Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θέλει να αυξηθούν οι φόροι στα κέρδη κεφαλαίου για το 0,3% των πλουσιότερων Αμερικανών, επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.
Αυτή η αύξηση των φόρων θα εγγραφεί στο πλαίσιο φορολογικής μεταρρύθμισης με σκοπό να «αποζημιώνεται η εργασία κι όχι μόνο ο πλούτος», σύμφωνα με τον Μπράιαν Ντις, βασικό σύμβουλο του κ. Μπάιντεν σε οικονομικά ζητήματα.
Το σχέδιο της μεταρρύθμισης, η οποία αναμένεται να μετατρέψει το αμερικανικό Κογκρέσο σε πεδίο μακράς μάχης προτού εξασφαλιστεί η υιοθέτησή της, αφορά μόνο φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια, διευκρίνισε ο κ. Ντις.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου θα επηρεαστεί μόλις το 0,3% των φορολογουμένων, ήτοι περίπου 500.000 νοικοκυριά.
«Για τα 997 νοικοκυριά στα χίλια, η αλλαγή αυτή δεν θα έχει καμία επίπτωση», επέμεινε ο Μπράιαν Ντις.
Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κάποιον φορολογικό συντελεστή, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες αρκετών αμερικανικών ΜΜΕ, ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών κεφαλαίου μπορεί σχεδόν να διπλασιαστεί, από το 20% στο 39,6%.
Η φορολογική μεταρρύθμιση αυτή έχει σκοπό να χρηματοδοτηθεί το επιλεγόμενο American Families Plan («Σχέδιο για τις αμερικανικές οικογένειες»), που περιλαμβάνει επενδύσεις επικεντρωμένες στα παιδιά, στην οικογένεια και την υγεία. Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο αυτό σε αδρές γραμμές αύριο Τετάρτη, στη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου.
Η πρόταση αυτή είναι η δεύτερη πτυχή ενός γιγαντιαίου προγράμματος επενδύσεων, με την πρώτη, που επικεντρώνεται στις υποδομές, να προβλέπει δαπάνες 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε οκτώ χρόνια.
Ο Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, να αυξηθεί από το 21% στο 28% ο φόρος στα εταιρικά κέρδη, κάτι που θα διαγράψει εν μέρει τη μείωση τις φορολογίας στα εταιρικά κέρδη επί των ημερών του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ουάσινγκτον διεξάγει εξάλλου συνομιλίες στο πλαίσιο της G20 με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία για τον ελάχιστο συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων, που θα είναι πρακτικά ο ίδιος σε όσες χώρες την υπογράψουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ