«Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο.
«Απαντώ στους πολίτες και σε εσάς με μια ρητορική ερώτηση. Εάν υπάρχει έστω και μισή δήλωση κυβερνητικού στελέχους που να υπονοεί έστω υποχωρητικότητα. Δεν υπάρχει στιγμή που να μην τονίζουμε ότι δεν πρόκειται να βάλουμε ποτέ στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας», σημείωσε και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο Κυπριακό: «Δεδομένο είναι ότι οι ελληνικές θέσεις ταυτίζονται με τις κυπριακές. Η λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί εθνική μας θέση. Η επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία έχει θετικά αποτελέσματα, έστω στην άτυπη επανέναρξη των συζητήσεων. Τι θέλει η Κύπρος; Να προδώσει τον εαυτό της; Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Είναι κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα, δεν θα συζητήσουμε λύσεις επιζήμιες για την Κύπρο, όπως η λύση των δύο κρατών».
Η Ελλάδα επί Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «έχει συνάψει τις πιο επωφελείς συμφωνίες, έχει προχωρήσει τις πιο σημαντικές συμφωνίες για αμυντική θωράκιση της χώρας. Συνεχίζει τον διάλογο με Τουρκία και δεν υπάρχει καμία ποτέ περίπτωση να τεθεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Με αυτόν έχουμε εκμηδενίσει τις παραβιάσεις και τις ροές από τον Έβρο, ενώ στα νησιά μας υποδεχόμαστε νόμιμους τουρίστες και όχι παράνομους μετανάστες. Θα συνεχίσουμε τον υπεύθυνο αυτό δρόμο».
Για την κυβερνητική κριτική στην Αφροδίτη Λατινοπούλου, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Δεν κάνουμε καμία επίθεση σε κανένα κόμμα, απαντάμε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων και των πολιτών. Υπάρχει μια προσπάθεια κάποιων ακροδεξιών κομμάτων και φίλα προσκείμενων σε αυτά ΜΜΕ να χτίσουν έδαφος για να ανέβει η άκρα δεξιά και γενικά τα άκρα στη χώρα. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό, οι κυβερνήσεις οφείλουν να απαντούν με το έργο τους. Στο μεταναστευτικό, δεν νομίζω ότι βρίσκουν έδαφος αυτές οι ακραίες φωνές που ταυτίζονται με τον Όρμπαν. Αν αυτά που λένε, γίνουν πράξη, τότε δεν προχωράνε οι ελληνικές διεκδικήσεις, η χώρα μας θα γίνει αποθήκη ψυχών και θα έχουμε πολλούς παραπάνω διαμένοντες στις δομές».
Για την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη διακοπή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών, σχολίασε: «Απόρησα γιατί χθες μόλις ο κ. Δουδωνής ζήτησε στη Βουλή από την κυβέρνηση να προβεί σε όσα προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τη διακοπή της χρηματοδότησης. Σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης μάς ζητάει αλλαγή της νομοθεσίας. Μας έχει μπερδέψει το ΠΑΣΟΚ. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα, θα περιμένουμε το κείμενο της τροπολογίας να το συζητήσουμε. Δεν απορρίπτουμε εκ των προτέρων τίποτα. Η αξιοπιστία μας, άλλωστε, έχει δοκιμαστεί».
Ο κ. Μαρινάκης διέψευσε δημοσιεύματα περί κατάργησης του μεταφορικού ισοδυνάμου για τα νησιά, ενώ για τη Βόρεια Μακεδονία έστειλε νέο μήνυμα όσον αφορά την ενταξιακή της πορεία: «Ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα. Η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών -την οποία δεν είχαμε στηρίξει, αλλά ξεκαθαρίσαμε ότι εφόσον ψηφιζόταν, δεν θα μπορούσε να ακυρωθεί- είναι απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτόν τον δρόμο. Δικαιώνεται η κυβέρνηση που δεν βιάστηκε να κυρώσει στη Βουλή τα σχετικά μνημόνια».