Καθώς o πλανήτης ετοιμάζεται για μια άλλη σύνοδο κορυφής για το κλίμα τον επόμενο μήνα στη Γλασκώβη, ο Οργανισμός Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου (ΟΠΕΚ) υπενθυμίζει ότι, κατά τη γνώμη του, το πετρέλαιο θα συνεχίσει να είναι η κύρια πηγή ενέργειας για δεκαετίες, ειδικά όσο οι λιγότερο πλούσιες χώρες του κόσμου επιδιώκουν υψηλότερη ανάπτυξη.
Ο ΟΠΕΚ αναφέρει στο ετήσιο World Oil Outlook ότι τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα στον δρόμο και η ώθηση για εναλλακτική και ανανεώσιμη ενέργεια θα εγκαινιάσουν μια εποχή μειωμένης ζήτησης πετρελαίου στις πλούσιες χώρες. Ωστόσο, οι ενεργειακές ανάγκες των οικονομιών σε άλλα μέρη του κόσμου θα διατηρήσουν το πετρέλαιο ως τη Νο 1 πηγή ενέργειας στον κόσμο έως το 2045.
«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η ζήτηση ενέργειας και πετρελαίου αυξήθηκε σημαντικά το 2021, μετά τη μαζική πτώση το 2020, ενώ προβλέπεται ότι η επέκταση θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα», αναφέρεται στην έκθεση. «Η παγκόσμια ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 28% στο διάστημα μεταξύ 2020 και 2045, λόγω του αναμενόμενου διπλασιασμού του μεγέθους της παγκόσμιας οικονομίας και της προσθήκης περίπου 1,7 δισ. ανθρώπων παγκοσμίως έως το 2045».
Προβλέπει ότι ο παγκόσμιος στόλος οχημάτων θα αυξηθεί κατά 1,1 δισ. φτάνοντας σε 2,6 δισ. μέχρι το τέλος του χρονικού πλαισίου της έκθεσης το 2045 -και ότι 500 εκατ. από αυτά θα είναι ηλεκτρικά ή το 20% όλων των οχημάτων.
Όμως, ο αυξανόμενος πληθυσμός και η επέκταση των μεσαίων τάξεων στον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, θα οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση πετρελαίου μεταξύ 2020 και 2045, αν και μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο τμήμα της περιόδου αυτής.
Το πετρέλαιο θα ικανοποιεί το 28,1% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης έως το 2045, από 30% το 2020 - αλλά μπροστά από το φυσικό αέριο (24,4%) και τον άνθρακα (17,4%). Υδροηλεκτρική, πυρηνική ενέργεια, βιομάζα και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και ο ήλιος, αποτελούν το υπόλοιπο.