Η υλοποίηση του αναγκαίου για τη χώρα μεταρρυθμιστικού έργου και γενικότερα των προεκλογικών δεσμεύσεων προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα και οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν την εξασφαλίζουν. Σε αυτή τη φράση περικλείεται το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου που αφορά το μετεκλογικό τοπίο και θα επικοινωνείται ολοένα και πιο έντονα όσο πλησιάζουν οι επόμενες εθνικές κάλπες.
Σύμμαχο σε αυτήν την προσπάθεια το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχει τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, όπου οι κυβερνητικές συμμαχίες δεν έχουν αποδώσει και οι πολιτικοί τριγμοί είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.
«Όλες οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εφαρμοστούν, απαιτούν ένα ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον. Η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα που έχει σταθερή κυβέρνηση, με αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο. Σε μια εποχή που η πολιτική κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη, αυτή είναι η πιο σημαντική αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Γ.Γ του ΟΟΣΑ Mathias Cormann.
Στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν βεβαίως ότι η σταθερότητα από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας, ωστόσο τη θεωρούν ως ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Ειδικά για την περίπτωση της Γαλλίας, με αφορμή τις ραγδαίες τελευταίες εξελίξεις, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «είναι άλλη μια περίπτωση που μας δείχνει τη μεγάλη σημασία της σταθερότητας που υπάρχει εδραιωμένη, αλλά όχι αυτονόητη, στην Ελλάδα... Αυτό το οποίο έχει καταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια είναι αντίθετο με την τάση στην Ευρώπη. Άρα, η Γαλλία δείχνει σε όλους μας ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο».
Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει μετ’ επιτάσεως τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που ανακύπτουν ανά διαστήματα. «Οποιαδήποτε συζήτηση που παραπέμπει σε πολιτική αποσταθεροποίηση απορρίπτεται κάθετα και οριζόντια», έχει διαμηνύσει ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση, ειδικά αν δει κανείς τις συνθήκες γύρω μας, να πειραματιστώ με οποιαδήποτε σκέψη μπορεί να διακινδυνεύσει την πολιτική σταθερότητα».
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, ανέφερε ως παράδειγμα άλλη μία ευρωπαϊκή χώρα, την Ισπανία, προκειμένου να πείσει για την ορθότητα της απόφασής του να μην προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ. Όπως είπε, «η μείωση ΦΠΑ στην Ισπανία έδειξε ξεκάθαρα ότι οδήγησε σε μία πρόσκαιρη μείωση των τιμών. Πλην όμως, σωρευτικά, οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκαν περισσότερο στην Ισπανία με χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από ό,τι στην Ελλάδα».