Συνάντηση και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα στις 15:00 ώρα Ελλάδας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η τουρκική διπλωματία σπεύδει ακόμη μια φορά να δείξει ότι επιθυμεί αναβάθμιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει κάποια αλλαγή ή υποχώρηση στις πάγιες θέσεις της χώρας στα ελληνοτουρκικά και στο κυπριακό.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εν αναμονή της άφιξης του Νίκου Δένδια, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει μια συνάντηση σε «ειλικρινή ατμόσφαιρα», προσθέτοντας ότι «τα τελευταία 5 χρόνια δεν λειτουργούσαμε τους υφιστάμενους μηχανισμούς, λόγω της αρνητικής στάσης της Ελλάδας.
Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μεσολάβησαν η ΕΕ καθώς και άλλες χώρες. Εμείς είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Ο διάλογός μας με την Ελλάδα και οι επισκέψεις σε υψηλό επίπεδο είναι πολύ σημαντικές. Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή τις άλλες χώρες για τον διάλογο μεταξύ μας. Υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Πρέπει να τα συζητήσουμε ανοιχτά».
Ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος χθες στη νεολαία, επανέλαβε ότι η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει έρευνες και κοινές γεωτρήσεις με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η Ελλάδα ενοχλείται από αυτό γιατί δεν έχει τέτοιες δυνατότητες.
Μάλιστα μια μέρα πριν την επίσκεψη Δένδια, σε συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η ήπια στάση της χώρας του, κατά την οποία απέσυρε τα ερευνητικά πλοία για συντήρηση, συνετέλεσε στο να μην οδηγηθούν αλλού τα πράγματα. «Δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», συμπλήρωσε.
Κλειδί το Κυπριακό και η Αν. Μεσόγειος
Η συνάντηση εργασίας του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει προγραμματιστεί για μια ώρα κατ’ ιδίαν και άλλη μια ώρα διευρυμένων συνομιλιών. Θα ακολουθήσει δείπνο στο πλαίσιο της νηστείας του Ραμαζανιού, δηλαδή ιφτάρ. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να αναχωρήσει από την Άγκυρα στις 21:30 το βράδυ.
Όλα δείχνουν ότι το κλειδί για την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες δοκιμάστηκαν το περασμένο έτος, θα είναι το Κυπριακό και η Ανατολική Μεσόγειος. Και τουλάχιστον η Άγκυρα επιδιώκει να περάσει το μήνυμα της αποφασιστικότητάς της σε ό,τι αφορά τις θέσεις της στο Κυπριακό.
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE