Τον βουλευτή της ΝΔ Χάρη Θεοχάρη πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υποψήφιο για τη χώρα μας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Αυτό έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον βουλευτή σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η θέση αυτή δίνει στη χώρα μας τη δυνατότητα για ενεργότερη συμμετοχή στη διαμόρφωση της διεθνούς τουριστικής πολιτικής και θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας, την προώθηση του ελληνικού τουρισμού και τη δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως ο Αντώνης Σαμαράς και κάποιοι βουλευτές της ΝΔ δεν ψηφίσουν τον Προϋπολογισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά: «Καμία ανησυχία δεν υπάρχει, θα είναι ένας ακόμα Προϋπολογισμός που θα έχει ως στόχο οι αυξήσεις των εισοδημάτων να είναι και πάλι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις τιμών. Επιδίωξή μας είναι να μειώσουμε την απόσταση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς το διαθέσιμο εισόδημα και να συνεχίζουμε τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Ακόμα καλύτερη ζωή, αυτή είναι η συζήτηση και με αυτό θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε».
Ειδικά για τον πρώην πρωθυπουργό, είπε ότι «ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος βουλευτής που έχει διατελέσει πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, είναι μια ξεχωριστή κατηγορία, έχουμε απόλυτο σεβασμό στην πορεία του. Είναι αυτονόητη η υποχρέωσή μας στην κοινωνία και οφείλουμε να δίνουμε απαντήσεις για το κυβερνητικό έργο και εκεί που δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή παραφιλολογίας ή διακίνησης fake news είναι στα εθνικά θέματα. Εκεί είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή. Όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες να κτιστεί ένα αφήγημα ενδοτικότητας της κυβέρνησης είναι εντελώς αντίθετη με την πραγματικότητα αλλά και επικίνδυνη για τη χώρα».
Στην αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη για παζάρι με την Τουρκία, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Κανενός είδους παζάρι δεν γίνεται, η συζήτηση με την Τουρκία αφορά μόνο τη διαφορά που θέλουμε να λυθεί επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, τη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Καλό θα είναι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τηρούν την πάγια διαχρονική γραμμή της χώρας».
Σχετικά με την υπόθεση της Motor Oil και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αυτή ούτε πολεμάει κανέναν ούτε παρεμβαίνει στις αποφάσεις ανεξάρτητων αρχών. Δεν είμαστε από τις κυβερνήσεις που στα λόγια θα τα βάζαμε με τα μεγάλα συμφέροντα και στις πράξεις κάνουμε το αντίθετο. Η κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματικότητα και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που είναι πυλώνες για την οικονομία μας, όπως οι δύο μεγάλες επιχειρήσεις πετρελαίου, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, για να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, είναι κάτι που βρίσκεται σε επίπεδο δημοσιευμάτων και εν εξελίξει».
«Πάσχει από αξιοπιστία»
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση Σαλμά από το βήμα της Βουλής ότι είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις τουρκικές αντλίες βενζίνης και ότι, αν ήταν ανεξάρτητη αρχή και όχι το Πολυτεχνείο, μπορεί να μη βλέπαμε το σχετικό πόρισμα, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Η κυβέρνηση, με βάση τις επίσημες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, έχει κάνει σημαντική πρόοδο με συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα. Ο κ. Σαλμάς μπορεί να λέει ό,τι θέλει, προφανώς από την ανεξαρτητοποίησή του και μετά θυμάται πράγματα που όταν ήταν βουλευτής της ΝΔ δεν θυμόταν. Όταν κάποιος θέλει να πει κάτι σοβαρό και έχει στοιχεία, οφείλει να πηγαίνει στη Δικαιοσύνη. Όταν όμως θέλει να πάει από το ένα κανάλι στο άλλο και να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα, δείχνει να πάσχει από αξιοπιστία».
Αναφορικά με τη θέση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κ. Μαρινάκης σχολίασε: «Όταν τον ρωτάνε, συνεχίζει να διατυπώνει τις πάγιες θέσεις του. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου».
Αναφορικά με τη συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε: «Η συζήτηση για τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά πρόωρη και προσβλητική για το πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου, η οποία επιτελεί με εξαιρετική σοβαρότητα τα καθήκοντά της. Είναι πάρα πολύ νωρίς, δεν υπάρχει καμία απόφαση, δεν έχει αξία να μπούμε στη σεναριολογία. Δεν είναι η ώρα του».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια για το ενδεχόμενο επιστροφής Αυγενάκη στην Κ.Ο. της ΝΔ. «Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο», είπε.
Αρνητική εξάλλου ήταν η απάντηση για το ενδεχόμενη σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη Novartis, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. «Πόσο λογικό είναι κάποιος να ψεύδεται και να συνεχίζεται η προστασία του; Δεν νομίζω πάντως ότι κάτι τέτοιο είναι στις προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η εξεταστική. Η δικαιοσύνη, εξετάζοντας τους τ. προστατευόμενους μάρτυρες, θα διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα».
Σε ερώτηση για μελέτη ειδικού που επικαλείται δημοσίευμα σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, σύμφωνα με την οποία το 4ο βαγόνι παραμορφώθηκε, όχι από έκρηξη αλλά από πρόσκρουση, ο κ. Μαρινάκης δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, καθώς είναι εν εξελίξει η διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη. «Απλά σημειώνω ότι, αν είχαμε το αντίθετο πόρισμα, μπορεί να ήταν σε συγκεκριμένα μέσα πρώτη είδηση. Το τραγικό δυστύχημα δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο τηλεδικών και κάποιοι να παίζουν με τον πόνο πονεμένων ανθρώπων. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά τους. Να πληρώσουν οι ένοχοι, αλλά όπως κρίνει η δικαιοσύνη».
Σχετικά με την αυριανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό πρόεδρο κ. Στάινμαγιερ και το ενδεχόμενο να του θέσει το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων, τόνισε ότι αυτά «είναι πάγιες ελληνικές διεκδικήσεις, που ουδέποτε απεμπολήθηκαν και θα συνεχίσουν να τίθενται με τον προσήκοντα τρόπο».
Brain gain
Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι «ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, το brain gain, η επιστροφή δηλαδή μιας γενιάς νέων και παραγωγικών πολιτών που έφυγαν από τη χώρα την περίοδο της κρίσης, δείχνει να κερδίζεται. Αυτό αποτυπώνεται σε νέα έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης που διεξήχθη τον μήνα Οκτώβριο σε δείγμα πολιτών που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης και επέστρεψαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών τον Μάρτιο του 2024, από τους 680.000 που είχαν φύγει από τη χώρα, όπως είχε υπολογίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν επιστρέψει πάνω από 350.000, πάνω από τους μισούς δηλαδή».