Υπάρχουν αρκετοί θεμελιώδεις λόγοι που έχουν οδηγήσει το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο, διαψεύδοντας όσους θεωρούσαν ότι το 2020 μπορεί να είναι η χρονιά για να λάμψει η Ευρώπη, μετά την ταλαιπωρία του Brexit.
Εκτός, όμως, από τους θεμελιώδεις παράγοντες, όπως οι πολιτικές αβεβαιότητες, με αιχμή τις τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, καθώς και η οικονομική αστάθεια που αντικατοπτρίζεται ανάγλυφα στις πτωτικές τάσεις στα μέτωπα της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων, στην καρδία της Γηραιάς Ηπείρου, υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα που πιέζουν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και τζογάρουν οι traders.
Tο ευρώ έχει γίνει ένα εξαιρετικά ελκυστικό νόμισμα για τη χρηματοδότηση του carry trade, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg. To carry trade αφορά πράξεις δανεισμού σε νόμισμα με χαμηλά επιτόκια, προκειμένου οι παίκτες στις αγορές συναλλάγματος να ποντάρουν σε ένα νόμισμα με υψηλότερα επιτόκια και να κερδίσουν από τη διαφορά.
Παραδοσιακό νόμισμα, συνώνυμο του carry trade, ήταν έως τώρα το ιαπωνικό γεν, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για αυτή την πρακτική και έριξε στο καναβάτσο όσους στοιχημάτισαν λάθος, με αυτόν τον τρόπο, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, με καταστροφικά αποτελέσματα.
Τώρα, όμως, χάρη στα αρνητικά επιτόκια, τη σκυτάλη παίρνει το ευρώ. Την τελευταία 5ετία είναι το πιο κερδοφόρο νόμισμα για carry trade, σε σχέση π.χ. με όσους επέλεξαν να παρκάρουν στο μεξικάνικο πέσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Είναι σαφώς πιο κερδοφόρο από το γεν.
Όταν έναν νόμισμα γίνεται το αγαπημένο για carry trade μοιραία υπόκειται σε πτωτικές πιέσεις.
Αυτό είναι κάτι που συμβάλει στα προβλήματα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.