Με 247 ψήφους υπερψηφίσθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης για τη θέση του Προέδρου της Βουλής.
Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών, καθώς και 18 από τους ανεξάρτητους.
«Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς, της ΝΙΚΗς, της Πλεύσης Ελευθερίας. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Απουσίασαν από την ψηφοφορία ο Δημήτρης Νατσιός και ο Νίκος Βρεττός από τη ΝΙΚΗ και η Ραλλία Χρηστίδου από τους ανεξάρτητους.
Σημειώνεται ότι ο κ. Κακλαμάνης είχε σπάσει το ρεκόρ θετικών ψήφων το 2019, όταν εξελέγη Αντιπρόεδρος της Βουλής με 296 ψήφους.
Σε εκείνη την ψηφοφορία ο Κώστας Τασούλας είχε λάβει 283 «ναι» για τη θέση του Προέδρου της Βουλής.
Ο κ. Κακλαμάνης είναι ο 14ος πρόεδρος του Κοινοβουλίου και αναλαμβάνει καθήκοντα κατά την εικοστή (Κ') περίοδο Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, διαδεχόμενος, στο τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, τον παραιτηθέντα Κωνσταντίνο Τασούλα.
O νέος Πρόεδρος της Βουλής, στη σύντομη ομιλία του μετά την ψηφοφορία, χαρακτήρισε την εκλογή του «τερματισμό» της κοινοβουλευτικής του πορείας, υπονοώντας ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές και έδωσε το στίγμα που οφείλει να διέπει το Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι:
«Το κοινοβουλευτικό Σώμα, εκτός της τυπικής του αποστολής, κατέχει έναν κοινωνικά φορτισμένο ρόλο: αυτόν της διαπαιδαγώγησης. Γιατί ως "καθρέπτης" αντανακλά το εκλογικό σώμα και την ίδια στιγμή αντανακλάται ως παράδειγμα ήθους και πράξης στον λαό. Εκεί ακριβώς έγκειται και η πολλαπλάσια ευθύνη μας: στη διάπλαση του ατομικού και συλλογικού ήθους μέσα από το δημόσιο παράδειγμά μας. Η πολιτική ως η "μέγιστη τέχνη" και η "καλλίστη αρετή", κατά τον Σωκράτη, απαιτεί σήμερα από εμάς τις ηθικές και διανοητικές αρετές του Αριστοτέλη: θάρρος, εγκράτεια, προσφορά, μεγαλοψυχία, σύνεση, δικαιοσύνη, σεβασμό. Αυτές είναι οι απαρέγκλιτες αρχές που πρέπει να συγκροτούν το σύγχρονο κοινοβουλευτικό ήθος…».
Ο Ν. Κακλαμάνης κάλεσε όλους τους βουλευτές μαζί να αναλάβουν κοινωνική δράση, πέρα από τα στενά κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, με κοινές πρωτοβουλίες, με φρέσκιες ή δοκιμασμένες και με το βλέμμα στραμμένο στη μεγάλη εικόνα της Ελλάδας, μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές, υποσχόμενος από την πλευρά του ότι η Βουλή θα σταθεί αρωγός τους:
«Πάνω απ’ όλα απαιτείται η ενότητα, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο στις παράξενες εποχές που ζούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Και κατέληξε ως εξής: «Στην αίθουσα αυτή λοιπόν, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μικροί ή μεγάλοι, γαλάζιοι, πράσινοι ή κόκκινοι… Υπάρχουν απλώς 300 πρόσωπα, που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα για τον ελληνικό λαό. Αρκεί να το θέλουν. Αρκεί να συνομολογήσουν την πίστη τους στα γνήσια δημοκρατικά ιδεώδη, στην ανθρωπιά, την ακεραιότητα και τη φιλοπατρία».
Προς το “παρών” οι Σπαρτιάτες
Το Σάββατο θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι (όπως και στη δεύτερη ψηφοφορία), ενώ στην τρίτη απαιτούνται 180 “ναι”, θεωρείται βέβαιο ότι ο προτεινόμενος από τη ΝΔ κ. Τασούλας θα εκλεγεί στην τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία χρειάζεται πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών.
Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, οι πέντε βουλευτές των Σπαρτιατών φέρονται έτοιμοι να αποσύρουν τη στήριξη στον κ. Τασούλα, την οποία είχε σπεύσει να αναγγείλει ο πρόεδρος τους Βασίλης Στίγκας.
Αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με 158-159 θετικές ψήφους, καθώς πέραν των 156 της ΝΔ θα τον υπερψηφίσουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μάριος Σαλμάς, ενώ αναμένεται τυχόν διαφοροποίηση από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου είχε ήδη δηλώσει πως δεν είναι καλοδεχούμενη η στήριξη των Σπαρτιατών στην εκλογή του κ. Τασούλα.