«Όσο είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ δεν θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ και θα έχει μόνο έναν στόχο: να νικήσει τη ΝΔ».
Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε -με περισσότερο κατηγορηματικό τρόπο- ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας εμμέσως στις κατηγορίες (κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ) ότι ασκεί βολική αντιπολίτευση και παρέχει συναίνεση στην κυβέρνηση.
Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, το κόμμα του «βομβαρδίζει εδώ και ένα μήνα την κυβέρνηση, δείχνοντας ότι υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική πολιτική», φέρνοντας ως παραδείγματα τις τροπολογίες για την έκτακτη φορολογία στα κέρδη των τραπεζών, την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου για μείωση των επιτοκίων όταν μειώνεται το επιτόκιο του Εuribor.
Η ΝΕ.ΑΡ. πετάει την μπάλα στην κερκίδα
Ο κ. Ανδρουλάκης (μιλώντας στο τηλεοπτικό One) χαρακτήρισε «άκαιρη» την πρωτοβουλία της Νέας Αριστεράς να προτείνει, δια του προέδρου της, Αλέξη Χαρίτση, τον Χρήστο Ράμμο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Αφού σημείωσε ότι θα συναντηθεί με τον κ. Χαρίτση μετά τον Προϋπολογισμό, τόνισε: «Θεωρώ ότι ήταν άκαιρη η πρωτοβουλία που πήρε. Εδώ έχουμε μια μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη, τον Προϋπολογισμό, και μου κάνει εντύπωση πως ενώ διεξάγεται αυτή η μάχη, η ΝΕ.ΑΡ. πετά την μπάλα στην κερκίδα. Όταν θα έρθει η ώρα να συζητήσουμε για το πρόσωπο σε αυτό το πολύ σημαντικό αξίωμα, είμαι ανοικτός να γίνει αυτή η συζήτηση. Αλλά να συζητάμε τώρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ αυτές τις κρίσιμες μέρες θα κριθεί η αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική, το θεωρώ και αυτό δώρο στον κ. Μητσοτάκη».
Τιμώ και εκτιμώ τον Χρ. Ράμμο, αλλά…
Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρανοήσεων σε σχέση με την προσωπικότητα του κ. Ράμμου, διευκρίνισε: «Στην υπόθεση ενός παρακράτους (σ.σ. των τηλεφωνικών υποκλοπών) ο κ. Ράμμος κράτησε όρθια την αξιοπιστία των ανεξάρτητων αρχών και των θεσμών. Εις το διηνεκές θα τον τιμώ και θα τον εκτιμώ. Αυτό όμως αφορά μια συγκεκριμένη πραγματικότητα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πέραν τούτων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρότασή του να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση: «Δεν χρειάζεται συναίνεση η αναθεώρηση του Συντάγματος; Μόνοι μας θα την κάνουμε με 30, 40, 50 βουλευτές; Άρα, η λέξη ‘συναίνεση’ αποκτά περιεχόμενο στα μεγάλα ζητήματα της πατρίδας», είπε.
Επίσης, επανέφερε την πρότασή του προς την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπάρξει συναίνεση για το δημογραφικό. «Χρειαζόμαστε ένα στρατηγικό σχέδιο γιατί θα καταρρεύσει δημογραφικά η χώρα. Η δημογραφική κατάρρευση θα είναι παράλληλα δημοσιονομική και αναπτυξιακή κατάρρευση, καθώς η ελληνική περιφέρεια ερημώνει. Το είπα στον πρωθυπουργό, θα το πω και στα άλλα κόμματα: απαιτείται ένα σχέδιο 20ετίας για το δημογραφικό, που θα δεσμεύει όποιον είναι στην κυβέρνηση», τόνισε.