Να περιχαρακώσει τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, αποκλείοντας από αυτόν τον ενδιαφερόμενο, νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα… κεκτημένα και την εμπιστοσύνη των κεντρώων ψηφοφόρων οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό τού έδωσαν τις εκλογικές νίκες τόσο το 2019 όσο και το 2023, ο πρωθυπουργός με την κριτική που ασκεί στη Χαριλάου Τρικούπη από τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές και μετά, επιδιώκει να τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ στην αριστερή πλευρά του πολιτικού - ιδεολογικού χάρτη, σε αντικατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατάσταση που, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, βάζει διαχωριστικές γραμμές από τη μετριοπαθή, υπεύθυνη, φιλομεταρρυθμιστική δύναμη που θέλει να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης στη νέα εποχή του.
«Καταλαβαίνω γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί ενδεχομένως να πάει σε μια αντιπολίτευση που να είναι πολύ κοντά στο ‘όχι σε όλα’», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη σαββατιάτικη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
«Νομίζω ότι κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει. Στρίβει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά, γι’ αυτό και συχνά μπορεί να αποκαλώ το ΠΑΣΟΚ ‘πράσινο ΣΥΡΙΖΑ’. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να κλείνει το μάτι σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να παρουσιάζεται ως προοδευτικός μεταρρυθμιστής που απευθύνεται στον μεσαίο χώρο», πρόσθεσε.
Δεν είναι τυχαίος άλλωστε ο προσδιορισμός από τον κ. Μητσοτάκη των προτεραιοτήτων του για τα επόμενα χρόνια έως και την ολοκλήρωση της θητείας του:
«Μπορώ να σας πω τι με απασχολεί περισσότερο και πού θα ήθελα να στρέψουμε την προσοχή μας: μεσαία τάξη και η επιβάρυνση στη μισθωτή εργασία. Τεκμήρια. Υπάρχουν στρεβλώσεις τις οποίες πρέπει να δούμε. Τελευταίο θα έβαζα τον ΦΠΑ στη λίστα των παρεμβάσεων».
Στο όνομα της… συναίνεσης
Ο πρωθυπουργός αναζητά τρόπους για να φέρει σε δύσκολη θέση τον βασικό του -ως φαίνεται, βάσει των σημερινών δεδομένων- αντίπαλο για τις επόμενες εθνικές εκλογές, στο όνομα της… συναίνεσης και της υπεύθυνης στάσης και πολιτικής, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Υπό το πρίσμα αυτό και σε συνέχεια του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ και της συζήτησης για τον νέο Συνήγορο του Πολίτη, στα οποία η ΝΔ είχε απέναντί της το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα αναζητήσει συναινέσεις σε μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, όπως η επέκταση της ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές κάλπες, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Στην πράξη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά το ΠΑΣΟΚ θα αποδείξουν τον βαθμό της υπευθυνότητάς τους, την οποία επικαλούνται», λένε στην Πειραιώς, σημειώνοντας: «Δεν αρκεί κάποιος να δηλώνει προοδευτικός, πρέπει και να είναι με την πολιτική του».
Σε αυτό το μήκος κύματος, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαμηνύει πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί και να υλοποιεί πολιτικές της κοινής λογικής που κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών και μας φέρνουν πιο κοντά στην υπόλοιπη Ευρώπη, τραβώντας αταλάντευτα μπροστά και αφήνοντας πίσω τις πολιτικές δυνάμεις της καταγγελίας, της άρνησης και του αναχρονισμού».
Στηλιτεύει δε τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση του νόμου για την ανακύκλωση, την περασμένη Παρασκευή. «Αποτελεί η στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ δείγμα μιας υπεύθυνης και προοδευτικής αντιπολίτευσης που επιδεικνύει μια στοιχειώδη συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων; Η απάντηση είναι και πάλι όχι. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καμώνονται τα "πράσινα" κόμματα αλλά στην πραγματικότητα πουλάνε "πράσινα άλογα"», τονίζει.