Η πανδημία του νέου κορωνοϊού προκαλεί ευρύτερη και βαθύτερη ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, τόνισε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,9% το 2020, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 3% τον περασμένο Απρίλιο.
Πιο αδύναμη θα είναι και η ανάκαμψη το 2021, με την παγκόσμια οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,4% αντί για 5,8% που προέβλεπε το Ταμείο τον Απρίλιο.
Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια νέα έξαρση του ιού το 2021 θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 0,5%.
Μολονότι πολλές οικονομίες έχουν αρχίσει να αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, οι αναλυτές του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι τα lockdown και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης πλήττουν τόσο τις επενδύσεις όσο και την κατανάλωση.
«Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα ευρύ σοκ στη ζήτηση, το οποίο προστίθεται στις βραχυπρόθεσμες διαταραχές στην προσφορά λόγω των lockdown», ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία έκδοση του World Economic Outlook.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα, με το ΑΕΠ των ΗΠΑ να προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 8% το 2020 και την ευρωζώνη κατά 10,2%. Η πρόβλεψη είναι κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη και για τις δύο χώρες.
Μεγαλύτερη είναι η υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το ΑΕΠ της Βραζιλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,1% φέτος και του Μεξικό και της Αργεντινής κατά 10,5% και 9,9% αντίστοιχα.
H Κίνα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία όπου η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο το 2020, στο 1%.