Αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου εμφάνισε τον Ιούνιο η δραστηριότητα στα κινεζικά εργοστάσια, καθώς η οικονομία της χώρας συνεχίζει να ανακάμπτει μετά την άρση των αυστηρών lockdowns στη χώρα και την ενίσχυση των επενδύσεων, ωστόσο οι εξαγωγικές παραγγελίες παρέμειναν ισχνές καθώς η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού περιορίζει τη ζήτηση.
Οπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες τον Ιούνιο, από 50,6 τον Μάιο, ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ο δείκτης να υποχωρήσει στο 50,4.
Η αύξηση αυτή στηρίχθηκε στην επιτάχυνση του ρυθμού επέκτασης της παραγωγής, η οποία αυξήθηκε στις 53,9 μονάδες τον Ιούνιο από 53,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Εξάλλου, ο δείκτης των συνολικών νέων παραγγελιών επίσης έδειξε σημάδια βελτίωσης, καθώς διαμορφώθηκε στις 51,4 μονάδες από 50,9 τον Μάιο.
Αντιθέτως, όμως, οι εξαγωγικές παραγγελίες συνέχισαν να συρρικνώνονται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, με τον σχετικό υποδείκτη να διαμορφώνεται στις 42,6 μονάδες έναντι των 35,3 τον Μάιο, σημαντικά χαμηλότερα του ορίου των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τα κινεζικά εργοστάσια μείωσαν για δεύτερη φορά από τότε που ξαναρχισαν τις δραστηριότητές τους τον αριθμό των εργαζομένων τους, με τον σχετικό υποδείκτη να μειώνεται στις 49,1 μονάδες από 49,4 τον προηγούμενο μήνα.
Εν τω μεταξύ, ξεχωριστή επίσημη έρευνα για τον τομέα των υπηρεσιών έδειξε πως η δραστηριότητα επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Ιούνιο. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών εκτός μεταποιητικού τομέα αυξήθηκε στις 54,4 μονάδες από 53,6 τον προηγούμενο μήνα, υποδηλώνοντας σταθεροποίηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, ο υποδείκτης της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό τομέα μειώθηκε στις 59,8 μονάδες από 60,8 τον προηγούμενο μήνα, τονίζοντας την άνιση φύση της ανάκαμψης.