Μια κλινική δοκιμή που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γνωστές αντιβιοτικές ουσίες αζιθρομυκίνη και δοξυκυκλίνη δεν είναι αποτελεσματικές ως θεραπεία για τα πρώτα στάδια της Covid-19, ούτως ώστε να προλαμβάνεται η εισαγωγή σε νοσοκομεία ή περαιτέρω ιατρικές πράξεις, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Στη δοκιμή, που τιτλοφορείται PRINCIPLE, διαπιστώθηκε ότι δεν παρατηρήθηκε κάποιο όφελος από την αγωγή αυτή σε ασθενείς άνω των 50 ετών οι οποίοι έλαβαν το ένα από τα δύο αντιβιοτικά στο σπίτι τους και όχι σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
Το Πανεπιστήμιο διευκρινίζει στον ιστότοπό του ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα όταν δημοσιευτεί η μελέτη σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η τριήμερη αγωγή με αζιθρομυκίνη ή η επταήμερη αγωγή με δοξυκυκλίνη δεν είχαν σημαντικό κλινικό όφελος, όσον αφορά τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών», ανέφερε ο Κρις Μπάτλερ, ο ένας από τους επικεφαλής της μελέτης.
Η μελέτη PRINCIPLE εξετάζει διάφορες πιθανές θεραπείες για την Covid-19, που θα ήταν κατάλληλες για χρήση στο σπίτι κατά τις πρώτες 14 ημέρες ώστε να αναρρώνουν νωρίτερα οι ασθενείς και να μην χρειάζονται νοσηλεία.
«Μολονότι είναι απογοητευτικό (…) πρόκειται για σημαντικά ευρήματα που θα μειώσουν τη χρήση αναποτελεσματικών αντιβιοτικών για αυτήν τη νόσο», τόνισε ο Ρίτσαρντ Χομπς, ο δεύτερος από τους επικεφαλής της μελέτης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ