Στην κυβέρνηση γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Κώστα Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα έβρισκε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός «ζύγισε» τα υπέρ και τα κατά, στάθμισε όλους τους παράγοντες και κατέληξε στην επιλογή του πρώην -πλέον- Προέδρου της Βουλής, με την οποία επιχείρησε ένα ακόμα βήμα περιχαράκωσης της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις απώλειες προς τα δεξιά και -ει δυνατόν- να επαναπατρίσει στην παράταξη πρώην ψηφοφόρους που τελευταία έχουν απομακρυνθεί.
Προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύουν και άλλες κινήσεις από το προηγούμενο καλοκαίρι και μετά, πρωτίστως με επιλογές προσώπων (π.χ. Μπελέρης στην Ευρωβουλή, Τζιτζικώστας στη θέση του Επιτρόπου, Κακλαμάνης στην Προεδρία της Βουλής), χωρίς πάντως αυτά να σημαίνουν απομάκρυνση από το χώρο του κέντρου, στον οποίο επενδύει τα μέγιστα ο πρωθυπουργός. Και βασικός του αντίπαλος για τη διεκδίκηση του συγκεκριμένου χώρου είναι το ΠΑΣΟΚ και ενώ ο ωφέλιμος πολιτικός χρόνος έως τις εκλογές είναι μακρύς.
Η κυβέρνηση, τόσο μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των κορυφαίων υπουργών, επιδιώκει να φθείρει όσο μπορεί την αξιωματική αντιπολίτευση, στην οποία επιτίθεται σε κάθε ευκαιρία.
Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Νίκο Ανδρουλάκη της υποψηφιότητας του κ. Γιαννίτση για την προεδρία, η κυβέρνηση τον εγκάλεσε για «ένα τεράστιο πολιτικό αυτογκόλ». Αφορμή ήταν η τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής ότι ο πρώην υπουργός «συμβολίζει την Ελλάδα της προνοητικότητας, την Ελλάδα που εάν έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει στον σωστό χρόνο πολύ πιθανόν να μην είχαμε ζήσει την μνημονιακή καταστροφή».
Μόνο, σημείωσε το Μέγαρο Μαξίμου, «που η μεταρρύθμιση Γιαννίτση για το ασφαλιστικό το 2001, την οποία υπονοεί ο κ. Ανδρουλάκης ως προνοητική πολιτική, που μάλιστα θα απέτρεπε τη μνημονιακή καταστροφή, μπλοκαρίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όπως προκύπτει, ο κ. Γιαννίτσης χρειαζόταν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2001 και όχι το 2025».
Κομματική επιλογή
Σχετικά με την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει την υποψηφιότητα Τασούλα, στη ΝΔ θέτουν το ερώτημα: Πώς το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον Τασούλα για Πρόεδρο της Βουλής, που αντικαθιστά -βάσει Συντάγματος- τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε περίπτωση κωλύματος, αλλά δεν τον ψηφίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Στην κατηγορία ότι πρόκειται για «στενά κομματική επιλογή», στην Πειραιώς σημειώνουν: «Οι επιλογές πρέπει να κρίνονται με βάση τα χαρακτηριστικά των προσώπων. Ο κ. Τασούλας εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με ευρύτατη πλειοψηφία το 2019 και επανεξελέγη το 2023 σε δύο διαδικασίες. Είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν έχει δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα να αμφισβητηθεί το κύρος του, η αξιοπιστία του, η ευρύτητα της γνώσης του, τα ενωτικά του χαρακτηριστικά».
Αναφορικά με την καταγγελία της Χαριλάου Τρικούπη ότι, λόγω της διαφαινόμενης θετικής ψήφου των Σπαρτιατών στον Κώστα Τασούλα, «η ΝΔ είναι αγκαλιά με την ακροδεξιά», η Γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα (στον Talk Radio) ανέφερε: «Τέτοιες δηλώσεις, από την κατά τύχη αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατάπτυστες! Μάλλον τους διαφεύγει ότι εμείς φέραμε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής το ζήτημα της διακοπής της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να σκεφτεί καλύτερα τις δηλώσεις που κάνει, διότι η πορεία και το ήθος του κ. Τασούλα δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοια υπονοούμενα».
Η κυβέρνηση άσκησε δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ και με αφορμή την τροπολογία που αυτό κατέθεσε στη Βουλή για τα ασφάλιστρα υγείας. Αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για «πρόχειρη, αντιφατική και χωρίς τεκμηρίωση» τροπολογία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέει το Μέγαρο Μαξίμου, «δεν ενδιαφέρεται για το τι θα συμβεί με τους πολίτες και την ασφαλιστική πίστη, αλλά για μια επιφανειακή προσπάθεια να ‘πουν’ ότι κατέθεσαν μια πρόταση».