Σε θετικό έδαφος επέστρεψε η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου, μετά τη χθεσινή «βουτιά» σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει εξατμίσει τη ζήτηση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Το West Texas Intermediate διαπραγματευόταν αρχικά στις συναλλαγές στην Ασία στα -14 δολάρια το βαρέλι, αλλά λίγο αργότερα έφτασε στο 1,67 δολάρια. Αυτή την ώρα, κινείται στο 1,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent διαμορφώνεται στα 25,38 δολάρια.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, οι παραγωγοί έφτασαν να πληρώνουν περισσότερα από 40 δολάρια στους αγοραστές για να ξεφορτωθούν το πετρέλαιό τους, το οποίο δυσκολεύονται πια να αποθηκεύσουν. Όταν σταμάτησαν οι συναλλαγές, το αργό έκλεισε στα -37,63 δολάρια το βαρέλι, έχοντας καταγράψει πτώση 305% ή 55,90 δολαρίων το βαρέλι σε σχέση με την Παρασκευή, όταν η τιμή του αργού κινούνταν στα 18 δολάρια το βαρέλι.
Οι αρνητικές τιμές, όπως σημειώνουν οι Financial Times, είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη της κρίσης στον πετρελαϊκό κλάδο, καθώς τα lockdowns που έχουν επιβάλει οι αρμόδιες αργές για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού μείωσαν τη ζήτηση για αργό κατά περισσότερο από 30%. Παράλληλα, οι τιμές του αργού έχουν πληγεί σοβαρά από τους φόβους για μια βαθιά παγκόσμια ύφεση, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών της Covid-19 παγκοσμίως.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, παρά τη μείωση της ζήτησης, η προμήθεια του «μαύρου χρυσού» συνέχισε να αυξάνεται, αφού ακόμα και η πρόσφατη συμφωνία του OPEC+ για μείωση της προμήθειας, ούτε αρκετά γρήγορα θα πραγματοποιηθεί ούτε είναι αρκετά μεγάλη για να «απορροφήσει» τα εκατομμύρια βαρέλια αχρείαστου αργού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις αγορές. Η ανεπιθύμητη ποσότητα πετρελαίου αποθηκεύεται, όμως στις ΗΠΑ οι αποθηκευτικοί χώροι γεμίζουν πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο αναμενόταν -για παράδειγμα στο Cushing της Οκλαχόμα που λειτουργεί ως ο βασικός αποθηκευτικός κόμβος στις ΗΠΑ, είχε πληρωθεί το 70% της χωρητικότητας την περασμένη εβδομάδα, με τους traders να λένε πως εντός δύο εβδομάδων θα έχει πληρωθεί πλήρως η χωρητικότητα- και αυτή η παραδοχή είναι που πυροδότησε το χθεσινό sell-off στα αμερικανικά futures, λόγω των τεχνικών σημείων του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI που λήγει σήμερα Τρίτη. Αναλυτής προειδοποιεί ότι η κατάρρευση της ζήτησης επιταχύνεται. «Θα γίνει ακόμα πιο "άσχημο" από εδώ και πέρα. Το καλοκαίρι "πέθανε" πριν καν ξεκινήσει», σχολιάζει.
Όταν λήγουν τα συμβόλαια πετρελαίου, εξηγεί το Reuters, ο κάτοχος πρέπει να παραλάβει 1.000 βαρέλια πετρελαίου για κάθε συμβόλαιο που κατέχει, το οποίο παραδίδεται στο Cushing. Ωστόσο, καθώς το Cushing γεμίζει, οι traders μένουν με την ανεπιθύμητη επιλογή της παραλαβής του ανεπιθύμητου πετρελαίου ή της εξόδου από τις θέσεις αυτές. Η μαζική χθεσινή έξοδος σημαίνει πως υπήρχαν ελάχιστοι αγοραστές.
Βέβαια, δεν είναι όλα τα συμβόλαια (futures) σε αρνητικό έδαφος. Το διεθνές benchmark, το Brent χθες έχασε μεν 9% αλλά κρατήθηκε στα 25 δολάρια το βαρέλι. Ο λόγος είναι ότι επηρεάζεται λιγότερο από θέματα αποθήκευσης. Καθώς διακινείται κατά κύριο λόγο μέσω θαλάσσης, είναι εύκολο να φορτωθεί σε πλοία και να σταλεί σε σημεία ανά τον κόσμο που υπάρχει ζήτηση. Όπως εξηγεί ο Amrita Sen της Energy Aspects, «το Brent μπορείς να το φορτώσεις σε ένα πλοίο και να το διακινήσεις ανά τον κόσμο. Οι αποθηκευτικοί χώροι του Cushing, όμως, θα είναι γεμάτοι τον Μάιο.
Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού για τον Ιούνιο έπεσαν 16% αλλά κρατήθηκαν πάνω από τα 20 δολάρια το βαρέλι, αν και traders προειδοποιούν ότι έρχεται νέα πτώση. Σήμερα ενισχύονται κατά 4,65%, στα 21,38 δολάρια το βαρέλι. Να σημειωθεί ότι ήταν πάνω από τα 65 δολάρια μόλις τον περασμένο Ιανουάριο.
Η κατάρρευση της αγοράς θα αποτελέσει, σημειώνουν οι Financial Τimes, χτύπημα στον Τραμπ, που έκανε μεγάλες προσπάθειες να προστατεύσει την αμερικανική παραγωγή μαύρου χρυσού και μίλησε για «ενεργειακή κυριαρχία των ΗΠΑ».
Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως δεν βγαίνουν όλοι χαμένοι από τις εξελίξεις. Οσοι προνόησαν και νοίκιασαν έγκαιρα χώρους αποθήκευσης μπορούν και αυξάνουν την πίεση στον ανταγωνισμό. Εχουν τη δυνατότητα να αποκτούν εξαιρετικά φθηνό πετρέλαιο τώρα, ποντάροντας ότι θα το πουλήσουν σε ένα μήνα σε τιμές άνω των 20 δολαρίων.