Οι ΗΠΑ συζητούν με το Κατάρ και άλλους μεγάλους εξαγωγείς αερίου για να σχεδιάσουν εναλλακτικά μέτρα στην περίπτωση που μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαταράξει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τους FT.
Οι διαπραγματεύσεις με το Κατάρ και κράτη μέλη της ΕΕ, που επικεντρώνονται στην διασφάλιση μεταφοράς επιπλέον φορτίων LNG δια θαλάσσης, έχουν αποκτήσει τον χαρακτήρα του επείγοντος, μετά την ελάχιστη πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας αυτήν την εβδομάδα.
Αυτό έχει αυξήσει τις ανησυχίες πως μια σύγκρουση θα μπορούσε να πλήξει τις προμήθειες αερίου σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τιμές-ρεκόρ. Ωστόσο, αξιωματούχοι προειδοποιούν πως δεν υπάρχει «μαγικό ραβδάκι» που θα λύσει ένα πιθανό πρόβλημα στην Ευρώπη, που ήδη μαστίζεται από την ενεργειακή κρίση.
«Κοιτάζουμε τι μπορεί να γίνει προετοιμαζόμενοι για ένα ενδεχόμενο, ιδιαίτερα στο καταχείμωνο, όπου ήδη οι αποθηκευμένες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλές», σημείωσε ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Συζητήσαμε τι μπορεί να κινηθεί στην αγορά, τί θα βοηθήσει… τα πράγματα που μπορούμε να προετοιμάσουμε τώρα για να χρησιμοποιηθούν εάν και όταν υπάρξει μια κλιμάκωση της κρίσης».
Άλλο άτομο που έχει ενημερωθεί για τις συζητήσεις με τη Ντόχα ανέφερε πως υπάρχει «δυνατότητα να διερευνηθεί μια μακροπρόθεσμη εγγύηση της ασφάλειας του LNG, ιδιαίτερα καθώς το Κατάρ θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή LNG του τα επόμενα χρόνια».
«Βραχυπρόθεσμα θα εξαρτηθεί από την προθυμία άλλων χωρών-πελατών για αναδρομολόγηση και από την διαθεσιμότητα LNG», σημείωσε. «Ωστόσο, το Κατάρ αναδρομολόγησε τις προμήθειές του το 2011 για την Ιαπωνία μετά το τσουνάμι, άρα υπάρχει προηγούμενο, αλλά μόνο εάν υπάρξει κρίση».
Κατά την ίδια πηγή, έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ του Κατάρ –του μεγαλύτερου εξαγωγέα LNG του κόσμου- του Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκών χωρών για μακροπρόθεσμες «λύσεις» για την προμήθεια αερίου.
Όπως σημειώνουν οι FT, υπάρχουν ανησυχίες πως μια ρωσο-ουκρανική σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των προμηθειών αερίου προς την Ευρώπη, η οποία ήδη αντιμετωπίζει κρίση λόγω της αύξησης του κόστους διαβίωσης, καθώς έχουν εκτιναχθεί οι τιμές του αερίου.
Με τα αποθέματα αερίου να βρίσκονται σε ρεκόρ χαμηλά για αυτή την περίοδο του έτους, αξιωματούχοι φοβούνται πως η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διαταράξεις στη βιομηχανία, μπλακ αουτ ή ακόμα και απώλεια προμηθειών θέρμανσης στην περίπτωση που μειωθούν απότομα οι ρωσικές εξαγωγές.
Οι FT σημειώνουν επίσης πως η Ντόχα βρίσκεται σε διαμάχη με την ΕΕ αναφορικά με μια έρευνα που ξεκίνησε το 2018 η Κομισιόν ως προς τα μακροπρόθεσμα, σταθερά συμβόλαια της QatarEnergy. Η έρευνα εκνεύρισε τη Ντόχα και έχει «βάλει φρένο» στις επενδύσεις του Κατάρ και τις προμήθειες LNG στην Ευρώπη, ενώ η αραβική χώρα έχει σταματήσει projects στη Γαλλία και το Βέλγιο.
Εν τούτοις, η πηγή που έχει ενημερωθεί για τις συζητήσεις, ανέφερε πως οι συζητήσεις μεταξύ του Κατάρ και της ΕΕ έχουν ξαναξεκινήσει και για την επίλυση του ζητήματος έρευνας της Κομισιόν για τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια του Κατάρ στην Ευρώπη.
Η πηγή σημείωσε πως η Ευρώπη πρέπει να εγγυηθεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με το Κατάρ ή άλλους, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα και να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία.
Η EE σε συνομιλίες με εταίρους για την δυνατότητα αύξησης της προμήθειας φυσικού αερίου
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε συνομιλίες με τους εταίρους της για την δυνατότητα αύξησης της προμήθειας φυσικού αερίου, δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μετά την συνάντηση με τους ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας σήμερα στην Γαλλία.
Η μείωση της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην μείωση της ροής από την Ρωσία, έχει προκαλέσει την εκτόξευση των τιμών. Η Μόσχα αρνείται ότι χειραγωγεί την ροή.
Η ευρωπαία επίτροπος δήλωσε ότι θα συμμετάσχει σε διασκέψεις στο Αζερμπαϊτζάν και την Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο για να συζητήσεις τρόπους για την αύξηση της τροφοδοσίας της Ευρώπης.
Τα επίπεδα των αποθεμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ασυνήθιστα χαμηλά αυτήν την εποχή του έτους», είπε στους δημοσιογράφους.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας συναντήθηκαν στην Αμιέν για να συζητήσουν τις συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν στην αγορά λόγω της ουκρανικής κρίσης και της σημαντικής μείωσης των ροών από την Ρωσία τους τελευταίους μήνες, δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος.
«Το μήνυμά μου είναι ότι η Ευρώπη έχει μία ισχυρή και καλά διαφοροποιημένη υποδομή φυσικού αερίου και σαφείς διαδικασίες αλληλεγγύης σε περίπτωση ανάγκης», πρόσθεσε.
«Αλλά οφείλουμε να παραμείνουμε σε υψηλή επιφυλακή, να βελτιώσουμε την ετοιμότητα έναντι των κινδύνων και να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ κρατών μελών».
Η Κάντρι Σίμσον επεσήμανε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία παρουσιάσθηκε τον Δεκέμβριο και προβλέπει την αναθεώρηση των κανόνων προμήθειας φυσικού αερίου για την βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των χωρών μελών ως προς την δημιουργία αποθεμάτων.
«Στόχος είναι η επίτευξη αποτελεσματικότερης χρήσης των δυνατοτήτων αποθήκευσης και η διασφάλιση επαρκών επιπέδων αποθεμάτων», είπε. «Αλλά...η μόνη διαρκής λύση στην εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα...είναι η ολοκλήρωση της πράσινης μετάβασης».