Σε ένα απέραντο… ζυμωτήριο έχει μετατραπεί ο ευρύτερος αριστερός χώρος, λόγω των ανακατατάξεων που αναμένεται να φέρει (και) στη Βουλή η νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μεγάλο πρόβλημα της Κουμουνδούρου είναι να μη χάσει το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το επιτελείο Κασσελάκη μετρά δυνάμεις για να διαπιστώσει εάν μπορεί να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα.
Όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει πλέον 31 βουλευτές (όσους και το ΠΑΣΟΚ), οπότε η προσπάθειά του είναι διπλή:
- Να φρενάρει βουλευτές που βρίσκονται με το ενάμισι πόδι εκτός κόμματος. Η συνεχής “πρόβλεψη” στελεχών ότι “ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα υπάρχει σύντομα στη χώρα” ή “δεν θα μπορεί να ιδρύσει κόμμα” λόγω του πόθεν έσχες του, γίνεται για να αποτραπούν κι άλλες ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών.
Η απόφαση του κ. Κασσελάκη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη (με μήνυση και αγωγή) εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που βάλλουν εναντίον του για το πόθεν έσχες περιπλέκει την προβολή του θέματος κεντρικά από την Κουμουνδούρου.
Η τελευταία (ανεπίσημη) τοποθέτηση στελεχών της είναι ότι “μετά τις αποκαλύψεις του Παύλου Πολάκη υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα τα οποία οι εισαγγελείς τα έχουν διαβάσει και θα πράξουν τα δέοντα”. Χωρίς δηλαδή να εμπλακεί επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ ή στελέχη του, όπως επιχειρήθηκε προχθές.
Κλειστές και οι πόρτες εισόδου
- Η δεύτερη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προσθέσει έναν-δύο βουλευτές στη δύναμή του, ώστε εάν οι αποχωρήσεις “κασσελακικών” είναι ισάριθμες, να μην του στερήσουν τη δεύτερη θέση.
Μία “εύκολη” λύση, όπως λένε πηγές, θα ήταν η επιστροφή της Αθηνάς Λινού στην Κ.Ο., από την οποία απομακρύνθηκε λόγω της μεγάλης και άσβεστης κόντρας με τον Παύλο Πολάκη. Μία τέτοια εξέλιξη όμως… ούτε που θα τη συζητήσει ο κ. Πολάκης, οπότε το αδιέξοδο παραμένει -τουλάχιστον μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στις “ζυμώσεις” των τελευταίων ωρών ακούγονται έντονα τα ονόματα των πρώην βουλευτών της “Πλεύσης Ελευθερίας”, και νυν ανεξάρτητων, Μιχάλη Χουρδάκη και Αρετής Παπαϊωάννου, οι οποίοι συζητούν και με άλλα κόμματα χωρίς να διαφαίνεται ακόμα “φως”.
Η άλλη συζήτηση, για επανένωση με τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς (σ.σ. όχι όλους) προσκρούει στο δικό τους “όχι”.
Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη αναζητούν τις δικές τους κινήσεις ώστε να μη χρεωθεί ένας ή μία την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, όταν (ή εάν) οριστικοποιηθεί η απώλεια αυτού του ρόλου, θα γίνει πιο εύκολη η αποχώρηση κι άλλων βουλευτών, πλην των τεσσάρων που ανεξαρτητοποιήθηκαν ήδη. Κανείς δεν αποκλείει πάντως να κάνει το βήμα η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία παραιτήθηκε χθες από γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Αποψίλωση οργανώσεων ανά τη χώρα
Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο σοβαρό… εκτός Βουλής, καθώς από χθες παρατηρούνται μαζικές αποχωρήσεις μελών από τις οργανώσεις της χώρας που σε πολλές περιπτώσεις παίρνει τη μορφή αποψίλωσης.
Ενδεικτικά, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ανατολικής Αττικής αποχώρησαν 18 από τα 27 μέλη, από την Ν.Ε.Α Αθήνας 20 από τα 31 μέλη, από την Ν.Ε. Δυτικής Αττικής 20 από τα 31 μέλη, ενώ από την οργάνωση Κερατσινίου αποχώρησαν 129 μέλη.
Οι υπογράφοντες τις αποχωρήσεις (νεαρής ηλικίας αλλά και παλιοί αγωνιστές με δεκαετίες στην Αριστερά) δηλώνουν ανοικτά την στήριξή τους στον κ. Κασσελάκη ή, σε περιπτώσεις, περιορίζονται να δηλώνουν ότι “τελείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ” γι' αυτούς.
Κατά τους συνεργάτες του κ. Κασσελάκη, σήμερα θα δοθεί αναλυτική κατάσταση αποχωρήσεων ανά Νομαρχιακή Επιτροπή και ανά οργάνωση. Όπως προκύπτει, οι αποχωρήσαντες θα αποτελέσουν τους “πυρήνες” που θέλει να εμφανίσει ο κ. Κασσελάκης σε όλα τα σημεία της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα, χάνει υπολογίσιμες δυνάμεις “στην κοινωνία” και αυτό, όπως παραδέχονται στελέχη του, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο “στις μάχες του άμεσου μέλλοντος”. Πόσο μάλλον που το εμφυλιοπολεμικό κλίμα και τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ως εκ τούτου, το μότο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ “ο Κασσελάκης είναι παρελθόν, τελειώσαμε μαζί του, κοιτάμε μπροστά” μοιάζει με γραμμή άμυνας και ανόρθωσης του ηθικού.