλώς στις διαπραγματεύσεις και τους ακούμε. Καταλαβαίνουμε πού θέλουν να φθάσουν, γιατί σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, ποια είναι τα κίνητρά τους» δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία δεν πέτυχε τα αποτελέσματα τα οποία ήθελε, αλλά επιτεύχθηκε κατανόηση στο να διασφαλισθεί από κοινού το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων καθώς και για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων στα σημεία όπου διεξάγονται σκληρές μάχες, όπως και η δυνατότητα προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται εκκένωση του πληθυσμού.

Κρεμλίνο: Από την Ουκρανία εξαρτάται η συνέχεια των διαπραγματεύσεων

Το Κρεμλίνο κάλεσε σήμερα τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας πως ό,τι συμβεί μετά στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του Κιέβου στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσης ότι στις συνομιλίες δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία πάνω σε έγγραφα, αλλά η Μόσχα έχει ενημερώσει την ουκρανική πλευρά για το πώς βλέπει τη λύση στον πόλεμο. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα και την εισβολή την χαρακτήρισε "ειδική στρατιωτική επιχείρηση".

"Οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν μια καλή ευκαιρία για να περάσει με σαφήνεια στην ουκρανική πλευρά η οπτική μας για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Προχωρώντας, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση της ουκρανικής πλευράς", είπε ο Πεσκόφ.

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε μετά τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη, μετά τις οποίες οι δύο πλευρές είπαν ότι κατέληξαν σε συνεννόηση για την αναγκαιότητα της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων. Ερωτηθείς για την έκκληση του αμερικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ στο Twitter να "εξοντώσει" κάποιος τον Πούτιν στη Ρωσία, ο Πεσκόφ απάντησε ότι πρόκειται για ένα παράδειγμα υστερικής ρωσοφοβίας. "Φυσικά, αυτές τις ημέρες δεν μπορούν όλοι να διατηρήσουν καθαρό μυαλό, θα έλεγα ακόμη και διαύγεια πνεύματος", είπε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος έκανε έκκληση στους Ρώσους για εθνική ενότητα. "Δεν είναι αυτή η ώρα για διχασμό, τώρα είναι η ώρα για όλους μας να ενωθούμε, να είμαστε μαζί και φυσικά να συσπειρωθούμε γύρω από τον πρόεδρο".

Ζελένσκι: Κυρώσεις για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα να ενισχυθούν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον του μεγαλύτερου ουκρανικού πυρηνικού σταθμού. «Μια άμεση ενίσχυση των κυρώσεων κατά του πυρηνικού κράτους-τρομοκράτη είναι απαραίτητη», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του και κάλεσε επίσης τους Ρώσους να «βγουν στους δρόμους» για να σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

Αντονι Μπλίνκεν: Θα υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους

Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους του και το έδαφός του έναντι μιας ρωσικής επίθεσης, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, με θέμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Συμμαχία μας είναι αμυντική. Δεν επιζητούμε τη σύγκρουση. Αλλά αν η σύγκρουση φτάσει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι για αυτό και θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Μπλίνκεν, ενώ καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των αμάχων στην Ουκρανία.

«Και στη διάρκεια της νύχτας είδαμε επίσης αναφορές για επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού εργοστασίου. Αυτό απλώς καταδεικνύει την αφροσύνη αυτού του πολέμου και τη σημασία να τερματιστεί και τη σημασία η Ρωσία να απομακρύνει όλα της τα στρατεύματα και να δεσμευθεί σε διπλωματικές προσπάθειες καλή τη πίστει», κατάληξε ο Αμερικανός υπουργός.

Η επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο

Μεταμεσονύχτια ξεκίνησε η ρωσική επίθεση στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά από την ανταλλαγή πυρών, η οποία ευτυχώς έσβησε. Λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές ότι το εργοστάσιο το έχουν πλέον καταλάβει οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

«Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι αρμόδιοι, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

«Απαιτούμε να σταματήσουν τα πυρά με βαρέα όπλα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Αντρί Τουζ, εκπρόσωπος του εργοστασίου στην πόλη Ενερχοντάρ στη Ζαπορίζια. «Υπάρχει πραγματική απειλή πυρηνικού κινδύνου στον μεγαλύτερο σταθμό ατομικής ενέργειας στην Ευρώπη».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έθεσε το Κέντρο Περιστατικών και Εκτακτων Αναγκών σε κατάσταση πλήρους ενεργοποίησης, «λόγω της σοβαρής κατάστασης» στο πυρηνικό εργοστάσιο, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter, ενώ είχε πει πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο παραμένουν αμετάβλητα.  

Η Ουκρανία είπε στην ΙΑΕΑ πως η πυρκαγιά «δεν έχει επηρεάσει ουσιώδη εξοπλισμό» και πως δεν έχει αναφερθεί αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας. Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer Granholm, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε πως οι αντιδραστήρες προστατεύονται από ισχυρά περιβλήματα για την αποτροπή της διαρροής ραδιενέργειας και πως κλείνουν με ασφάλεια, προσθέτοντας πως το υπουργείο της ενεργοποίησε την Ομάδα Αντίδρασης Πυρηνικών Περιστατικών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση και από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Οι δυο άνδρες απηύθυναν έκκληση στη Ρωσία «να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στην περιοχή και να επιτρέψει στους πυροσβέστες και στις μονάδες έκτακτων αναγκών να αποκτήσουν πρόσβαση στο σημείο», τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το εργοστάσιο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Οι μάχες στο Ενερχοντάρ, μια πόλη στον ποταμό Δνείπερο που καλύπτει το ένα τέταρτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ήρθαν καθώς ένας άλλος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών οδήγησε απλά σε συμφωνία για τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων εντός της Ουκρανίας για την εκκένωση των πολιτών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τον James Aston του Carnegie Nuclear Policy Program, οι εκρήξεις και η πυρκαγιά δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για πιθανή τήξη των αντιδραστήρων, όπως συνέβη στη Φουκουσίμα το 2011. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, δημιουργείται κίνδυνος για τα συστήματα ψύξης του αντιδραστήρα και θα πρέπει να απομακρυνθούν τα αντιμαχόμενα στρατεύματα και να επέμβουν ειδικές υπηρεσίες και πυροσβεστικά μέσα.

Δείτε ζωντανά:

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Πυρηνική τρομοκρατία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ -όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία-, μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, από ρωσικά στρατεύματα, την ένατη ημέρα της εισβολής.

«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος-τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Εγγυήσεις για την ασφάλεια των πυρηνικών ζητά η Κίνα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο, στη διάρκεια σφοδρών εχθροπραξιών.

«Θα επιτηρούμε την κατάσταση και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την κλιμάκωση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», είπε στη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων