Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε «πεπεισμένος» ότι «δεν θα γίνει» παρείσφρηση ή εισβολή στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την ευχή η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης στην οποία έχουν εμπλακεί η Ρωσία και οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.
«Δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα γίνει αυτό» και «έχω την ισχυρή ελπίδα πως έχω δίκιο», πρόσθεσε.
«Θεωρώ ότι η διπλωματία είναι το μέσο επίλυσης των προβλημάτων», υπογράμμισε ακόμη ο Αντόνιο Γκουτέρες, κρίνοντας πως πρέπει να «αποφύγουμε το χειρότερο».
Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει δώσει διαταγή να συγκεντρωθούν στρατεύματα στα σύνορα της χώρας του με την Ουκρανία, δεν θέλει «πόλεμο μεγάλης κλίμακας», αλλά πρόσθεσε πως «νομίζω πως θα εισβάλει» στην επικράτειά της με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, διότι «πρέπει να κάνει κάτι». Δεν έκανε καμία διευκρίνιση.
Η Ρωσία διαβεβαιώνει πως δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά τη συγκέντρωση στρατιωτών και οπλισμού στα σύνορα.
Το Βερολίνο θα προσφέρει στην Ουκρανία ένα νοσοκομείο εκστρατείας
Η Γερμανία θα παραδώσει τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία, επίκεντρο της κρίσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, «ένα νοσοκομείο εκστρατείας», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ σε συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Die Welt.
«Μπορώ να κατανοήσω την επιθυμία να στηρίξουμε την Ουκρανία και αυτό ακριβώς κάνουμε ήδη», τόνισε η Λάμπρεχτ.
«Η Ουκρανία θα λάβει ένα πλήρες νοσοκομείο εκστρατείας μαζί με την απαραίτητη εκπαίδευση (του προσωπικού) τον Φεβρουάριο», ανακοίνωσε, εξηγώντας ότι το κόστος για τη Γερμανία ανέρχεται σε 5,3 εκατομμύρια ευρώ.
«Επίσης έχουμε ήδη προσφέρει αναπνευστήρες», διευκρίνισε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι η χώρα της ήδη παρέχει θεραπεία «σε σοβαρά τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες στα νοσοκομεία του γερμανικού στρατού».
«Οπότε βρισκόμαστε στο πλευρό του Κιέβου. Πρέπει τώρα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακωθεί η κρίση», υπογράμμισε η ίδια.
Ωστόσο το Βερολίνο έχει απορρίψει την ιδέα να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να έχει υπογραμμίσει την πολιτική της χώρας του να μην παρέχει φονικά όπλα σε εμπόλεμες περιοχές.
Σύμφωνα με τη Λάμπρεχτ, «οι παραδόσεις όπλων δεν συμβάλλουν αυτή τη στιγμή» στην αποκλιμάκωση της έντασης και αυτή τη θέση «στηρίζει ομόφωνα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
Οι χώρες της Βαλτικής στέλνουν πυραύλους στην Ουκρανία
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής.
«Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι Σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή.
Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως στις χώρες της Βαλτικής να στείλουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, ανέφεραν την Τετάρτη τρεις πηγές που είχαν γνώση της απόφασης αυτής.
Χέρι χέρι διπλωματία και αποτροπή λέει ο Μπλίνκεν, απαντήσεις ζητά ο Λαβρόφ
Η Ρωσία περιμένει από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν στη Γενεύη, με θέμα την ουκρανική κρίση και πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί.
«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».
Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο, όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσιγκτον, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε: «Ας μην προτρέχουμε, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι όμως σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας».
Οι συνομιλίες της Γενεύης ήταν «ειλικρινείς και ουσιαστικές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», πρόσθεσε ο Αντονι Μπλίνκεν, δηλώνοντας ότι ζήτησε από τη Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να δώσει στη Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στη συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση με τη Μόσχα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διπλωματική διαδικασία.
Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε, είπε ο Αντονι Μπλίνκεν. Ενα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.
«Δεσμευόμαστε στη διπλωματία και στον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν.
Η συζήτηση με τον Λαβρόφ δεν ήταν πολεμική· ήταν ευθεία, επαγγελματική, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι αν σημειωθεί πρόοδος ως προς την ουκρανική κρίση και «αν αποδειχθεί ότι θα είναι χρήσιμο, είμαστε απολύτως έτοιμοι».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ