Η Ρωσία θα φιλοξενήσει σήμερα συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, στις οποίες θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φαγιέζ αλ Σάρατζ και ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της πρωτοβουλίας των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας (…) η Μόσχα θα φιλοξενήσει σήμερα διαλιβυκές συνομιλίες υπό την αιγίδα των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσία και της Τουρκίας», ανέφερε η ανακοίνωση.
«Ο Σάρατζ, ο Χάφταρ και εκπρόσωποι άλλων πλευρών στη Λιβύη αναμένεται να συμμετάσχουν στις συνομιλίες», πρόσθετε.
Ο επικεφαλής της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ, και ο αντίπαλός του στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) και ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, αναμένεται να υπογράψουν σήμερα στη Μόσχα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, γνωστοποίησε νωρίτερα κορυφαίος Λίβυος αξιωματούχος.
Την ίδια πληροφορία έδωσε στο πρακτορείο Interfax και ο Λεβ Ντένγκοφ, επικεφαλής της ρωσικής ομάδας επαφής για τη Λιβύη, ο οποίος σημείωσε πως ο Χαφτάρ και ο Σάρατζ θα συναντηθούν για να συζητήσουν «την πιθανότητα υπογραφής εκεχειρίας και τις λεπτομέρειες ενός τέτοιου εγγράφου». Κατά τον ίδιο, πάντως, δεν είναι ακόμα σαφές αν οι δυο άνδρες θα συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο.
Η υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας θα ανοίξει τον δρόμο για να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, έκρινε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους (θεσμός ανάλογος με αυτόν της Γερουσίας), που εδρεύει στην Τρίπολη, ο Χάλεντ αλ Μέσρι, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Λίμπια αλ Άχραρ.
Ο Μέσρι ανέφερε ότι θα συνοδεύει τον Σάρατζ στη Μόσχα, όπου θα βρίσκονται ο στρατάρχης Χάφταρ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, ο Αγκίλα Σάλεχ.
Σε σύντομο διάγγελμά του προς τους πολίτες, ο Σάρατζ προέτρεψε τους Λίβυους για «γυρίσουν σελίδα».
«Καλώ όλους τους Λίβυους να γυρίσουν τη σελίδα του παρελθόντος, να απορρίψουν τις συγκρούσεις» και να ενωθούν ώστε η χώρα να μπει σε πορεία «προς τη σταθερότητα και την ειρήνη», είπε.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατόπιν πρωτοβουλίας της Τουρκίας και της Ρωσίας ήδη τέθηκε σε ισχύ χθες Κυριακή στη Λιβύη, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες φονικών μαχών προ των πυλών της πρωτεύουσας Τρίπολης, εν μέσω ολοένα εντεινόμενων ανησυχιών περί διεθνοποίησης της σύρραξης.
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου προσπαθούν από τον Απρίλιο του 2019 ανεπιτυχώς να κυριεύσουν την Τρίπολη, διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του θα τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λίγο πριν τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα.
Ο Σάρατζ ανακοίνωσε κατόπιν την κήρυξη εκεχειρίας.
Ωστόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορήθηκαν για πολλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.
Ο Μέσρι ανέφερε ότι η συμφωνία της Μόσχας θα προβλέπει πως θα υπάρχουν «δυνάμεις που θα επιτηρούν την εφαρμογή» της συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για το ποιας εθνικότητας θα είναι αυτές οι δυνάμεις και ποια θα είναι η φύση της αποστολής τους.
Ο Σάρατζ διεμήνυσε στο διάγγελμά του ότι είναι έτοιμος να διατάξει την επανέναρξη των επιχειρήσεων των παραστρατιωτικών που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνησή του, αν ο «επιτιθέμενος» παραβιάσει την εκεχειρία. Ωστόσο πρόσθεσε πως «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν δημοκρατικά, μέσω διαλόγου στον οποίο δεν έχουν θέση δικτατορικές μορφές εξουσίας». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφώνησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για «να αποφευχθεί το να χυθεί κι άλλο λιβυκό αίμα».
Η Τουρκία διαβεβαίωσε χθες ότι η κατάπαυση του πυρός τηρήθηκε σε γενικές γραμμές.
Σαρλ Μισέλ: Η πολιτική διαδικασία είναι ο μόνος τρόπος
Εν τω μεταξύ, υπέρ της πολιτικής λύσης για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ο κ. Μισέλ, προερχόμενος από την Τουρκία όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο Κάιρο από την εκλογή του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κρίση στη Λιβύη ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης των κ.κ. Μισέλ και Αλ Σίσι. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε πως η πολιτική διαδικασία είναι ο μοναδικός τρόπος προς τα εμπρός και πως οι Λίβυοι πρέπει να είναι αυτοί που θα καθορίσουν το μέλλον τους. Και οι δύο εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διαδικασία του Βερολίνου και στις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ, που είναι κεντρικής σημασίας, προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική λύση. Για το Ιράν, ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία και επανέλαβε την έκκληση για μέγιστη αυτοσυγκράτηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και στη φιλοξενία προσφύγων στη χώρα, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.