Η εξαρτώμενη από το εμπόριο οικονομία της Σιγκαπούρης κατέγραψε ύφεση-ρεκόρ το β΄τρίμηνο, δείχνοντας πως το πρώτο εξάμηνο παγκοσμίως θα είναι δύσκολο και πως οι προοπτικές θα είναι εξίσου δύσκολες, καθώς το τίμημα της κρίσης του κορωνοϊού ήταν ιδιαίτερα βαρύ για τις επιχειρήσεις και τη ζήτηση.
Οπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας, το ΑΕΠ έκανε «βουτιά» 41,2% σε τριμηνιαία ετησιοποιημένη βάση. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των προβλέψεων των αναλυτών, που ανέμεναν ύφεση 37,4% το τρίμηνο.
Η Σιγκαπούρη είναι η πρώτη ασιατική χώρα που ανακοινώνει στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου.
Πρωτοφανές πλήγμα δέχθηκε ο τομέας των κατασκευών, που σε τριμηνιαία βάση κατέγραψε πτώση 95,6%, λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε σε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της έκανε «βουτιά» 12,6% έναντι του 10,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Ο τομέας της μεταποίησης αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της εκτίναξης της παραγωγής του βιοϊατρικού τομέα, αν και η άνοδος αυτή υπολείπεται κατά πολύ το 8,2% που σημειώθηκε το α’ τρίμηνο.
Σημειώνεται πως πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης της Σιγκαπούρης –που το α’ τρίμηνο είχε σημειώσει πτώση 0,3% σε ετήσια βάση και 3,3% σε τριμηνιαία- και άρα βρίσκεται σε τεχνική ύφεση
Για το σύνολο του έτους, η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση από -7% έως -4%, που θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της.