Ιδιαίτερα λακωνική η ανακοίνωση του Βερολίνου για την τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Ερντογάν: «Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συνομίλησε σήμερα (σσ. χθες Πέμπτη) στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Με φόντο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο η καγκελάριος υπογράμμισε την αναγκαιότητα αποκλιμάκωσης περιφερειακών εντάσεων. Οι δυο συμφώνησαν να παραμείνουν σε συνομιλίες. Πέρα αυτών οι καγκελάριος και ο πρόεδρος συνομίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη».
Όπως σχολιάζουν γερμανοί αναλυτές είναι γεγονός ότι ο χρόνος αρχίζει να πιέζει πλέον ασφυκτικά για τη γερμανική διαμεσολάβηση. Στόχος είναι να υπάρξει αισθητή αποκλιμάκωση που θα επιτρέψει την έναρξη των διερευνητικών επαφών πριν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24/25 Σεπτεμβρίου. Είναι σαφές ότι η γερμανική προεδρία θέλει να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έδωσε προχθές εμμέσως το στίγμα των προθέσεών της όταν σε συνάντηση με το προεδρείο του κόμματός της φέρεται να έκανε λόγο για την ανάγκη «στρατηγικής μεταχείρισης της συμμάχου Τουρκίας» την οποία «δεν θέλει να δει σε μια στρατιωτική συμμαχία με Κίνα και Ρωσία».
Για την πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ
Η σπουδή Στόλτενμπεργκ να ανακοινώσει την έναρξη διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας στο ΝΑΤΟ προκάλεσε σύγχυση
Το πρακτορείο Ρόιτερς και σε επανάληψη χθεσινοβραδινού του τηλεγραφήματος αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε τεχνικές συνομιλίες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη διάψευση της ελληνικής πλευράς.
Η διάψευση αναμεταδίδεται ωστόσο από τα περισσότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης που εξηγούν ότι η Ελλάδα θέτει ως όρο την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ που δεν κατονομάζεται και που μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa δεν θέλησε να σχολιάσει τη στάση της Αθήνας. Παρέπεμψε όμως στο ότι ήδη χθες Πέμπτη υπήρξαν τεχνικές συνομιλίες -«τεχνική συνάντηση» όπως αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.