Τα προεδρεία των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελεύθεροι επιδίωξαν στις έκτακτες συνεδριάσεις τους την Παρασκευή να δώσουν μια εικόνα ενότητας μετά το κομφούζιο που προκάλεσε η εκλογή νέου πρωθυπουργού στο κρατίδιο της Θουριγγίας σε συνεργασία με το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Οι Χριστιανοδημοκράτες υπόσχονται «εποικοδομητική συνεργασία»
Το προεδρείο του CDU επιβεβαίωσε χθες για μια ακόμη φορά οι Χριστιανοδημοκράτες δεν πρόκειται να συνεργαστούν ούτε με το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και ούτε με το κόμμα Η Αριστερά προκειμένου να εκλεγεί νέος πρωθυπουργός στη Θουριγγία. Η στάση των βουλευτών του κόμματος σε αυτό το κρατίδιο να ψηφίσει την Τετάρτη μαζί με το AfD τον υποψήφιο των Φιλελευθέρων Τόμας Κέμεριχ ήταν λάθος, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση στους δημοσιογράφους η πρόεδρος του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ (φωτό). Σε μια προσπάθεια να πετάξει τη μπάλα έξω από την περιοχή των Χριστιανοδημοκρατών κάλεσε τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες να προτείνουν δικό τους υποψήφιο «ο οποίος θα ενώνει και δεν θα διχάζει.» Την πρόταση αυτή απέρριψαν άμεσα εκπρόσωποι των δύο κομμάτων κατηγορώντας τους Χριστιανοδημοκράτες ότι επιδιώκουν να διασπάσουν την ενότητα που επικρατεί ανάμεσε σε Αριστερά, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους στο κρατίδιο.
Στη συνέντευξη της η κ. Κραμπ-Κάρενμπάουερ άφησε όμως να εννοηθεί ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα ανεχτούν, εφόσον προκύψει, μια κυβέρνηση μειοψηφίας αυτών των τριών κομμάτων. Όπως τόνισε, το κόμμα της είναι έτοιμο για μια «εποικοδομητική συνεργασία». Οι Χριστιανοδημοκράτες της Θουριγγίας έχουν ήδη προσδιορίσει 22 στόχους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση συνεργασίας σε επίπεδο κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την κ. Κράμπ-Κάρενμπουερ, τα αιτήματα αυτά μπορούν να στηριχθούν και από μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς. Αυτό προέκυψε άλλωστε από σχετικές προκαταρκτικές συνομιλίες με τα τρία κόμματα. Με αλλά λόγια, οι Χριστιανοδημοκράτες είναι έτοιμοι για μια «κατά περίπτωση συνεργασία» με μια κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας. «Αν όμως αποτύχει η προσπάθεια να εξασφαλισθούν εντός βουλής σταθερές συνθήκες,» προειδοποιεί, «τότε θα πρέπει να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές.»
Οι Φιλελεύθεροι παραδέχονται λάθη
Με μεγάλη πλειοψηφία (33 υπέρ, 1 κατά, 2 λευκά) το προεδρείο των Φιλελευθέρων ανανέωσε το απόγευμα της Παρασκευής την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του προέδρου του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ. Η σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία μετά από την κριτική που του ασκήθηκε από ηγετικά στελέχη για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση της Θουριγγίας. Στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου ο κ. Λίντνερ παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη και ότι θα έπρεπε να είχε πάρει μια «πιο» ξεκάθαρη θέση αμέσως μετά την εκλογή του πολιτικού των φιλελευθέρων Τόμας Κέμεριχ ως πρωθυπουργό του κρατιδίου με τις ψήφους του AfD. Θα έπρεπε δηλαδή να είχε ζητήσει αμέσως την παραίτηση του και επαναληπτικές εκλογές.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε τη λύπη του ότι τα γεγονότα στη Θουριγγία προκάλεσαν «σε πολλούς αμφιβολίες για τη βασική στάση των Φιλελευθέρων.» Όπως διαβεβαίωσε, το κόμμα του έχει μια «σαφή διαχωριστική γραμμή» απέναντι στο AfD. Πάντως, το στοίχημα για τους Φιλελεύθερους το επόμενο διάστημα είναι να ανακτήσουν χαμένη αξιοπιστία. Κατά πόσο θα πετύχει αυτή η προσπάθεια θα φανεί στις 23. Φεβρουαρίου στις τοπικές εκλογές στο Αμβούργο. Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του ιστιτούτου Infratest dimap είναι ζήτημα αν το κόμμα των Φιλελευθέρων θα πετύχει να υπερπηδήσει το εκλογικό όριο των 5% για να εισέλθει στη βουλή του κρατιδίου.
Θεαματική πτώση του CDU
Τον στόχο αυτό δεν πετυχαίνουν οι Φιλελεύθεροι στη Θουριγγία. Μόλις 4% συγκεντρώνει το FDP σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa και μένει εκτός βουλής. Θεαματική είναι οι εκλογική κάθοδος των Χριστιανοδημοκρατών σε αυτό το κρατίδιο καθώς πέφτουν κατά σχεδόν 10 μονάδες στο 12%. Το δε εθνικιστικό AfD αυξάνει την εκλογή του δύναμη ελαφρώς στο 24%. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται με 37% Η Αριστερά κερδίζοντας έξι μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Ενισχυμένοι εμφανίζονται και οι μέχρι πρότινος κυβερνητικοί του εταίροι. Οι Σοσιαλδημοκράτες ανεβαίνουν κατά μία μονάδα στο 9% και οι Πράσινοι αυξάνουν τη δύναμη τους κατά σχεδόν δύο μονάδες στο 7%.
Πηγή: Deutsche Welle