Θα ήταν πρόωρο να πει κανείς αν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ, που θα ξεκινήσει στις 11 ώρα Ελλάδας της 12ης Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, θα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ως προς τις «εγγυήσεις ασφαλείας», τις οποίες έχει ζητήσει η Μόσχα, εκτίμησε ο Αλεξάντρ Γκρουσκό, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις επικείμενες διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ.
«Είτε κινούμαστε προς την άρση των νόμιμων ανησυχιών της Ρωσίας, που συνδέονται με τη στρατιωτική δραστηριότητα της Συμμαχίας, τη διεύρυνσή της, είτε θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε άλλους τρόπους κατοχύρωσης της εθνικής μας ασφάλειας. Τα στρατιωτικά-τεχνικά εργαλεία γι' αυτήν την επιλογή είναι αρκετά ευρέως φάσματος», δήλωσε ο Α.Γκρουσκό, σημειώνοντας ότι αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί η συνάντηση, θα ληφθούν και οι αποφάσεις προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η Ρωσία περαιτέρω.
«Δεν μπορώ να πω αν μία, δύο, τρεις ή τέσσερις συναντήσεις είναι αρκετές. Αυτή τη στιγμή θα ήταν σαν να μαντεύουμε στο φλυτζάνι του καφέ», είπε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι «επιθυμούμε όντως να διεξαγάγουμε διάλογο περιεκτικό και γρήγορο, διότι αυτό απαιτεί η κατάσταση και, βέβαια, κορυφαίο ζήτημα αποτελεί η επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων και ειδικά η υιοθέτηση απόφασης, η οποία θα βελτιώνει πραγματικά τα δεδομένα στη σφαίρα της στρατιωτικής ασφάλειας στην Ευρώπη», καθώς η Μόσχα δεν πρόκειται «να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις, χάριν των διαπραγματεύσεων».
Ως επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, ο Α.Γκρουσκό είπε ότι θα συνοδεύεται από στελέχη τόσο του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και του υπουργείου 'Αμυνας της Ρωσίας, εκτιμώντας ότι «οι (σ.σ. Ρώσοι) στρατιωτικοί όχι μόνο θα είναι παρόντες στη συνεδρίαση, αλλά και με τον πλέον άμεσο τρόπο θα συμμετάσχουν στη συζήτηση των ζητημάτων στρατιωτικής ασφάλειας», αλλά και ότι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί θα συμμετέχουν και στην αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ, καθώς αυτό το γεγονός «θα είναι δείκτης της ετοιμότητάς τους για πραγματικά σοβαρό, πρακτικό διάλογο για όλες τις ουσιαστικές πτυχές της στρατιωτικής ασφάλειας στην Ευρώπη».
Πάντως, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος υφυπουργός, λόγω της πλήρους διακοπής των σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ, που αποφάσισε η Μόσχα, «μετά τις μη φιλικές ενέργειες του ΝΑΤΟ έναντι της ρωσικής διπλωματικής εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες», όπως υποστήριξε, δεν υφίστανται εκπρόσωποι και οι δέοντες διαπραγματευτικοί μηχανισμοί των μερών, επομένως δεν μπορεί και δεν συζητείται ούτε η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, ούτε οι οργανωτικές λεπτομέρειες εκτενώς, αλλά η ρωσική πλευρά διαμορφώνει την αντιπροσωπεία της «κατά τον τρόπο, που κατανοεί τα ζητήματα, που θα τεθούν στη συνεδρίαση και τη σημασία τους».
Στις 10 Ιανουαρίου θα συναντηθούν στη Γενεύη αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας και στις 13 του μηνός θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις στη Βιέννη στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, με τη Μόσχα να θεωρεί ως βάση για συζήτηση τα δύο σχέδια συμφωνιών, που έδωσε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο και μεταξύ άλλων προβλέπουν νομικές εγγυήσεις για μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικότερα και ειδικότερα μη ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία και μη ανάπτυξη στρατιωτικών συνεργασιών της Ατλαντικής Συμμαχίας με άλλες χώρες, που ήταν πρώην Δημοκρατίες της Σ.Ένωσης. Πολλές από τις προβλέψεις των δύο σχεδίων συμφωνιών χαρακτηρίστηκαν μη αποδεκτές από πλευράς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ