Wall Street: Οσα πρέπει να ξέρετε για τον «τυφώνα» GameStop και τον ρόλο του Reddit

Πώς ξεκίνησε η επενδυτική φρενίτιδα γύρω από τη μετοχή της GameStop. Ο ρόλος του Internet και η κόντρα μικροεπενδυτών και hedge funds. Ο αντίκτυπος στην ευρύτερη αγορά μετοχών. Τα αρνητικά, τα θετικά και τα σενάρια για τη συνέχεια.

Δημοσιεύθηκε: 29 Ιανουαρίου 2021 - 08:05

Load more

Η GameStop έχει γίνει ξαφνικά το μόνιμο θέμα συζήτησης μεταξύ των επενδυτών και των αναλυτών της Wall Street, με τη μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων βιντεοπαιχνιδιών να σχολιάζεται ακόμα και από πολιτικούς στην Ουάσιγκτον και από κεντρικούς τραπεζίτες.

Πώς δημιουργήθηκε και πώς μπορεί να εξηγηθεί η φρενίτιδα που επικρατεί γύρω από τη μετοχή της;

Οι Ντέιβιντ Ίνγκραμ και Λούσι Μπέιλι παρουσιάζουν σε άρθρο τους στο NBC έναν χρήσιμο οδηγό για το φαινόμενο GameStop.

Γιατί μιλάνε όλοι για την GameStop;

Η πιο απλή απάντηση είναι επειδή η μετοχή της έχει πραγματοποιήσει ξέφρενο ράλι, περίπου 8.000% τους τελευταίους έξι μήνες. Η πιο σύνθετη απάντηση είναι πως η μετοχή έχει μετατραπεί σε «πιόνι» στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ένα μεγάλο hedge fund, τo Μelvin Capital, και μια ομάδα ερασιτεχνών επενδυτών που ανταλλάσσουν απόψεις στο Internet.

Ο Μάικ Νόβογρατζ, επενδυτής και πρώην διαχειριστής κεφαλαίων, ανέφερε ότι η δραστηριοποίηση μικροεπενδυτών στο Internet είναι το αποτέλεσμα της αγανάκτησης που νιώθουν γιατί είναι αποκλεισμένοι από προσοδοφόρες ευκαιρίες, όπως οι αρχικές δημόσιες προσφορές. «Αυτό που αισθάνονται, είναι ότι το παιχνίδι είναι στημένο εις βάρος του μικρού ψαριού», σημείωσε.

Σε ποιον τομέα δραστηριοποιείται η GameStop;

H GameStop είναι αλυσίδα καταστημάτων βιντεοπαιχνιδιών. Όπως τα περισσότερα φυσικά καταστήματα πέρασε δύσκολα τους μήνες της πανδημίας, καθώς τα περιοριστικά μέτρα έστρεψαν τους καταναλωτές στις αγορές μέσω διαδικτύου.

Έχει επιβιώσει, αλλά λίγοι αναμένουν ότι θα αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται.

Πώς βρέθηκε μπλεγμένη σε όλο αυτό;

Όπως πολλές εταιρείες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, η GameStop έγινε στόχος σορταρίσματος, πρακτική στην οποία επαγγελματίες επενδυτές δανείζονται μετοχές για να τις πουλήσουν και να τις επαναγοράσουν αργότερα, ώστε να τις επιστρέψουν, κίνηση που τους επιτρέπει να τσεπώσουν τα κέρδη αν η τιμή της μετοχής υποχωρήσει. Στοιχηματίζουν ουσιαστικά ότι η εταιρεία θα έχει άσχημη πορεία.

Η GameStop ήταν μία από τις μετοχές με τα περισσότερα σορταρίσματα. Στη λίστα περιλαμβάνονται και εταιρείες όπως η AMC Theatres, η Bed Bath & Beyond και ακόμα και η Blockbuster. Και στη συνέχεια η GameStop έγινε η πηγή ενός short squeeze.

Tι είναι το short squeeze;

Σε γενικές γραμμές, οι επενδυτές ακολουθούν την τακτική «αγόρασε χαμηλά, πούλησε ψηλά» όσον αφορά τις μετοχές. Οι «σορτάκηδες» κάνουν το αντίθετο. Δανείζονται και πουλάνε μια μετοχή όταν είναι ψηλά και στοιχηματίζουν ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί. Αν αυτό δεν συμβεί και η τιμή της μετοχής ανέβει, οι σορτάκηδες είναι αναγκασμένοι να καλύψουν τις θέσεις τους ή να αγοράσουν περισσότερες μετοχές, για να περιορίσουν τις απώλειές τους.

Eπειδή οι «σορτάκηδες» -συνήθως hedge funds- στοιχηματίζουν ουσιαστικά ενάντια στην επιτυχία της εταιρείας, η θέση τους μπορεί να ενέχει ρίσκο. Οποιαδήποτε θετική είδηση ή ενθουσιασμός για τη μετοχή θα οδηγήσει υψηλότερα την αποτίμηση της μετοχής, ελαχιστοποιώντας τα κέρδη τους. Στην περίπτωση της GameStop, οι συζητήσεις σε διαδικτυακά φόρουμ αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον για τη μετοχή, οδηγώντας την τιμή υψηλότερα, γεγονός που με τη σειρά του δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το κερδοσκοπικό trading άφησε τους «σορτάκηδες» χωρίς μετοχές για να αγοράσουν προς κάλυψη των θέσεών τους, δημιουργώντας πίεση, ένα short squeeze και αφήνοντάς τους με εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές που είχαν αγοράσει σε υψηλή τιμή αλλά στη συνέχεια έπρεπε να ξεφορτωθούν σε ακόμα υψηλότερη, με μεγάλες απώλειες.

Η S3 Partners, εταιρεία χρηματοοικονομικών δεδομένων, ανέφερε την Τετάρτη πως σύμφωνα με την ανάλυσή της, οι «σορτάκηδες» έχασαν 23,6 δισ. δολάρια από την GameStop αυτόν τον μήνα.

Πού κολλάει το Internet;

Το Internet χρησιμοποιείται για αναλύσεις και προβλέψεις γύρω από μετοχές εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν υπήρξε ποτέ κάτι ανάλογο σαν την κοινότητα του Reddit με την ονομασία r/wallstreetbets, γνωστή και ως WSB.

H WSB υιοθετεί μια κάπως εξτρεμιστική προσέγγιση στις επενδύσεις. Το σλόγκαν της είναι «Σαν το 4chan να συνάντησε ένα τερματικό του Bloomberg», παραπέμποντας στο γνωστό ακραίο, ανώνυμο φόρουμ και το σύστημα του πρακτορείου Bloomberg που έχει σχεδόν ταυτίσει το όνομά του με το trading.

Eρασιτέχνες επενδυτές της WSB συζητούσαν τη μετοχή τη GameStop για χρόνια, αλλά τα πράγματα άλλαξαν στις αρχές της φετινής χρονιάς. Καθώς η τιμή της μετοχής ανέβαινε, περισσότερα μέλη του φόρουμ άρχισαν να «καβαλούν το κύμα».

«100% του χαρτοφυλακίου μου στην GME εξαιτίας σας, ηλίθιοι», έγραψε κάποιος στις 10 Ιανουαρίου.

Την Τετάρτη, οι άνθρωποι που διαχειρίζονται την WSB μετέτρεψαν προσωρινά την κοινότητα από δημόσια σε ιδιωτική, επειδή «αντιμετώπιζαν τεχνικές δυσκολίες λόγω της μεγάλης κίνησης, ως απόρροια του πρωτοφανούς ενδιαφέροντος για την WSB».

Υπάρχει επίσης και η Robinhood, η εφαρμογή που αποτελεί ουσιαστικά την πλατφόρμα που χρησιμοποιούν όσοι συμμετέχουν στην WSB. Επιτρέπει στους χρήστες να συναλλάσσουν μετοχές και ακόμα πιο εξωτικές επενδύσεις, όπως δικαιώματα προαίρεσης, με ελάχιστη ή μηδενική χρέωση.

Και τι έγινε αν κάποιοι αγόρασαν τη μετοχή της GameStop;

Eδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται κάπως και να γίνονται λιγότερο ξεκάθαρα. Η μετοχή της GameStop κινήθηκε κάπως υψηλότερα στις 11 Ιανουαρίου, αφότου όρισε τρία νέα πρόσωπα στο Συμβούλιο των Διοικητών μετά από συμφωνία με μετόχους που πίεζαν για μια αλλαγή. Αυτό ώθησε κάποιους «σορτάκηδες» να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, οδηγώντας τη μετοχή υψηλότερα τις επόμενες ημέρες.

Αυτό εμψύχωσε τους επενδυτές στην WSB. «CAN’T STOP WON'T STOP GAMESTOP», έγραψε κάποιος στις 14 Ιανουαρίου, αναρτώντας και μια σκηνή από την ταινία «Ο Λύκος της Wall Street».

Η μετοχή δεν σημείωσε μεγάλες μεταβολές τις επόμενες ημέρες. Τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν την Παρασκευή εκείνης της εβδομάδας.

Τι συνέβη την Παρασκευή;

Στοιχεία του CNBC δείχνουν ότι ο όγκος των μετοχών που συναλλάχθηκαν εκτινάχτηκε την Παρασκευή. Ο αυξημένος όγκος συναλλαγών μπορεί να υποδηλώνει ένα short squeeze, το οποίο σημαίνει ότι όσοι είχαν στοιχηματίσει ενάντια στη μετοχή είτε αναγκάστηκαν είτε επέλεξαν να εγκαταλείψουν και να υποστούν απώλειες.

Και μολονότι τα μέσα ενημέρωσης έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες για την WSB λόγω της ώθησης που έδωσε στο trading της GameStop, μια απότομη έκρηξη των δημοσιευμάτων και των σχολιασμών για την GameStop και την WSB συνέβαλαν στη διάδοση της ιστορίας πέρα από τα στενά όρια του κόσμου των μετοχών, σε ένα ευρύτερο κοινό. Η φρενίτιδα μόλις είχε αρχίσει.

Η μετοχή της GameStop θα εκτινασσόταν από τα 43 δολάρια (ήδη πολύ πάνω από το επίπεδο που βρισκόταν στην αρχή του έτους), σχεδόν στα 380 δολάρια.

O CEO της Tesla Έλον Μασκ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο οποίος έχει δημοσίως συγκρουστεί με τους «σορτάκηδες», έγραψε στο Twitter την Τρίτη, «Gamestonk!», με ένα link στην WSB. Το Gamestonk είναι μια αναφορά στην GameStop και στο «stonk», έναν όρο που χρησιμοποιείται στο Internet για τη μετοχή.

Εχουν όλα αυτά σημασία για τον απλό επενδυτή;

Ναι. Kατ' αρχάς, ο όγκος των συναλλαγών έχει επιβαρύνει τις υπολογιστικές υποδομές των διαδικτυακών brokers, συμπεριλαμβανομένης και της TD Ameritrade, η οποία την Τετάρτη ανέφερε ότι η εφαρμογή της για κινητά καλείται να διαχειριστεί έναν πρωτοφανή όγκο συναλλαγών.

Επίσης, οι απλοί επενδυτές μπορεί να έχουν αποκομίσει κέρδη χωρίς καν να το έχουν πάρει χαμπάρι. Η BlackRock, η οποία διαχειρίζεται αμοιβαία κεφάλαια, μπορεί να έχει κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από την άνοδο της τιμής της GameStop.

Aλλά ο μεγαλύτερος και πιο μακροχρόνιος αντίκτυπος θα αφορά το πώς λειτουργεί η ίδια η αγορά. Ποτέ στο παρελθόν δεν τα έβαλε μια ομάδα επενδυτών με ένα hedge fund και να βγήκε κερδισμένη. Η μάχη για την GameStop έχει την αύρα μιας μάχης Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, με κάποιους που βρίσκονται εκτός της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας να την παρουσιάζουν σαν μια αποκάλυψη για κάποιους τομείς της Wall Street.

«Για χρόνια, τα ίδια hedge funds, οι εταιρείες private equity και πλούσιοι επενδυτές, τα οποία αποστρέφονται τα trades τύπου GameStop, αντιμετώπιζαν την αγορά σαν το προσωπικό τους καζίνο, ενώ όλοι οι άλλοι πλήρωναν το τίμημα. Eίναι ώρα η SEC και άλλες ρυθμιστικές αρχές να ξυπνήσουν και να κάνουν τη δουλειά τους και με τη νέα κυβέρνηση και τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν το Κογκρέσο, σκοπεύω να διασφαλίσω ότι θα το κάνουν» τόνισε η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Όπως το έθεσε ο συνιδρυτής του Reddit στο Twitter, το squeeze στην GameStop είναι «ο πολύς κόσμος που κάνει αυτό που αισθάνεται ότι του έκαναν οι θεσμοί».

Πώς θα αλλάξει η αγορά μετά από αυτό;

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η WSH σηματοδοτεί την έλευση μιας πανίσχυρης νέας δύναμης καθώς μεγάλος αριθμός μικροεπενδυτών διαμορφώνουν άποψη και ενεργούν ανάλογα με βάση τις μεταξύ τους συζητήσεις.

Τούτο μπορεί να χρησιμεύσει ως αντιστάθμισμα σε άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως τα hedge funds, τα οποία έχουν συνηθίσει να κάνουν το παιχνίδι τους χωρίς οι απλοί επενδυτές να επηρεάζουν την τιμή.

«Η r/WallStreetBets είναι ένα από τα 20 κορυφαία hedge funds με 2,9 εκατομμύρια ακολούθους, με 6.200 δολάρια κεφάλαιο ο καθένας και χωρίς καμία βαρετή έκθεση για μετοχές», έγραψε με σαρκαστικό ύφος αναλυτής στο Twitter.

Yπάρχουν αρνητικά; Πρέπει να ανησυχώ για την αγορά συνολικά;

Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση. Αυτή τη στιγμή, η κερδοσκοπική δραστηριότητα αφορά μόνο λίγες εταιρείες, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο. Αλλά αυτό που πραγματικά προκαλεί ανησυχία είναι η φρενίτιδα που μπορεί να καταλάβει τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι «φουσκώνουν» τις τιμές των μετοχών, ορισμένες φορές παίρνοντας δάνεια για να αγοράσουν μετοχές.

Και κάποιοι επικαλούνται το φαινόμενο GameStop ως ένδειξη για τα επικίνδυνα επίπεδα ενθουσιασμού που επικρατούν στις αγορές.

Πώς θα τελειώσει όλο αυτό;

Συχνά, ένα short squeeze τελειώνει όταν η τιμή της μετοχής υποχωρεί στα επίπεδα που βρισκόταν πριν αρχίσει το δράμα. Το 2008, όταν η Volkswagen βρέθηκε στο επίκεντρο ενός πολέμου μεταξύ traders, έγινε για λίγο η μετοχή με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, αλλά η μετοχή της κινήθηκε τελικά χαμηλότερα.

Η ιστορία δείχνει ότι καμία μετοχή δεν μπορεί να πηγαίνει πάνω για πάντα, οι τιμές των μετοχών γενικά αντανακλούν τα προσδοκόμενα μελλοντικά κέρδη των εταιρειών. Αλλά καμιά φορά τα στοιχήματα συνεχίζονται για μεγάλο διάστημα, αν οι παίκτες έχουν αρκετά κεφάλαια να στοιχηματίσουν. Η Tesla, για παράδειγμα, θα χρειαζόταν 1.600 χρόνια κερδών για να δικαιολογήσει τον τρέχοντα λόγο τιμής προς κέρδη.

Η μετοχή της GameStop μπορεί να κινείται 20% υψηλότερα την ημέρα ως τον Μάρτιο, αν οι traders των δικαιωμάτων προαίρεσης αποτελούν έναν ασφαλή δείκτη.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων