Το μεσημέρι θα γίνει γνωστό πιθανότατα το πρόσωπο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το θέμα θα συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία, με ισχυρή την άποψη πλέον ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε άλλο το κρυφτούλι» για μια εκκρεμότητα που δεν βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της κοινωνίας.
Η πρόταση που απηύθυνε ο Σωκράτης Φάμελλος στις προοδευτικές δυνάμεις για κοινό υποψήφιο έμεινε αναπάντητη, καθώς ο βασικός παραλήπτης, το ΠΑΣΟΚ, έδειξε με τη σιωπή του ότι δεν προτάσσει τη συμφωνία σε κοινό υποψήφιο ως πρόδρομο μιας ευρύτερης προοδευτικής συνεργασίας.
Ως εκ τούτου, στην Κουμουνδούρου έχουν αντιληφθεί ότι η συνεχής παράκληση σε μια προοδευτική συμφωνία που δεν βρίσκει ευήκοα ώτα φέρνει στον ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια θέση που βρέθηκε πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023. Όταν το προσκλητήριο για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας προσέκρουσε στο «όχι» της Χ. Τρικούπη, στέλνοντας θολά μηνύματα στους ψηφοφόρους.
«Πληρώσαμε εκείνη την επιμονή με την εκλογική πανωλεθρία, ας μην επαναλάβουμε την ίδια τακτική», αναφέρουν στελέχη, σημειώνοντας ότι «το νέο προοδευτικό προσκλητήριο εστάλη, τα “όχι” επαναλήφθηκαν, η κοινωνία ας βγάλει τα συμπεράσματά της».
Ως προς τα ονόματα, οι διαρροές των τελευταίων ημερών από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έδειχναν τη Λούκα Κατσέλη, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Κοτζιά, με τις ίδιες πηγές να επισημαίνουν ότι «ειδικά για την κ. Κατσέλη πολύ δύσκολα θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να αιτιολογήσει τυχόν άρνησή του».
Άπαντες όμως συμφωνούν στην εκτίμηση ότι τυχόν υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, με στήριξη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα δώσει πόντους (και) στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι: πρώτον, θα ξυπνήσει μνήμες από την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και, δεύτερον, θα ερμηνευτεί ως πρόδρομος νέας κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο άμεσο μέλλον.
«Στη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε ως κόμμα, μια τέτοια εξέλιξη θα μας επιφέρει πολιτικό όφελος», λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι οι μνήμες από τις μνημονιακές αποφάσεις του 2012-2014 θα λειτουργήσουν μόνο υπέρ του κόμματός τους.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα συζητηθεί και ο τρόπος «εορτασμού» των 10 χρόνων από την εκλογική νίκη της «πρώτης φοράς Αριστεράς» (25 Ιανουαρίου 2015).
Για τον λόγο αυτό, συζητείται η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την προκήρυξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μέσα στο «εορταστικό» τριήμερο, προκειμένου να συμπέσει η επέτειος με την προσπάθεια επανεκκίνησης του κόμματος.
ΠΑΣΟΚ: «Ναι» σε Βενιζέλο ή άλλο πρόσωπο από τον χώρο
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τηρείται σιγή ιχθύος στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Τόσο δημοσίως όσο και κατ' ιδίαν στηρίζεται η επιλογή στον κ. Βενιζέλο, όπως «και σε άλλα πρόσωπα από τον χώρο μας», όπως προσθέτουν. Διευκρινίζουν άλλωστε ότι, εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει υποψήφιο από τον κεντροαριστερό χώρο, αυτός θα ανήκει στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, όπως, για παράδειγμα, ο Τάσος Γιαννίτσης ή ο Αλέκος Παπαδόπουλος, των οποίων τα ονόματα επίσης έπεσαν στο τραπέζι τις τελευταίες μέρες.
Αντιθέτως, δεν βλέπουν με καλό μάτι υποψηφιότητα από τον τραπεζικό χώρο (σ.σ. στο όνομα του Γιάννη Στουρνάρα έχει προστεθεί και του Λουκά Παπαδήμου), επειδή (και) το ΠΑΣΟΚ έχει σηκώσει το τελευταίο διάστημα μέτωπο στις τραπεζικές πρακτικές.
Δεν λείπουν πάντως και κάποιες χαμηλών τόνων ενστάσεις στελεχών που έχουν πιο αριστερό προφίλ και αφορούν τα μηνύματα που θα στείλει μια τέτοια επιλογή για νέα συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτές τις ενστάσεις αποδίδεται η σπουδή του βουλευτή Παύλου Χρηστίδη να δηλώσει πως το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει την επανεκλογή της Κατερίνας Σακκελαροπούλου, εάν την προτείνει ο Κυριάκος Μητστοτάκης.
Όλοι ωστόσο διαβεβαιώνουν πως οι βουλευτές του κόμματος θα κινηθούν συντεταγμένα στις ψηφοφορίες στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι δεν θα υπάρχουν διαρροές.