Ο κος Σαμαράς έθεσε εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο Βήμα, με την οποία διαφώνησε με την κυβερνητική πολιτική και πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή.
«Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Η σχέση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ και καιρό είχε διαρραγεί, με αποκορύφωμα τις παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά τον Ιούλιο στο Πολεμικό Μουσείο (μαζί με τον Κώστα Καραμανλή) ασκώντας κριτική στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και τον περασμένο μήνα στην Κύπρο, με αιχμή του δόρατος τα εθνικά θέματα.
Η αίσθηση που υπήρχε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα σταματούσε την κριτική, αλλά αντιθέτως θα την κλιμάκωνε, συντηρώντας ένα κλίμα εσωστρέφειας στην παράταξη, την ώρα μάλιστα που αυτή προσπαθεί να ξεκολλήσει από τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά.
Αναμφίβολα η διαγραφή Σαμαρά είναι ένα ρίσκο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς άγνωστο είναι ακόμα ποια στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές που κινούνται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και η βάση του κόμματος και δη όσοι τάσσονται στο χώρο της λαϊκής δεξιάς.
Επί της διαδικασίας, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κ.Ο. της ΝΔ παραπέμπει τον κ. Σαμαρά με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, Γιάννη Τραγάκη, με το ερώτημα της διαγραφής του. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα αποφασίζει – εγκρίνει την πρόταση του κ. Μητσοτάκη και το πρακτικό θα σταλεί στον Πρόεδρο της Κ.Ο., ο οποίος στη συνέχεια με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, θα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής για την απόφαση της διαγραφής.
Η δήλωση Μαρινάκη για τη διαγραφή του Αντ. Σαμαρά
Οπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Παύλος Μαρινάκης: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής
Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.
Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.
Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Σφοδρή αντίδραση Σαμαρά: Αλαζόνας ο Μητσοτάκης, να μου πει πού κάνω λάθος
Τη σφοδρή αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε η ανακοίνωση διαγραφής του από τη Νέα Δημοκρατία.
Οπως αναφέρει σε δήλωσή του, «Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτακη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία.
Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα.
Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας;
Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις;
Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου.
Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία»
Σαμαράς: Προτείνει Καραμανλή για ΠτΔ, νέα πυρά σε Μητσοτάκη
Την πρόταση να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής κατέθεσε νωρίτρεα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί την Κυριακή.
Στη συνέντευξη, όπως πληροφορεί η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της, ασκεί κριτική εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η κυβέρνηση χρειάζεται πυξίδα, λείπει το όραμα, το αφήγημα προς την κοινωνία», δηλώνει. Υποστηρίζει δε, ότι ο «πρωθυπουργός κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τον υπόλοιπο κόσμο».
Ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να στείλει σπίτι τους όποιους δηλώνουν ‘ας χαρακτηριστούμε και μειοδότες’». Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ (αρχές Οκτωβρίου): Αν είναι να αφήσω μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα μου, για τις επόμενες γενιές, να είναι μια γειτονιά, η οποία θα είναι ήρεμη, μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας και της υπερηφάνειας, ας χαρακτηριστώ και μειοδότης.
Ο Αντώνης Σαμαράς απαντά και στις κατηγορίες για τους «χαριεντισμούς» με τον Νίκο Παππά: «χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια μεταξύ Ερντογάν, Ράμα και του Ελληνα πρωθυπουργού;».
Τέλος, επισημαίνει ότι δεν περιμένει πρόταση από τον Κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η χρονική «σύμπτωση» με την παραίτηση στο ΥΠΕΞ
Σημειώνεται ότι αυτές οι ραγδαίες εξελίξεις συμπίπτουν χρονικά με τη χθεσινή παραίτηση του Α’ Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, κου Ρούσου Κούνδουρου, ο οποίος πρακτικά εκτόξευσε κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας και άτυπης συμφωνίας στα ελληνοτουρκικά θέματα.
Ο κ. Κούνδουρος υπέβαλε παραίτηση για λόγους «υπηρεσιακής τάξης και προσωπικής ευθιξίας». Στην επιστολή παραίτησής του, καταγγέλλει ότι παραλείφθηκε από τη σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.
Και αυτό, όπως αναφέρει, σε αναντιστοιχία με την τουρκική αντιπροσωπεία, ενώ επισημαίνει πως δεν ενημερώθηκε ούτε για την προετοιμασία της συνάντησης, παρόλο που «ως προς την εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας, σημειωτέον, απόψεις του υπογράφοντος υπεβλήθηκαν εκ καθήκοντος εγγράφως, πριν από την ανωτέρω συνάντηση».
Ο παραιτηθείς Γενικός Διευθυντής εκφράζει εξάλλου την διαμαρτυρία του επειδή «δεν εδόθη συνέχεια σε σειρά σοβαρών, κατά κρίση υπογράφοντος, ζητημάτων ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, οποία υποβλήθηκαν εγγράφως».
Κάνει δε λόγο για έλλειψη ενημέρωσης ή ολοκληρωμένης συζήτησης μαζί του ως προς τους χειρισμούς ή της διαμόρφωσης πλαισίου επί άλλων σημαντικών ζητημάτων που αφορούσαν ευθέως την Α' Γενική Διεύθυνση του υπουργείου.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, «καθίσταται προβληματική η άσκηση των καθηκόντων του Α' Γενικού Διευθυντή περιλαμβανομένης και της επικοινωνίας με ομολόγους μου τρίτων χωρών, οι οποίοι υποβάλλουν ευλόγως ερωτήσεις για το ένα ή το άλλο ζήτημα».
Διπλωματικές πηγές σχετικά με την παραίτηση του Πολιτικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη κ. Ρούσσου Κούνδουρου, σημειώνουν:
«O Πολιτικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Ρούσσος Κούνδουρος υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του.
Ως υπηρεσιακός προϊστάμενος των πολιτικών διευθύνσεων του Υπουργείου είχε την επίβλεψη της λειτουργίας τους και ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής.
Η εμπιστοσύνη της παρούσας πολιτικής ηγεσίας στο πρόσωπό του καταδείχτηκε από την παράταση που έλαβε, για ένα χρόνο, από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γ. Γεραπετρίτη για την άσκηση των καθηκόντων του, παρά τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης.
Ο Πρέσβης κ. Κούνδουρος αφυπηρετεί σε ένα μήνα.
Ενόψει της συνταξιοδότησής του, λόγω της συμπλήρωσης του εκ του Συντάγματος ανώτατου ηλικιακού ορίου στα τέλη του 2025, είχε δρομολογηθεί η αντικατάστασή του από το νυν Διευθυντή της Διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών, ο οποίος και συμμετείχε στην τελευταία συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου του, ενόψει της προετοιμασίας του ΑΣΣ Ελλάδας-Τουρκίας τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας της 8ης Νοεμβρίου δεν συμμετείχε ο ομόλογός του.
Μέχρι τη συνάντηση αυτή, ο Πολιτικός Διευθυντής συμμετείχε στο σύνολο των συναντήσεων του ελληνοτουρκικού πολιτικού διαλόγου».